Moskisvet.com
Daniel Jelovič

Telovadba

Vaje za čvrsto zadnjico, drugi del: deadlift oz. mrtvi dvig

Daniel Jelovič
07. 09. 2022 05.00
0

V prvem delu smo obdelali počep. Ne samo, da je podcenjen z vidika grajenja močne zadnjice, je osnovna vaja za grajenje močnih nog. Kljub temu da govorimo o zadnjici, vključuje počep zelo veliko sprednjih nožnih mišic.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Vaje za čvrsto zadnjico
Preberi še
Vaje za čvrsto zadnjico

Ker v fitnesu ni vse črno-belo in je velikokrat moj odgovor na določena vprašanja različen, imamo tudi primere, kjer je določen gib neizvedljiv in se lotimo alternativ, kot so 'Leg Press', 'Split Squats 'in tako dalje. Vse je konec dneva odvisno od posameznika.

Če obnovimo, kaj ženske rade vidijo na moških, bi zagotovo večina izpostavila močne noge. Pogosto močne noge spremlja tudi močna zadnjica. Iz vidika motivacije in razlogov, zakaj ni dobro spuščati treninga nog, mislim, da imate tega na pretek, a vseeno.

Močne noge in predvsem močna zadnjica sta osnova za vse.
Močne noge in predvsem močna zadnjica sta osnova za vse. FOTO: osebni arhiv
Kako do širokih ramen?
Preberi še
Kako do širokih ramen?

Močne noge in predvsem močna zadnjica sta osnova za vse. Hočeš ali nočeš, kdor ima močne noge, ima tudi močno trebušno steno, ki se vključi pri vsaki vaji nog. Napeljujem na naslednji razlog za motivacijo treninga nog in zadnjice. In to je šport. Vsak od vas po vsej verjetnosti igra nek šport. Jaz osebno hodim na rekreacijo dvakrat na teden na košarko. Ko so enkrat noge pripravljene na določen napor, je dosti lažje, brez bolečin in varno izvajati skoke, šprinte, menjave smeri in tako dalje. Fitnes je steber za naše telo, da lahko izvajamo različne športe. Močne noge še toliko bolj.

V tem drugem delu bo poudarek na vaji, ki zahteva moč celotnega telesa in ne samo nog. To je vaja, ki povezuje celotno posteriorno verigo telesa. Vaja pri kateri je ni mišice, ki ni aktivna. Dvig, pri katerem se aktivira vse od pete do vratu. To je MRTVI DVIG oz. DEADLIFT.

Hrana in fitnes, to sta lepi par
Preberi še
Hrana in fitnes, to sta lepi par

Samo ime mrtvi dvig izhaja iz zelo natančnega pomena besede, ki je dviganje mrtve teže s tal. In pri samem dvigu v fitnesu je to dejansko to. Ni veliko konkretnih dokazov o tem, od kod izvira ime: Nekateri pravijo, da je prišlo od vojakov, ki so pobirali trupla svojih padlih tovarišev na bojnem polju, vendar so to najverjetneje govorice.

Kot pri vsaki zadevi se pojavi vprašanje, kaj imate vi od tega in kaj bi se zgodilo, če bi začeli pravilno in redno uporabljati to vajo? No, zgodilo bi se naslednje:

- vaše trapezne mišice bi zrasle,
- vaše podlahti bi rasle,
- vaše ledvene mišice bi pridobile na moči,
- volumen vaše zadnjice bi zrasel, 
- vaše sprednje in zadnjične stegenske mišice bi verjetno rasle,
- postali bi močnejši,
- postali bi bolj samozavestni. 

Ko lahko premaknete utež, kar vam je bilo včasih nepredstavljivo, postanete veliko bolj samozavestni in začnete zaupati vase izven fitnesa.

3 vaje za HIIT trening, ki jih boste v hipu vzeli za svoje
Preberi še
3 vaje za HIIT trening, ki jih boste v hipu vzeli za svoje

Teorijo smo obdelali, za konec pa z vami ponovno delim nekaj praktičnih nasvetov v videu spodaj. Upam, da vam vsaj nekaj od tega pride prav.

Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi
Preberi še
Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328