Moskisvet.com
Erekcija

Fit

Ali preveč vadbe povzroča motnjo erekcije?

E.R.
31. 05. 2024 02.00
0

Čeprav je redna vadba splošno znana po številnih koristih za zdravje, lahko pretirana telesna aktivnost predstavlja določena tveganja za zdravje.

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nekatere raziskave kažejo, da lahko prekomerna vadba poveča verjetnost zdravstvenih težav s kostmi, pomanjkanja hranil in zmanjšane ravni testosterona. Vendar pa ni utemeljenih dokazov, ki bi povezovali prekomerno vadbo z erektilno disfunkcijo.

Ravno nasprotno! 

Raziskave  namreč kažejo, da lahko sedeč življenjski slog ali pomanjkanje telesne dejavnosti prispeva k erektilni disfunkciji.

Brez skrbi, zaradi telovadbe tega prizora ne boste doživeli na lastni koži.
Brez skrbi, zaradi telovadbe tega prizora ne boste doživeli na lastni koži. FOTO: Dreamstime

Vadba z namenom preventive in izboljšanja stanja

Različne študije poudarjajo povezavo med telesno neaktivnostjo in erektilno disfunkcijo ter poudarjajo pomen gibanja pri preprečevanju in izboljšanju stanja. Vadba izboljša erektilno funkcijo z izboljšanjem zdravja srca in ožilja, zmanjšanjem oksidativnega stresa ter spodbujanjem boljše presnove glukoze in lipidov.

Nekateri športi, zlasti tisti, ki so povezani s poškodbami glave, kot je ameriški nogomet, so lahko povezani z erektilno disfunkcijo. Še več, dejavnosti, kot so nogomet, košarka in odbojka, so povezane s povečanim tveganjem za varikokelo, stanjem, ki prizadene skrotalne vene, kar lahko vpliva na proizvodnjo in kakovost sperme.

4 najpogostejše moške težave ''tam spodaj''
Preberi še
4 najpogostejše moške težave ''tam spodaj''

Čeprav ima kolesarjenje številne koristi za zdravje, nekatere študije kažejo na možno povezavo med kolesarjenjem in erektilno disfunkcijo, zlasti pri intenzivnih kolesarskih podvigih profesionalnih športnikov na dolge razdalje. Dolgotrajen pritisk na presredek med vožnjo lahko zmanjša pretok krvi v penis. Vendar se te ugotovitve nanašajo predvsem na intenzivno kolesarjenje in ne na rekreativno kolesarjenje.

To bi moral kolesar storiti vsakih 10 minut, da se izogne težavam v postelji
Preberi še
To bi moral kolesar storiti vsakih 10 minut, da se izogne težavam v postelji

Kar zadeva vitamine in dodatke, ki jih tržijo ljubiteljem fitnesa, je priporočljiva previdnost, saj FDA ne ureja njihove varnosti in učinkovitosti. Nekatera prehranska dopolnila lahko vsebujejo škodljive snovi, ki lahko poslabšajo spolno disfunkcijo. Preden začnete s kakršnim koli dopolnilnim režimom, se priporoča posvetovanje z zdravstvenim delavcem.

Na to morate biti pozorni pri izbiri prehranskih dopolnil
Preberi še
Na to morate biti pozorni pri izbiri prehranskih dopolnil

Priporočljiv je pogovor z zdravnikom

Za ljudi z erektilno disfunkcijo je lahko koristna vključitev redne tedenske vadbe v njihovo rutino, kot je hoja, plavanje ali kolesarjenje, z ustreznimi previdnostnimi ukrepi. Pomembno je, da se o načrtu vadbe pogovorite s svojim zdravnikom, poskrbite za ustrezno ogrevanje in hidracijo ter se izogibajte preobremenitvi.

Če erektilna disfunkcija vztraja ali postane kronična, je priporočljivo posvetovanje z zdravstvenim delavcem, da izključite osnovne zdravstvene težave ali psihološke dejavnike, ki prispevajo k težavi.

Različni dejavniki, vključno z zdravstvenimi težavami, zdravili, čustvenimi težavami in življenjskimi navadami, lahko vplivajo na erektilno disfunkcijo, kar poudarja pomen celovite ocene in prilagojenega pristopa k zdravljenju.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: krenizdravo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479