Moskisvet.com
V službo s kolesom

Fit

Zato bi morali vsak dan v službo s kolesom

E.R.
14. 06. 2024 04.00
0

Če se sprašujete, zakaj vedno več ljudi prihaja v službo s kolesom, berite naprej.

Šport

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kolesarjenje je univerzalna aktivnost, ki jo obožujejo tako otroci kot odrasli. Nekako samoumevno je, da znamo vsi voziti kolo in da je to ena izmed osnovnih spretnosti, ki je nas starši učijo že v zgodnjem otroštvu. Koliko pa nam v odrasli dobi uspeva ohranjati kolesarjenje kot redno telesno aktivnost ali kot prevozno sredstvo?

Ne boste verjeli, da se vam lahko na kolesu zgodi tudi to
Preberi še
Ne boste verjeli, da se vam lahko na kolesu zgodi tudi to

Čeprav so električni skiroji vedno bolj priljubljeni, je kolo res eno najcenejših in najbolj ekonomičnih prevoznih sredstev, ki ne bremeni okolja, ima pa številne koristi za zdravje in razpoloženje. V mestih, ki imajo uvedena javna kolesa oziroma možnost izposoje kolesa, je to na voljo tudi tistim, ki svojega nimajo. To je idealna rešitev, ko kolesa ne morete vzeti s seboj, ga parkirati ali pa če ste zaradi kraje ostali brez svojega kolesa. 

Učni inštitut za varovanje zdravja dr. Andrija Štampar navaja, da vožnja s kolesom pozitivno vpliva na duševno in fizično zdravje ter je odlično orodje v boju proti sedečemu načinu življenja. 

7 znakov, ki opozarjajo, da preveč sedite
Preberi še
7 znakov, ki opozarjajo, da preveč sedite

Kolesarjenje je ena izmed aerobnih aktivnosti , ki blagodejno vpliva na naš obtočni in dihalni sistem. Pozitivno vpliva na:

Poleg naštetega je vožnja s kolesom aktivnost na prostem, zato več časa preživimo na svežem zraku in blagem soncu, kar bistveno vpliva tudi na tvorbo vitamina D, ki je ključen za dobro zdravje kosti mišic in delovanje imunskega sistema, preživet čas na prostem pa služi tudi za dobro voljo in preprečevanje depresije. 

Kolesarjenje poskrbi za dobro voljo in boljše počutje.
Kolesarjenje poskrbi za dobro voljo in boljše počutje. FOTO: Arhiv naročnika

Čeprav kolesarjenje ni aktivnost, ki prinaša težo, to ne pomeni, da mišice ne delujejo. Če se sprašujete, katere mišice krepi kolesarjenje, so to:

 • - mišice nog
 • - mišice zadnjice
 • - ABS
 • - hrbtne mišice.

Nadalje na vprašanje, k čemu pripomore kolesarjenje, lahko odgovorimo naslednje:

 • - spodbuja izločanje endorfinov
 • - zmanjšuje nakopičeno utrujenost
 • - redna vožnja krepi kondicijo
 • - izboljša koordinacijo.
Hoja ali tek – kaj je boljše za hujšanje in zdravje srca?
Preberi še
Hoja ali tek – kaj je boljše za hujšanje in zdravje srca?

Da bi občutili prednosti kolesarjenja, je pomembno, da kolesarjenje izvajamo redno in kontinuirano. Kolesarjenje v službo je lahko vaša začetna aktivnost, čez čas pa lahko turo podaljšate ali kolesarite v prostem času. 

Z drugimi besedami, s kolesom bi se morali voziti vsaj 20 minut na dan. Kolesarjenje pol ure na dan ali prekolesarjenih 10 kilometrov je dober cilj za vsakega začetnika. Ustvarite lahko lastno tabelo napredka in sčasoma povečate čas in dolžino vožnje. Drugi način je, da enako razdaljo poskušate premagati v krajšem času, zaradi česar boste morali še bolj delati na svoji kondiciji. Vsekakor pa spremljajte svoj tempo in telesno pripravljenost ter postopoma povečujte izzive kolesarjenja. 

