Moskisvet.com
Primož Roglič

Fit

Napitki, ki jih med kolesarjenjem pije Roglič

A.P.
14. 06. 2019 13.45
1

Tako kot prehrana, ima tudi primerna hidracija pomembno vlogo pri optimalni zmogljivosti športnika, še posebej ko postane izjemno vroče. Kdaj in koliko morajo kolesarji piti med vožnjo? Svoje mnenje je podala ekipa Primoža Rogliča Jumbo-Visma.

Pri vsaki športni aktivnosti telo izgublja tekočino s potenjem. Zaradi povečanega metabolizma, telesna temperatura naraste, to pa najučinkoviteje uravnava znojenje, ki je tudi glavni vir izgube vode med dejavnostjo. S potenjem se torej telo ohlaja, kar je nujno potrebno za optimalno delovanje telesa. Če izgubljamo preveč tekočine, ima lahko to negativne posledice na naš nastop. To še kako dobro vedo profesionalni kolesarji, ki vzdržujemo ravnovesje vode v telesu tudi pred dirko ali treningov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med kolesarjenjem vožnjo je potrebno piti še preden postanemo žejni, kajti takrat smo že izgubili 1 do 2 odstotka tekočine oz. celice izgubijo 0,5 do 1,2 odstotka vode. Kolesarji Rogličeve ekipe Jumbo-Visma zato redno uživajo pijače, da bi se izognili dehidraciji.

Nibali pojasnil, zakaj ni čestital Rogliču
Preberi še
Nibali pojasnil, zakaj ni čestital Rogliču

Pri tem kombinirajo vodo in izotonične športne napitke, s katerimi nadomestijo izgubo elektrolitov. S potenjem namreč izgubljamo natrij, kalij, magnezij in kalcij, torej elektrolite, ki skrbijo, da telo bolje absorbira tekočine. Druga pozitivna plat športnih napitkov je, da pomagajo pri izrabi ogljikovih hidratov, ki nam prepotrebno zagotavljajo energijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Če so kolesarji Jumbo-Visme ne vožnji, krajši od ure, je povsem dovolj, da pijejo pred in po njej, ne pa nujno tudi vmes. Če morajo kolesariti več kot eno uro, pa se še kako dobro zavedajo, da je hidracija njihova pomembna skrb. Vsi morajo spiti najmanj 500 mililitrov (1 bidon) tekočine na uro, ko je ekstremno toplo, pa ta številka naraste na en liter. Sami med vožnjo verjetno nimate spremljevalnega vozila, ki bi vas sproti zalagal s pijačo, zato si omislite dva 750-mililitrska bidona, da boste lahko brez postanka kolesarili najmanj dve uri, priporoča ekipa Jumbo-Vismo.

Razkrivamo jedilnik Rogliča na Giru
Preberi še
Razkrivamo jedilnik Rogliča na Giru

Po dirki ali treningu se kolesarji nizozemske ekipe, katere glavni zvezdnik je Primož Roglič, se v trenutku osredotočijo na regeneracijo. Tu gre predvsem za uživanje ogljikovih hidratov in proteinov, seveda pa tudi hidracija ostaja pomembna. Kako veste, koliko izgubljene tekočine morate nadomestiti? Količino dobite s preprostim izračunom. Od telesne teže pred vožnjo, odštetje težo po vožnji in številko pomnožite z 1,5. Rezultat je količina v litrih, ki jo morate spiti po vožnji. Če tehtate 75 kilogramov in po kolesarjenju 74 kilogramov, to pomeni, da morate nadomestiti 1,5 litra tekočine.  Pri Jumbo-Vismi Roglič in ekipa postopek regeneracije začnejo z zgoščenim napitkom (shakom), s katerim v telo vnesejo tekočino, proteine in ogljikove hidrate.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492