Moskisvet.com
Lažni nasmeh vodi v alkoholizem

Zdravje

Lažen nasmeh na delovnem mestu lahko vodi v alkoholizem

A.P.
25. 04. 2019 08.05
0

V mnogih službah delodajalci od zaposlenih zahtevajo, da se v delovnem času smehljajo. Čeravno ima to na stranke pozitiven učinek, pa je nedavna študija pokazala, da negativno vpliva na tiste, ki morajo nasmeh igrati in lahko vodi tudi v alkoholizem.

Se morate na delovnem mestu ves dan smehljati? Študija, objavljena v strokovnem časopisu Journal of Occupational Health Psychology, je razkrila, da so tisti, ki se morajo ves dan smehljati oz. igrati nasmeh, bolj nagnjeni k temu, da po službenem času posežejo po alkoholu. To velja tako za tiste, ki delajo v strežbi, kot tiste, ki prodajajo na primer nakit ali oblačila.

Nagrada za pretvarjanje je v zdravstvu precej večja.
Nagrada za pretvarjanje je v zdravstvu precej večja. FOTO: Dreamstime

Raziskava univerze Penn State o pivskih navadah je bila opravljena na 1592 Američanih – pretežno medicinskih sestrah, učiteljih in drugih socialnih delavcih – ki se morajo med delavnikom umetno smejati in jih je primerjala s pivskimi navadami ljudi s poklici, ki ne zahtevajo neposredne interakcije s strankami in nasmeh ni obvezen del ''delovne uniforme''. Kot kažejo rezultati, prvi po službi večkrat posežejo po alkoholu. To je posledica dejstva, da igranje sreče in lažni nasmeh povzročata čustveno izčrpanost, saj se morajo ti zaposleni pogosto ugrizniti v jezik in zadržati ne le svoje mnenje, pač pa tudi čustva pred pogosto napornimi in nesramnimi strankami. Strokovnjaki so istočasno prišli do ugotovitve, da bolj kot je v službi treba brzdati oz. nadzorovati negativna čustva, manj so se te osebe sposobne kontrolirati količino vnosa alkohola. Odstopajo impulzivni ljudje s poklici, kot je natakar, ki so bolj nagnjeni k nenadzorovanemu pitju kot tisti, ki delajo v zdravstvu.

Je vaš nasmeh na delovnem mestu zaigran?
Je vaš nasmeh na delovnem mestu zaigran? FOTO: Dreamstime

Medicinske sestre si običajno nadenejo masko zaradi očitnih razlogov – pomiritev pacienta oz. svojcev ali ustvarjanja globlje vezi s človekom – kar je svojevrstna nagrada za igranje. Medtem ko tisti, ki se morajo pretvarjati pred strankami, ki jih potem ne vidijo nikoli več, za to niso nagrajeni. To je na dolgi rok lahko precej bolj čustveno izčrpavajoče in jih dela bolj dovzetne za alkohol. Prav tako je delo v strežbi običajno prva služba, nekakšna odskočna deska v svet dela in v njej delajo pretežno mlajši ljudje, ki še nimajo toliko samokontrole, kot na primer ljudje, ki delajo v zdravstvu in sociali.

Samo en kozarec na dan ima lahko usodne posledice
Preberi še
Samo en kozarec na dan ima lahko usodne posledice

Kadar je čustven napor povezan s finančno nagrado oz. nagrado v obliki nadgradnje odnosa, posledic pretvarjanja praktično ni zaznati.

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492