Kolesarjenje v službo lahko služi kot odskočna deska za nabiranje kondicije. Potem bo tudi kolesarjenje v hrib postalo mala malica.
Kolesarjenje v službo lahko služi kot odskočna deska za nabiranje kondicije. Potem bo tudi kolesarjenje v hrib postalo mala malica. FOTO: Shutterstock

Posamezniki se za vožnjo s kolesom odločajo tudi zaradi prepričanja, da bodo izgubili odvečne kilograme. Kolesarjenje bo zagotovo pripomoglo k porabi kalorij, a brez kaloričnega deficita se kilogrami vseeno ne bodo topili.

Za hujšanje je najpomembnejša prilagoditev prehrane in uvedba redne telesne dejavnosti. Vadba za moč ali vadba z lastno težo ali utežmi bo zaradi povečanja mišične mase pospešila metabolizem, aerobne aktivnosti, kot je kolesarjenje, pa bodo prispevale k porabi kalorij. 

Da bi vedeli, koliko kalorij porabimo z vožnjo s kolesom, je treba upoštevati več dejavnikov:

 • - starost, spol in težo osebe,,
 • - hitrost kolesarjenja,
 • - naklon terena,
 • - čas trajanja vožnje,
 • - aerodinamika.
S katero športno aktivnostjo pokurite največ kalorij?
Preberi še
S katero športno aktivnostjo pokurite največ kalorij?

Zagotovo ne moremo natančno vedeti, koliko kalorij bomo porabili med vožnjo s kolesom, lahko pa damo okvirno oceno. Tako bo oseba s težo 55 kg, ki doseže hitrost kolesarjenja okoli 25 km/h, porabila približno 550 kcal. To ustreza približno enemu kosilu. 

To je novi hit v svetu fitnesa, v 20 minutah lahko pokurite celo kosilo
Preberi še
To je novi hit v svetu fitnesa, v 20 minutah lahko pokurite celo kosilo

Čeprav kolesarjenje prispeva k porabi kalorij, naj to ne postane vaš edini in glavni fokus. Kolesarjenje naj bo predvsem zabavna aktivnost, ki jo izvajate, ker vam je všeč in ker se zavedate njenih zdravstvenih koristi, da jo boste lahko sposobni izvajati dolgoročno. 

Kot pri vsaki aktivnosti pa je pomembno, da tudi kolesarjenje izvajate pravilno. Za to je bistveno, da kot prvo izberete  kolo, ki ustreza vaši višini, saj so kolesa na voljo v različnih velikostih. Na primer, oseba visoka med 160–170 cm bo izbrala mestno kolo z velikostjo okvirja med 48–52 cm.  Na kaj vse pa še morate biti pozorni pri nakupu telesa, si lahko preberete TUKAJ

Na to morate biti pozorni pri nakupu novega kolesa
Preberi še
Na to morate biti pozorni pri nakupu novega kolesa

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: krenizdravo.dnevnik.hr

Zeleni teden na POP TV.
Zeleni teden na POP TV. FOTO: POP TV

Medijska hiša POP TV se je zavezala, da bo pri svojem delovanju v največji možni meri sledila trajnostnim načelom. V skladu z načeli ESG (angl. Environmental, Social, Governance) oziroma 'trajnost, družbena odgovornost, upravljanje' smo organizirali Zeleni teden, ki poteka med 10. in 16. junijem. 

V okviru POP Zelenega tedna smo v naši medijski hiši vsak dan posvetili eni od okoljskih tem. V ponedeljek smo začeli s trajnostno mobilnostjo, torek smo obarvali z recikliranjem, sredo s prehransko varnostjo in ohranjanjem narave, četrtek smo posvetili zeleni energiji, petek biološki raznovrstnosti, v soboto je v ospredju voda, teden pa bomo zaključili z dobrimi praksami.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497