Moskisvet.com
Fitnes

Fit

Zaradi teh napak v fitnesu se hitreje starate

M.S.
29. 03. 2024 04.32
0

Rekreacija naj bi nas pomlajevala, izboljšala počutje in podaljšala naše življenje. A če se zadeve lotite napačno, si lahko z njo tudi škodite. Ne le v obliki poškodb, zaradi napačnega treninga se lahko tudi hitreje starate.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Pravijo, da je slab trening boljši kot nikakršen trening. A to ne drži povsem, saj ima napačen pristop lahko nasproten učinek od želenega. Nekatere vadbene rutine pa vas lahko celo hitreje postarajo, ne da bi se tega sploh zavedali.

Kako do širokih ramen?
Preberi še
Kako do širokih ramen?

Ne glede na starost bi se morali redno rekreirati in ob tem izvajati treninge moči (moč je na vrhu hierarhije gibalnih sposobnosti; s povečano močjo mišic je telo sposobno proizvesti večje sile, hitrosti gibanja in pri tem vztrajati dlje) in kardio vaje, ki izboljšajo stanje vašega srca in splošno počutje. Aktiven in zdrav življenjski slog nasploh poveča kvaliteto življenja in podaljša življenje.

Stavite na kvaliteto, ne kvantiteto.
Stavite na kvaliteto, ne kvantiteto. FOTO: Shutterstock
Osebni trener razkriva: to so najpogostejše napake ljudi, ki hodijo v fitnes
Preberi še
Osebni trener razkriva: to so najpogostejše napake ljudi, ki hodijo v fitnes

Tri fitnes rutine, ki pospešujejo staranje

Trenirate prepogosto in preveč intenzivno

Čeprav je razumljivo, da v želji po napredku v treninge vlagate svoj maksimum, pa kvantiteta ni vse. Telo ima namreč na voljo omejeno število mišičnih vlaken in motoričnih enot. Če pretiravamo, je to kontraproduktivno (t. i. junk volume), saj s tem ne gradimo mišic in ne povečujemo moči, ampak samo zapravljamo čas in energijo, poleg tega pa smo zaradi tega utrujeni. Kadar preveč treniramo, naše telo proizvaja več kortizola, čemur se je treba izogibati v širokem loku, saj preveč kortizola pomeni več stresa, zaradi česar se posledično hitreje staramo. Kdaj veste, da pretiravate, si preberite TU in TU.

Kako prepoznati pretreniranost? To so znaki kronične utrujenosti
Preberi še
Kako prepoznati pretreniranost? To so znaki kronične utrujenosti

Pretiravate z vajami za HIIT trening

HIIT trening je učinkovita oblika vadbe, ki prinaša hitro vidne rezultate. Tovrstni trening ima številne pozitivne učinke (med drugim hitreje kuri kalorije), na drugi strani pa tudi negativne "stranske" učinke, saj se telo težje regenerira, še posebej, če dnevno trenirate. HIIT trening zato omejite na največ dvakrat tedensko, da preprečite utrujenost.

Če pretiravamo, se mišična vlakna zaradi pretiranega treniranja ves čas "trgajo", kar onemogoča napredek.
Če pretiravamo, se mišična vlakna zaradi pretiranega treniranja ves čas "trgajo", kar onemogoča napredek. FOTO: Shutterstock
3 vaje za HIIT trening, ki jih boste v hipu vzeli za svoje
Preberi še
3 vaje za HIIT trening, ki jih boste v hipu vzeli za svoje

Ignorirate cono 2

Cone delimo glede na maksimalni srčni utrip. Cona 2 je tista, ko naš srčni utrip znaša 60–70 % maksimalnega srčnega utripa – med tovrstno aktivnost spada hitra hoja, počasen tek, plavanje, kolesarjenje ipd. Prednost tovrstne vadbe je, da pospešuje metabolizem (presnovo), poveča našo aerobno zmogljivost in na ta način krepi telo ter ga pripravi na bolj intenzivne vadbe.

Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi
Preberi še
Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369