Moskisvet.com
Kajenje marihuane

Fit

Zaradi estrogena so ženske lahko odvisne od marihuane

U.K.
30. 10. 2018 08.03
0

Že dolgo nekako velja, da od marihuane ne moremo biti odvisni, a najnovejša študija je pokazala, da opojna zel do odvisnosti vendarle lahko pripelje. Če smo iskreni, to ni ravno veliko presenečenje. Je pa presenečenje, da so v večji nevarnosti ženske.

Dejstvo je, da lahko praktično vsaka stvar, ki jo tako ali drugače uživamo, pripelje do odvisnosti. Marihuana je sicer ena najmanj zasvojljivih drog, a popolnoma nedolžna vendarle ni. In kot kaže, je s stališča odvisnosti predvsem nevarna za ženske.

Deset genijev, ki so redno uživali droge
Preberi še
Deset genijev, ki so redno uživali droge

Bolj uživajo
Študija, ki so jo opravili v Nacionalnem raziskovalnem centru v Italiji je namreč pokazala, da ženske bolj uživajo v omotici, ki jo povzroča THC (sestavina v konoplji) kot moški. Razlog pa je hormon estrogen. Zaradi tega imajo ženske večjo možnost, da postanejo odvisne od marihuane. Seveda pa vse raziskave kažejo, da je štirikrat verjetneje, da bodo večjo dozo marihuane prej vzeli moški kot ženske. Prav tako jo moški uživajo pogosteje. A študija je tudi pokazala, da ženske hitreje preidejo od prvega dima do odvisnosti kot moški. 

Marihuana
Marihuana FOTO: iStock

Ugodje
Marihuana zaradi estrogena namreč sproža kemikalije v ženskih možganih, ki povzročajo ugodje. Sama študija je pomembna, saj bi lahko vodila v različne načine zdravljenja odvisnosti. Se pravi, da bi eventuelno lahko zdravili ženske drugače kot moške. 

Marihuana
Marihuana FOTO: iStock

Legalizacija
Pred kratkim se je za legalizacijo marihuane odločila še Kanada in vse več držav premišljuje o istem koraku. Po statistiki je namreč marihuana precej manj nevarna od recimo alkohola. Poleg tega ogromno prinese v davčno blagajno. A mnogi marihuano smatrajo kot čudežno zdravilo za vse mogoče bolezni, tudi recimo raka. Istočasno pa je treba poudariti, da znanstvene študije niso pokazale, da bi dejansko pomagala pri uničenju rakavih celic, najverjetneje pa res pomaga pri stranskih učinkih kemoterapije. Prav gotovo je tako kot pri vsaki opojni stvari, pa naj gre za alkohol ali marihuano, pač treba biti zmeren.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479