Moskisvet.com
Hoja

Telovadba

To se bo zgodilo, če boste en mesec hodili eno uro na dan

E.R.
10. 06. 2024 02.00
1

Hoja je ena najpreprostejših in najbolj dostopnih telesnih dejavnosti. Je dejavnost, ki je del našega življenja že od prvih korakov, zlahka pa lahko veliko doprinese k splošnemu zdravju.

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Hoja je del našega vsakdana, a zlahka postane veliko bolj koristna, kot se zdi. Ponuja peščico neverjetnih prednosti, ki lahko pomembno vplivajo na splošno zdravje.

Če ste oseba, ki potrebuje izzive, da se lahko premakne, si zastavite poseben cilj, ko gre za hojo. Za začetek si zadajte nalogo, da boste naslednji mesec hodili 60 minut na dan. Po mnenju strokovnjakov lahko ta izziv povzroči velike spremembe v vašem fizičnem in čustvenem zdravju. Poleg tega, če vztrajate en mesec, obstaja velika verjetnost, da ne boste odnehali.

A osredotočimo se na prvi mesec. Da bi se dodatno motivirali, si spodaj preberite, kaj naj bi se zgodilo z vašim telesom, če si v naslednjih 30 dneh vzamete eno uro časa dnevno za hojo.

Sprejmite izziv in se naslednji mesec sprehajajte eno uro na dan.
Sprejmite izziv in se naslednji mesec sprehajajte eno uro na dan. FOTO: iStockphoto

1. Koristi za telo

Če en mesec vsak dan hodite, lahko to pozitivno vpliva na vaš srčno-žilni sistem. Ko hodimo z nekoliko hitrejšim tempom, srce bije hitreje, kar vodi do boljše prekrvavitve telesa. Poleg tega, da redna kardio vadba pomaga krepiti srce, pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka in izboljšanju ravni holesterola.

2. Nadzor telesne teže in izgorevanje maščob

Za tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov ali ohraniti zdravo težo, lahko 30 dni hoje resnično pozitivno vpliva. Ena ura hoje v zmernem do hitrem tempu bo porabila precejšnje število kalorij, kar je učinkovito orodje za uravnavanje telesne teže. Poleg tega lahko vsakodnevna hoja pospeši presnovo in spodbuja izgorevanje maščob.

RED-S: Motnja pri športnikih, ki vodi v velike težave
Preberi še
RED-S: Motnja pri športnikih, ki vodi v velike težave

3. Izboljšana mišična moč in mišični tonus

Čeprav hoja ni tako intenzivna kot vadba za moč, to ne pomeni, da med hojo ne delujejo različne mišice našega telesa. Najprej so v gibanju mišice nog, premikanje rok pa lahko vključi mišice zgornjega dela telesa. Vse to skupaj lahko sčasoma povzroči izboljšanje mišične moči in tonusa.

4. Zdravje kosti in delovanje sklepov

Hoja je aktivnost, ki povzroča določen pritisk na kosti in sklepe. Vendar je to aktivnost z majhnim udarcem, ki je nežna za sklepe, zaradi česar je hoja popolna dejavnost, če imate s sklepi določene težave. Z redno hojo lahko izboljšate gibljivost sklepov in zmanjšate tveganje za težave s sklepi.

Kako prepoznati revmatoidni artritis?
Preberi še
Kako prepoznati revmatoidni artritis?

5. Duševno/čustveno dobro počutje

Ena ura hoje na dan lahko pozitivno vpliva na lajšanje stresa. Hoja spodbuja sproščanje endorfinov, ki spodbujajo občutek ugodja in sprostitve. Redni sprehodi lahko pomagajo znižati raven kortizola, hormona, povezanega s stresom.

6. Izboljšano razpoloženje in občutek sreče

Če nadaljujemo s prejšnjo točko, lahko 30-dnevni izziv hoje izboljša vaše splošno razpoloženje. Občutek dosežka po sprehodu lahko dodatno poveča vašo samozavest in občutek izpolnjenosti.

Statistika in miti o duševnem zdravju moških
Preberi še
Statistika in miti o duševnem zdravju moških

7. Izboljšanje kognitivnih funkcij

Hoja ne koristi le telesu, ampak tudi možganom. Redna telesna aktivnost izboljšuje kognitivne funkcije. Torej ta 30-dnevni izziv presega fizične koristi in ponuja pozitiven učinek na vaše duševno in čustveno počutje. Vsakodnevni sprehodi lahko pomagajo zmanjšati stres in tesnobo, hkrati pa vodijo do srečnejšega in bolj izpolnjenega življenja.

Kako izboljšati spomin?
Preberi še
Kako izboljšati spomin?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: zadovoljna.dnevnik.hr

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479