Moskisvet.com
Krvni test

Zdravje

Vbrizgavajo si kri mladih ljudi

U.K.
09. 10. 2018 15.08
1

Obstaja ogromno mitov o pitju krvi in večnem življenju, a zdi se, da je na tem vendarle tudi nekaj resnice. A pazite, krvi ne smete piti.

Pitje krvi je lahko smrtno nevarno, saj vsebuje ogromno železa in je lahko zaradi tega tudi smrtonosna. Ampak vse več starejših ljudi se odloča za infuzijo krvi mlajših oseb in mnogi znanstveniki verjamejo, da lahko to pomaga pri težavah s starostjo. Temu v prid pa govori tudi nova študija.

Kaj je bolj zdravo, umetno ali naravno?
Preberi še
Kaj je bolj zdravo, umetno ali naravno?

Primeri iz zgodovine
Med bolj znanimi ‘vampirji’ je bila Elizabeth Bathory, ki naj bi se kopala v krvi devic, čeprav vse več dokazov prihaja na plan, da so vplivno grofico obtožili po krivem, da bi se lahko cerkev in dunaj polastila njenih posesti. Še bolj znan je seveda Vlad Dracula, ki naj bi bil preklet z večnim življenjem in pitjem krvi. Manj znano je dejstvo, da naj bi papežu Innocentu VIII v usta, ko je bil v komi, vlivali kri, v upanju, da se bo zbudil. Papež je umrl in prav tako trije dečki od katerih so pridobivali kri. Rimski zgodovinar Plinij je opisal kako so gledalci zdrveli v areno in pili kri ubitih gladiatorjev v upanju, da se bodo pozdravili ali da bodo preprečili staranje. Italijanski filozof Ficino pa je napisal, da so v starih časih čarovnice pile kri novorojenčkov, da bi ohranile mladost. 

Se v krvi skriva eliksir mladosti?
Se v krvi skriva eliksir mladosti? FOTO: iStock

Znanost
A očitno je nekaj na vsem skupaj. Še enkrat: pitje krvi je izjemno nevarno in nikakor ne more pomagati pri pomlajevanju. Britanska genetska strokovnjakinja Linda Partridge je namreč objavila študijo, ki kaže, da lahko transfuzija mlade krvi pomaga ustavi določene učinke staranja. Seveda ne more povsem ustaviti staranja, a lahko pripomore k temu, da je oseba bolj aktivna in zdrava. 

Študija
Študijo so opravili na miših in na ribah vrste Nothobranchius in ugotovili, da lahko infuzija krvi in transplantacija črevesnih bakterij lahko podaljša življenjsko dobo starejše živali. Dejansko so uspeli ustaviti proces staranja (za določen čas) v nekaterih primerih pa je mlada kri tudi pripomogla k obnavljanju možganskih funkcij. V preizkusu so uporabili plazmo, ki so jo pridobili v popkovini novoskotenih miši in študija je pokazala, da lahko takšna infuzija pomaga pri izgubi spomina, pri zmanjševanju mišičnih funkcij in izgubi kostne gostote. In raziskava je pokazala, da če so mladi miši vbrizgali plazmo starejših osebkov, se je ta začela prehitro starati.

Podjetja že rodajajo kri mladih ljudi.
Podjetja že rodajajo kri mladih ljudi. FOTO: Profimedia

Prodaja krvi
V Kaliforniji že obstaja podjetje, ki prodaja kri (pravzaprav plazmo) najstnikov starejšim osebam. Tretma traja okoli dva dni, stane pa 8.000 dolarjev, kar znese približno 7.000 evrov. Vsaka infuzija vsebuje plazmo od različnih darovalcev in po podatkih ameriških medijev, naj bi si tretma najpogosteje privoščili bogataši iz Silikonske doline. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479