Moskisvet.com
Fit moški

Fit

To je razlog, da kljub telesni aktivnosti in pravilni prehrani težko shujšate

E.R.
08. 07. 2024 02.30
0

Razkrila ga je nutricionistka.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Slaba prehrana, predelana hrana, akutni in kronični stres ter minimalna telesna aktivnost so ultimativna formula za pridobivanje kilogramov, bolezen današnjega časa, na katero strokovnjaki po vsem svetu opozarjajo že zelo dolgo.

Veliko ljudi se spopada s prekomerno telesno težo, ki s seboj prinaša številna tveganja za razvoj drugih bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, boleznimi kostnega sistema, presnovnimi motnjami, kot je sladkorna bolezen in nekaterimi vrstami raka.

Ne veste, zakaj ste se zredili? Morda je krivo to
Preberi še
Ne veste, zakaj ste se zredili? Morda je krivo to

Mnogi se sicer poskušajo spopasti s to težavo, a jih vseeno mori občutek, da se nenehno vrtijo v krogu. Ne glede na to, ali se ukvarjajo s športom ali ne, namreč tehtnica ne pokaže nižjih številk, ampak enake ali celo višje kot nazadnje, ko so nanjo stopili. Drugi poskušajo z dietami na hitro znižati te digitalne številke in odstranijo celo najtanjšo plast oblačil, preden stopijo na tehtnico. Tretji pa se kar skrivajo pred tehtnico. In tako se krog vrti.

Čutijo, da nič, kar naredijo, ne povzroči konkretnih sprememb, včasih zaradi pomanjkanja vztrajnosti in discipline, včasih zaradi prehrane. Mnogi pa ne vedo, da se lahko razlog skriva tudi v črevesni flori.

Imate sindrom razdražljivega črevesja?
Preberi še
Imate sindrom razdražljivega črevesja?

Kot je pojasnila Mirela Marić, magistrica nutricionizma, so v zadnjih letih raziskave pokazale, da obstaja povezava med debelostjo in motnjami v ravnovesju črevesne mikrobiote, torej mikroorganizmov, ki živijo v črevesju.

V črevesju se nahajajo mikroorganizmi, ki imajo pomemben vpliv na vašo težo.
V črevesju se nahajajo mikroorganizmi, ki imajo pomemben vpliv na vašo težo. FOTO: Adobe Stock

"V črevesni mikrobioti prevladujeta dve veliki skupini bakterij, Bacteroides in Firmicutes, znanstveno dokazano pa je, da imajo ljudje s prekomerno telesno težo drugačno črevesno floro kot vitki," pravi nutricionistka. Eno podskupino Firmicutes predstavljajo bakterije, ki imajo sposobnost razgradnje vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov v sladkorje.

Natančneje, ljudje, ki imajo presežek Firmicute v črevesnem traktu, absorbirajo znatno več energije iz hrane. Ta skriti vir energije, pojasnjuje nutricionistka, je lahko odgovoren za 15 do 20 odstotkov večji vnos kalorij na dan.

Hoja ali tek – kaj je boljše za hujšanje in zdravje srca?
Preberi še
Hoja ali tek – kaj je boljše za hujšanje in zdravje srca?

"Morda se ne zdi veliko, a takšen presežek kalorij iz dneva v dan, iz meseca v mesec in iz leta v leto lahko privede do tega, da nekega dne ne boš več v svojih najljubših kavbojkah in sploh ne veš, kako se je to lahko zgodilo," pojasnjuje nutricionistka.

Po drugi strani pa so bakteroidi vrsta bakterij, ki jih imenujemo "shujševalne bakterije", odgovorne pa so za izločanje odvečnega sladkorja iz telesa z blatom.

To je najbolj podcenjena zelenjava
Preberi še
To je najbolj podcenjena zelenjava

"V zdravi črevesni flori sta ti skupini bakterij v medsebojno uravnoteženem razmerju od 1 : 1 do 2 : 1, pri ljudeh s prekomerno telesno težo pa je lahko delež Firmicutes večkrat višji – lahko doseže tudi razmerje 2000. :1," dodaja dr. Mirela Marić.

Obstajata dva indikatorja, po katerih lahko sklepamo, da imamo presežek tistih bakterij, ki povzročajo pridobivanje telesne teže: če se redno gibamo in ukvarjamo s športom ter pazimo, kaj jemo, zmanjšamo vnos kalorij, pa se številka na tehtnici vseeno ne zniža.

Telovadite, pazite na prehrano, pa se kilogrami vseeno kar nabirajo?
Telovadite, pazite na prehrano, pa se kilogrami vseeno kar nabirajo? FOTO: Shutterstock

Drugi pokazatelj, dodaja strokovnjakinja, je jo-jo učinek po končani dieti. "To pomeni, da se kilogrami zelo hitro vrnejo po končani dieti. Za to je lahko kriva črevesna flora, torej presežek bakterij, zaradi česar ljudje pridobivajo na teži," pravi dr. Mirela Marić.

Prav zato bi moral biti cilj vzpostavitev ravnovesja v črevesnem mikrobiomu. V tem kontekstu lahko pomaga vnos bakterij, odgovornih za hujšanje, vse z namenom, da se razmerje bakterij stabilizira in tako programira telo na hujšanje.

To je trenutno najbolj priljubljena dieta na svetu
Preberi še
To je trenutno najbolj priljubljena dieta na svetu

"Osebe, katerih črevesna mikroflora ima optimalno razmerje bakterij, teh odvečnih kalorij ne absorbirajo, zaradi česar lažje vzdržujejo želeno telesno težo oziroma izgubijo odvečno težo," pravi dr. sc. Mirela Marić.

Dobra novica je, da lahko omenjene bakterije za hujšanje uživamo v obliki prehranskih dopolnil. Na ta način se zlahka vzpostavi ravnovesje črevesnih bakterij. Poleg tega nutricionistka svetuje dodatno podporo v obliki prebiotika, ki zraven vsebuje vlaknine, ki v želodcu nabreknejo.

So izdelki z večjo vsebnostjo proteinov sploh zdravi?
Preberi še
So izdelki z večjo vsebnostjo proteinov sploh zdravi?

To pa ustvarja občutek sitosti, kar posledično preprečuje željo po hrani in prenajedanje. "Obenem hranijo bakteroide, torej shujševalne bakterije, ki bodo pripomogle k ravnovesju črevesnih bakterij in s tem k boljši regulaciji telesne teže, ki smo jo dosegli in jo želimo ohraniti," pravi dr. sc. Mirela Marić.

Ti izdelki lahko pomagajo narediti tehtnico manj zastrašujočo, medtem ko bodo vidni rezultati dodatno motivirali vašo predanost bolj zdravemu življenjskemu slogu.

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.telegram.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497