Moskisvet.com
Preživetje v divjini

Fit

Te stvari vam lahko rešijo življenje

U.K.
03. 09. 2018 13.09
0

Že pohod na bližnje hribe se lahko v trenutku spremeni v nočno moro, če na morebitne težave nismo pripravljeni. Oglejte si nasvete stokovnjaka Satyabrata Dama.

Navadno si preživetje v divjini predstavljamo nekje v nepreglednih gozdovih, džunglah, močvirjih in celo na oceanih. Res je, da je verjetnost, da se nam kaj zgodi ali da se bomo izgubili nekje v bližini našega doma precej manjša kot v zgoraj omenjenih primerih, a je pač bolje biti pripravljen. 
Adrenalinski odvisnež in avanturist Satyabrata Dam se je v življenju spopadel z nekaterimi najhujšimi adrenalinskimi pustolovščinami. Osvojil je preko 350 vrhov po vsem svetu, opravil številne ‘basejump’ skoke in tako naprej. In pred kratkim je povedal, kaj bi morala imeti s seboj vsaka oseba, ki se odpravi v divjino. Tudi, če gre le za lokalno goro ali hribovje. Nikoli namreč ne veš kaj se ti lahko na poti pripeti. Poudaril je, da bi tisti, ki pogosto hodijo v naravo, morali imeti vseskozi pripravljen tako imenovani preživetveni paket, v katerem so stvari, ki so nujne za preživetje v primeru, da se izgubimo ali poškodujemo. Poudaril je, da sam brez tega nikoli ne odide od doma (če gre v naravo, seveda). 

Preberite tudi kako preživeti snežni plaz!

Ogenj lahko odloča o življenju ali smrti.
Ogenj lahko odloča o življenju ali smrti. FOTO: iStock

Ogenj
Za kadilce to navadno ni problem, a ostali redko pomislimo, da bi na recimo celodnevni izlet v gore vzeli s seboj vžigalnik ali vžigalice. Dam je poudaril, da je najbolje, če so vžigalice vodoodporne. Težava z vžigalnikom je, da se lahko pokvari in zataji v ključnem trenutku. Nič ni narobe, če imate s seboj tudi nekaj manjših koščkov suhega lesa in papirja, dovolj da prižgemo ogenj. Ne smemo pozabiti, podhladitev je potencialno nevarna tudi v poletnih mesecih, če smo v visokogorju.   

Luč
Obvezna oprema je svetilka in nekaj rezervnih baterij. Ne smemo se zanašati izključno na telefon, saj imajo telefonske baterije relativno kratko dobo trajanja. Tema v gozdu (ponoči seveda) je lahko popolna in mnogo ljudi se je hudo ponesrečilo, ko so v temi padli v globeli in prepade. Če je možno imejte s sabo tudi naglavno svetilko. 

Nož
S seboj je zmeraj pametno imeti multifunkcionalen nož. Z nožem boste lahko izdelali opornico ob morebitni poškodbi, si odrezali pohodno palico, narezali les za ogenj in tako naprej. Dober nož vas lahko spravi tako rekoč preko vseh težav na katere boste naleteli.

Vrv je v divjini obvezna oprema.
Vrv je v divjini obvezna oprema. FOTO: iStock

Vrv
Dam priporoča, da imate s seboj zmeraj okoli 5 metrov od šest do osem milimetrske vrvi. “Vrv ima toliko koristnih lastnosti, da je dejansko omejitev samo vaša domišljija,” je dejal Dam. 

Kompas
Če se znajdete izgubljeni sredi divjine, potem je najbolje, da najdete neko znano točko. Vrh znane gore ali kaj podobnega, nekaj kar veste, da vas bo pripeljalo do ceste ali naselja. V takšnem primeru je kompas nepogrešljiv. V gozdu morda ne boste več videli gore, a vas bo kompas zanesljivo držal v pravi smeri. Prav tako bo preprečil, da bi hodili v krogih. 

Hrana
Govorimo o hrani, ki je dejansko namenjena za primere, ko se borite za življenje. Najboljše so razne ploščice, ki so bogate s kalorijami. “Osebno imam najraje ploščice z rozinami in oreščki, stvari bogate z glukozo, maslo, sir, arašidi, suho sadje in tako naprej.” Te stvari so lahke, tako da ne dodajo preveč k teži nahrbtnika, mora pa jih biti dovolj da preživite vsaj 48 ur. “To niso stvari, ki bi jih jedli na pohodu, ampak jih, če je vse v redu, prinesete domov.” 

Kvaliteten nož nas lahko spravi iz večine težav.
Kvaliteten nož nas lahko spravi iz večine težav. FOTO: iStock


Polietilne vrečke
Tovrstne vrečke so izjemno uporabne. V njih lahko nosite vodo, jih uporabite za taljenje snega ali ledu, vanje lahko lovite vlago. Z njimi se lahko tudi grejete. S seboj bi morali zmeraj imeti dve ali tri takšne vrečke. Narava vam bo hvaležna, če boste te vrečke odnesli nazaj domov.

 

Piščalko
V primeru poškodbe vas bodo iskali reševalci. S piščalko boste lažje opozorili nase. Pri tem je potebno tudi poudariti, da je izjemno pomembno, da vedno nekdo ve kam ste odšli in da postane pozoren, če se ob določeni uri še ne bi vrnili. To nenazadnje velja tudi za sprehode in krajše pohode.

 

Rolica toaletnega papirja
Za nujne primere je zmeraj dobro s seboj imeti nekaj toaletnega papirja, čeprav Dam poudarja, da je bolje uporabiti vodo ali celo sneg, če je kaj od tega na razpolago. Če morate varčevati z vodo je za umivanje raje ne uporabljate.

 

Medicinski pripomočki
Prva pomoč je obvezna, ko se odpravljate v gore. Potebujete obliže, povoje, tablete za črevesne težave, nekaj za vročino, čiste vatne kroglice in tako naprej. Če se odpravljate kam res daleč, vzemite s seboj še tablete za čiščenje vode. 

Na splošno je pametno, da pač imamo nekaj zdrave pameti glede tega kaj bomo vzeli s seboj. Najverjetneje vseh teh stvari ne bomo potrebovali, če odidemo na sprehod s svojim psom v gozd za hišo za pol urce, a če gremo na celodnevni izlet, je vsekakor najbolje, da smo dovolj dobro pripravljeni, pa četudi le za vsak slučaj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479