Moskisvet.com
Moški, ki so obsedeni s telovadbo, pravzaprav z izgledom svojega telesa, so pogosteje podvrženi depresiji. 

Fit

Moški, pozor! Preveč treninga lahko vodi v depresijo

U.K.
16. 11. 2018 14.56
4

Raziskava je pokazala, da je mnogo moških, ki pretirano telovadijo, depresivnih. Povezava pa je v bistvu logična.

Po številnih anketah se dobro izklesano telo ni uvrstilo niti med prvih deset lastnosti, ki jih ženske cenijo pri moških.
Po številnih anketah se dobro izklesano telo ni uvrstilo niti med prvih deset lastnosti, ki jih ženske cenijo pri moških. FOTO: iStock

Kooperacija ameriških in norveških znanstvenikov je dala precej zanimive izsledke. Moški, ki so obsedeni s telovadbo, pravzaprav z izgledom svojega telesa, so pogosteje podvrženi depresiji. 

To so najboljše vaje za izklesan trebuh
Preberi še
To so najboljše vaje za izklesan trebuh

Študija je pokazala ...

Znanstveniki Univerze Harvard in norveške univerze znanosti in tehnologije, so preverjali povezavo med telovadbo in duševnim zdravjem. In njihovi izsledki so vsaj na prvi pogled kar malce presenetljivi. Znanstveno je dokazano, da telovadba izboljša zdravje, počutje in sprošča kemične elemente v možganih, ki bi morali blagodejno vplivati na naše duševno zdravje. A to očitno ne drži v vseh primerih. Težava je namreč, da mnogi v iskanju popolnega telesa ne morejo najti sreče in gredo preko vseh meja. 

Obsedenost, ki vodi v anoreksijo

Mnogi moški, tako kot mnoge ženske, namreč nikoli niso zadovoljni s svojim izgledom in poskušajo svoje telo nenehno spreminjati. Želijo večje bicepse večje, prsne mišice in tako naprej. To lahko vodi v depresijo in tudi v jemanje nevarnih pripravkov, kot so recimo steroidi. Pogosto takšno mentalno stanje lahko vodi v anoreksijo. 

Moški, ki so obsedeni s telovadbo, pravzaprav z izgledom svojega telesa, so pogosteje podvrženi depresiji. 
Moški, ki so obsedeni s telovadbo, pravzaprav z izgledom svojega telesa, so pogosteje podvrženi depresiji.  FOTO: Profimedia

Mnogi so priznali, da bi vzeli steroide

V študijo so vključili 2460 moških starih od 18 do 32 let. V študiji so zapisali, da je veliko moških uporabljalo fraze “počutim se krivega, če izpustim trening,” ali “moje mišice niso dovolj velike,” in tako naprej. Mnogi, ki so sodelovali v študiji so tudi priznali, da razmišljajo, da bi vzeli steroide. Tako imenovani anabolični ali sintetični steroidi povečujejo razvoj mišične mase, tako da jih telo zamenja za testosteron. Steroidi imajo cel kup stranskih učinkov in so zelo nevarni za srce.

Tudi moški imajo svoje idole

Mnogi moški želijo izgledati kot njihovi idoli, recimo filmski igralci ali profesionalni športniki. A se ne zavedajo, da recimo športniki trenirajo, ker je to za njih služba. Imajo trenerje, nutricioniste in tudi psihologe, ki jim pomagajo na (relativno) zdrav način doseči največ od svojega telesa. Poleg tega se s športom ukvarjajo profesionalno, kar pomeni, da je njihova služba pravzaprav trening. Če poskuša biti recimo srednješolec takšen kot Ronaldo, lahko to resno vpliva na njegovo zdravje.   Avtorji študije upajo, da bodo starši zaradi nje lahko opazili zgodnje znake morebitne težave z izgledom in se svojimi otroci pogovorili. Veliko se govori o težavah s samopodobo deklet, manj pa o težavah, ki jo z njo imajo moški. 

Če poskuša biti recimo srednješolec takšen kot Ronaldo, lahko to resno vpliva na njegovo zdravje. 
Če poskuša biti recimo srednješolec takšen kot Ronaldo, lahko to resno vpliva na njegovo zdravje.  FOTO: Thinkstock

Seveda študija ne govori tega, da ne bi smeli telovaditi, ravno nasprotno, a tako rekoč v vsakem segmentu človeškega življenja je najboljša stvar zmernost in tako je tudi pri telovadbi. “Če se osebi vse življenje začne vrteti okoli telovadbe, potem je dobro, da se začnejo oglašati alarmi,” so zapisali v študiji in dodali, da naj starši v takšnem primeru začnejo svojega otoka spraševati zakaj in za koga trenira. Če je odgovor, da tenira samo zato, da izpolni svoje lepotne ideale, potem je morda pametno, da se posvetuje s strokovnjakom.

Ženske in lepotni trendi

Gotovo bi lagali, če bi trdili, da ženske ne marajo lepo izoblikovanega moškega telesa, a je potebno tudi dodati, da jim glede na številne ankete in raziskave to ni tako pomembno kot nekatere druge stvari. Bolj jim bo pomembna socialna varnost, humor, prijaznost in tako naprej, kot velike mišice ali vitko telo. Po številnih anketah se dobro izklesano telo ni uvrstilo niti med prvih deset lastnosti, ki jih ženske cenijo pri moških. Tako, da je najbolje, da preprosto uživate v telovadbi in se ne obremenjujte preveč z izgledom. Tako boste garantirano imeli najboljše rezultate.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470