Moskisvet.com
EMS trening

Telovadba

To je novi hit v svetu fitnesa, v 20 minutah lahko pokurite celo kosilo

E.R.
11. 06. 2024 03.00
0

Gre za vadbo, ki poleg običajnih vaj vključuje tudi zunanje dražljaje, to je pasivno mišično kontrakcijo z elektromišično stimulacijo.

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

EMS vadba je zasnovana kot vadba, ki uporablja elektrostimulacijo velikih mišičnih skupin celega telesa z namenom zmanjšanja telesne teže (hujšanja), povečanja moči, spodbujanja mišične rasti ter zmanjšanja mišične napetosti in mišičnega neravnovesja.

EMS vadba uporablja nizko do srednje frekvenčne tokove z namenom pasivne krepitve naravne mišične kontrakcije z uporabo elektrod, to je posebne obleke, zasnovane posebej za EMS vadbo.

EMS TRENING
EMS TRENING FOTO: Profimedia

Kaj je elektromišična stimulacija?

Mišična elektrostimulacija ali elektromišična stimulacija je metoda, pri kateri s pomočjo električnih impulzov ali dražljajev povzročimo mišično kontrakcijo (aktivacijo). Izvaja se z namenom spodbujanja mišične reaktivnosti (ko je ena mišica aktivirana se druga ugasne), povečanja mišičnega tonusa in mišične hipertrofije, povečanja mišične moči ter okrevanja mišic po vadbi.

Osnovna vaja za bicepse, ki pa jo skoraj zagotovo izvajate napačno!
Preberi še
Osnovna vaja za bicepse, ki pa jo skoraj zagotovo izvajate napačno!

EMS treningi

EMS treningi so večinoma individualni in potekajo pod vodstvom trenerja. Trener EMS lahko postanete z opravljenim izobraževanjem, na voljo pa je tudi spletno usposabljanje .

EMS trening in hujšanje

Izguba teže je eden glavnih razlogov za trening. Prav to je eden od ciljev, s katerim je bil zasnovan trening EMS. Proizvajalci vadbene opreme EMS in centri za usposabljanje EMS trdijo, da je 20 minut vadbe EMS enakovrednih štirim uram vadbe in da 20 minut vadbe EMS porabi do 2.090 kJ (500 kalorij).

EMS TRENING
EMS TRENING FOTO: Profimedia

Je to smiselno in kaj pravijo raziskave?

Glede na študijo znanstvenikov iz leta 2011, objavljeno v Journal of Exercise Science and Physiotherapy, elektromišična stimulacija vpliva na izgubo odstotka telesne maščobe.

Glede na raziskavo nemških znanstvenikov, objavljeno v reviji Evidence-based complementary and alternative medicine leta 2016, kjer so avtorji primerjali EMS vadbo celega telesa s HIIT vadbo (visoko intenzivna vadba) glede telesne sestave in moči ni razlik med obema skupinama, vendar je pri obeh povzročilo zmanjšanje telesne mase in povečanje mišične moči.

Ali se uteži na klopi dviguje z usločenim ali ravnim hrbtom?
Preberi še
Ali se uteži na klopi dviguje z usločenim ali ravnim hrbtom?

Glede na raziskavo nemških znanstvenikov, objavljeno v reviji Frontiers in physiology leta 2019, je EMS vadba učinkovita in prilagodljiva vrsta vadbe za ohranjanje mišične mase v času energijske restrikcije (zmanjšan energijski vnos, kalorični primanjkljaj) in je lahko alternativa zahtevnejšemu uporu. 

Glede na študijo iz leta 2020 , objavljeno v Journal of critical reviews, so avtorji ugotovili, da lahko vadba z lastno težo z elektrostimulacijo znatno zmanjša odstotek maščobnega tkiva in obseg pasu pri ženskah s prekomerno telesno težo.

To se bo zgodilo, če boste en mesec hodili eno uro na dan
Preberi še
To se bo zgodilo, če boste en mesec hodili eno uro na dan

Zaključek študije iz leta 2021, objavljene v Frontiers of Physiology, je, da je metaanaliza avtorjev zagotovila dodatne dokaze, da trening EMS poveča mišično moč in maso, ne pa tudi odstotka mišične maščobe .

Glede na zgoraj omenjene raziskave je EMS trening vsekakor način treninga, ki bo dal rezultate, vendar je potrebnih več raziskav na to temo, da bi dokazali vse možnosti in rezultate, ki jih EMS trening daje, vsaj po mnenju tistih, ki ga izvajajo.

EMS TRENING
EMS TRENING FOTO: Profimedia

Je EMS trening varen?

Vadba EMS mora biti enako varna kot vsi ostali treningi, intenzivnost vadbe pa mora biti prilagojena posamezniku in njegovim zmožnostim, ciljem in splošnemu stanju.

Elektrostimulacija mišic je varna metoda, tokovi za elektrostimulacijo so neškodljivi (če zanje ni kontraindikacij).

Kaj jesti pred treningom?
Preberi še
Kaj jesti pred treningom?

Kontraindikacije za elektrostimulacijo:

- akutna stanja, vnetja, okužbe, nalezljive bolezni, 
- nedavne operacije, 
- ateroskleroza in motnje krvnega obtoka,
- stenti,
- obiti vsaj šest mesecev nazaj,
- neurejena hipertenzija (visok krvni tlak),
- sladkorna bolezen,
- nosečnost,
- tumorji (rak),
- elektrostimulatorji (srčni spodbujevalnik).
- aritmije (nereden srčni utrip),
- motnje strjevanja krvi (koagulopatija, npr. hemofilija )
- bolezni motoričnih nevronov in druge nevrološke bolezni in stanja (npr. epilepsija ), 
- trebušna ali dimeljska kila,
- akutna zastrupitev z alkoholom, rekreacijskimi drogami.

EMS TRENING
EMS TRENING FOTO: Profimedia

 

Obstajajo tudi relativne kontraindikacije, pri katerih elektrostimulacija ni nujno prepovedana, je pa potrebna večja previdnost, zato je prej potrebno pridobiti dovoljenje ali se posvetovati z zdravnikom ali drugim zdravstvenim delavcem, idealno pa je uporabljati elektrostimulacijo ob pomoči zdravstvenega delavca.

Ali preveč vadbe povzroča motnjo erekcije?
Preberi še
Ali preveč vadbe povzroča motnjo erekcije?

Nekatere izmed teh kontraindikacij so:

- akutna bolečina brez diagnoze,
- nevralgija,
- hernija,
- ortopedski vsadki (npr. umetni kolk ali koleno, vijaki in ploščice),
- bolezni notranjih organov (npr. jeter in zlasti ledvic ),
- vaskularna stanja,
- edem,
- potovalna slabost,
- odprte rane na koži, opekline , kožne spremembe (npr. ekcem ipd.),
- uporaba drog.

Hoja ali tek – kaj je boljše za hujšanje in zdravje srca?
Preberi še
Hoja ali tek – kaj je boljše za hujšanje in zdravje srca?

Vsekakor je priporočljivo, da se pred vadbo EMS posvetujete z zdravnikom ali drugim zdravstvenim delavcem, da se prepričate, ali je vadba EMS varna za vas.

Po dostopnih virih na spletu EMS vadba res zagotavlja zelo pozitivne izkušnje za tiste, ki so se odločili poskusiti ali zamenjati klasično fitnes vadbo z EMS vadbo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: krenizdravo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479