Moskisvet.com
Se tudi v v postelji zadnje čase raje obrnete stran?

Zdravje

Vam ni več do seksa? Se zgodi!

A.K
02. 11. 2018 14.34
0

Se vam zdi, da vas žena ne premami več in je skok med rjuhe že davna preteklost? Dalj časa trajajoče težave z libidom lahko nakazujejo tudi na druge zdravstvene težave, zato si pred njimi ne zatiskajte oči.

Nizek libido pomeni zmanjšano zanimanje za spolno aktivnost. To ni samo po sebi nič tragičnega in skrb vzbujajočega, saj se raven libida skozi življenje vseskozi spreminja. Je pa nizkemu libidu vsekakor treba nameniti več pozornosti, če zanimanja za spolnost ni dalj časa, kar lahko kaže tudi na prikrite zdravstvene težave.

Se tudi v v postelji zadnje čase raje obrnete stran?
Se tudi v v postelji zadnje čase raje obrnete stran? FOTO: iStock

Najpogostejši vzroki za nizek libido:

Premalo testosterona

Testosteron se proizvaja v modih in je eden od pomembnejših moških hormonov, ki je vključen v številne telesne funkcije. Odgovoren je za izgradnjo mišic in kostne mase, spodbuja pa tudi proizvodnjo semenske tekočine. Raven testosterona vpliva tudi na vaš spolni nagon. O nizki ravni tega hormona govorimo, ko njegova raven pade pod 350 nanogramov na deciliter. Treba je vzeti v ozir, da je padec testosterona običaje del staranja, če pa je padec drastičen in predvsem dolgotrajen, obiščite zdravnika, ki bo v primeru hormonskih motenj ali drugih težav ustrezno ukrepal.

Moj mož predolgo zdrži v postelji
Preberi še
Moj mož predolgo zdrži v postelji

Depresija

Depresija zagotovo vpliva na več ravni življenja in ena od teh je tudi popolna ali delna izguba zanimanja za vse dejavnosti in aktivnosti, ki so posameznika nekoč veselile. No, v tem primeru je to tudi potreba po spolnosti. Nizek libido je velikokrat povezan z jemanjem nekaterih antidepresivov, zlasti selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina (SSRI). V tem primeru je priporočljiv pogovor z zdravnikom, ki lahko neželene stranske učinke omili tako, da prilagodi odmerke ali predpiše drugo zdravilo.

Pregled ravni testosterona.
Pregled ravni testosterona. FOTO: iStock

Težave s spanjem

Ena od raziskav na področju endokrinologije in metabolizma je pokazala, da imajo moški z obstruktivno apnejo nižje ravni testosterona, kar vodi v zmanjšano spolno aktivnost, pa tudi slabšo kakovost spanja.

Stres

V današnjem času, ko smo vsakodnevno podvrženi različnim stresnim situacijam ali celo dalj časa trajajočemu stresu, ni nič čudnega, da se zmanjša tudi želja po spolnosti. V kolikor se v tem trenutku soočate z obremenjujočimi stvarmi, to lahko močno vpliva tudi na raven hormonov.

Nekoč ni dala, zdaj pa ne dobi!
Preberi še
Nekoč ni dala, zdaj pa ne dobi!

Zdravila

Za nizko raven testosterona je lahko ’kriva’ tudi nekatera medikamentozna terapija oziroma zdravila. To so največkrat zdravila proti visokemu krvnemu tlaku. Tudi takšne stvari je potrebno omeniti zdravniku, ki vam lahko, če je seveda to mogoče, predpiše druga zdravila.

Sindrom nemirnih nog

Sindrom nemirnih nog je nevrološka motnja, pri kateri ima posameznik močno potrebo po premikanju nog. Največkrat se pojavi med 50. in 60. letom starosti. Številne raziskave so pokazale, da imajo moški s tem sindromom večje tveganje za razvoj erektilne disfunkcije (motnje erekcije) kot tisti, ki sindroma nimajo. Poleg tega so imeli moški, pri katerih se je sindrom nemirnih nog pojavil vsaj petkrat v mesecu, kar 50 odstotkov več možnosti za pojav erektilne disfunkcije.

Za spolno življenje lahko veliko storite tudi sami, in sicer z zdravim življenjskim slogom.
Za spolno življenje lahko veliko storite tudi sami, in sicer z zdravim življenjskim slogom. FOTO: iStock

Kako si pomagati?

Če vzrok za nizek libido tiči v omenjenih zdravstvenih težavah, potem brez obiska zdravnika ne bo šlo. V kolikor so težave psihičnega izvora, je priporočljiv pogovor s strokovno osebo, psihologom ali terapevtom. Poleg omenjenega pa lahko veliko storite za svoje zdravje in raven libida sami. To pa vključuje:

- zdrav in uravnotežen življenjski slog (spanje in gibanje),

- skrb za zdrave medosebne odnose,

- delo na sebi in svojo samopodobi,

- zdrav način prehranjevanja,

- poznavanje in prakticiranje tehnik proti stresu.

Zares obstaja moška menopavza?
Preberi še
Zares obstaja moška menopavza?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470