Moskisvet.com
Vetrovi

Prehrana

Zato vas po proteinih napenja

E.R.
16. 05. 2024 03.00
0

Vnos beljakovin pri marsikom povzroči napenjanje in vetrove, a pozor, temu se lahko izognete.

Vetrovi so del življenja vsakega posameznika. In ko pride do njih, običajno obtožimo dobro znane krivce – zelenjavo, ki napenja. A vzrok so lahko tudi zaužite beljakovine.

Beljakovine so pomemben del vaše prehrane, ker vsebujejo esencialne hranilne snovi za mišično rast in razvoj, pravi Lori Walker, licencirana dietetičarka in razvijalka receptov za Easy Kitchen Guide. Na žalost pa lahko pri nekaterih povzročijo prebavne težave, kot so napihnjenost, vetrovi in bolečine v trebuhu.

Če vam je to znano, ne skrbite, niste sami. Obenem pa sledi dobra novica – prilagoditev vaše prehrane lahko bistveno vpliva na količino vetrov. Ne gre namreč nujno za to, koliko beljakovin zaužijete, temveč bistveno vlogo igra tudi, katere vrste beljakovin zaužijte.

Beljakovine
Beljakovine FOTO: Shutterstock

Kaj povzroča beljakovinsko napenjanje in vetrove?

Na to nima tolikšnega vpliva količina beljakovin, ampak bolj vrsta beljakovin.

"Pogost mit je, da bo količina beljakovin, ki jih zaužijete, povečala verjetnost, da boste v okolici izpustili plin. Za to sploh ni dokazov," pojasnjuje gastroenterolog Sameer Islam, dr. med., ki obiskuje bolnike v Teksasu."Vrsta beljakovin, ki jih zaužijete (kot so beljakovine iz mesa ali iz napitkov), igra pomembnejšo vlogo pri nastajanju plinov."

Bi morali proteine spiti pred vadbo ali po njej?
Preberi še
Bi morali proteine spiti pred vadbo ali po njej?

Kaj pa tisti beljakovinski napitek?

Dr. Islam pravi, da so navadno sladkorji tisti, ki povzročajo težave z gastrointestinslnim traktom. "Dodatki sladkorjev v beljakovinskem napitku, kot so ksilitol, manitol in fruktoza, bodo izboljšali okus, a povzročili opustošenje v črevesju. To je tudi razlog, zakaj lahko žvečilni gumiji brez sladkorja, sladkarije in dietne pijače povzročijo pline, napihnjenost in drisko," pravi dr. Islam.

Tudi če ste vegetarijanci ali vegani, lahko rastlinski viri beljakovin, kot so fižol, soja in leča, povzročijo prebavne težave, in sicer zaradi kratkoverižnih ogljikovih hidratov, imenovanih oligosaharidi, ki jih fermentirajo bakterije v črevesju, pravi Ryan Maciel, dietetik iz Bostona.

Medtem ko je odvajanje plinov povsem normalno in zdravo, se morate, če redno opažate napihnjenost, drisko ali zaprtje, posvetovati z zdravnikom, da izključite zdravstvene težave, vključno s sindromom razdražljivega črevesa in celo rakom debelega črevesja in danke.

Vetrovi so normalna stvar, redna napihnjenost, driska ali zaprtje pa kličejo po obisku pri zdravniku.
Vetrovi so normalna stvar, redna napihnjenost, driska ali zaprtje pa kličejo po obisku pri zdravniku. FOTO: iStock

Zakaj beljakovinski plini tako smrdijo?

No, to je res subjektivno.

Ne gre za to, da imajo plini z beljakovinami slabši vonj od drugih (navsezadnje je to res presoja tistega, ki jih zavoha), temveč imajo le drugačnega.

To je zato, ker večina živalskih beljakovin (jajca, govedina, svinjina, perutnina in ribe) vsebuje žveplo, kar lahko prispeva k vonju. 

Vonj izpustnih plinov je precej subjektivna zadeva.
Vonj izpustnih plinov je precej subjektivna zadeva. FOTO: AdobeStock

Kako se tega znebiti?

Strokovnjaki priporočajo nekaj strategij za odpravo beljakovinskih vetrov ali njihovo ohranjanje pod nadzorom:

Beljakovinski napitek pripravite vnaprej

"Poprova meta in ingver sta zelo učinkoviti orodji za pomiritev črevesja. Zaužijte ju pred ali v beljakovinskem napitku, da se vaše debelo črevo pomiri," pravi dr. Islam.

Jejte živila, bogata s probiotiki

Da bi vaš prebavni trakt deloval učinkovito, da bi preprečili nastajanje plinov, bi bilo treba izboljšati bakterijsko ravnovesje v črevesju, pravi Yelena Wheeler, registrirana dietetičarka in nutricionistka MIDSS. "Če imate v črevesju uravnoteženo mikrofloro, bo vaša prebava delovala učinkoviteje in lahko zmanjša količino napenjanja, ki ga doživljate."

Odličen način za ponovno vzpostavitev ravnovesja v telesu je uživanje probiotikov, ki so dobre in potrebne bakterije, ki živijo v črevesju in pomagajo pri razgradnji hrane. Živila, bogata s probiotiki, vključujejo jogurt, kefir in kislo zelje.

Probiotiki in prebiotiki
Probiotiki in prebiotiki FOTO: Shutterstock

Ponovno razmislite o svojih virih beljakovin

Walker pravi, da je lahko zamenjava vrst beljakovin, ki jih uživate, če vas napenjajo, v izjemno pomoč pri omenjeni težavi.

"Na primer, zamenjava živalskih beljakovin z rastlinskimi viri, kot so kvinoja ali oreščki, bi lahko vplivala na to, kako jih vaše telo prebavlja," pravi Walker. Čeprav sta fižol in leča za vas zelo zdrava, lahko povzročita povečano nastajanje plinov, zato bi morda želeli poiskati druge vire beljakovin, da zaokrožite svojo prehrano, če vsakič po njih spuščate vetrove.

Wheeler opozarja, da morate oceniti vrste beljakovin, ki jih uživate, da vidite, ali temeljijo na mlečnih izdelkih ali so polni dodatkov. Izogibajte se beljakovinam v teh kategorijah ali jih čim bolj zmanjšajte in morda boste opazili, da se vaša raven napenjanja zmanjša.

To so znaki pomanjkanja beljakovin
Preberi še
To so znaki pomanjkanja beljakovin

Razmislite tudi o vaših beljakovinskih praških

"Številni beljakovinski napitki vsebujejo mlečne izdelke, kar je lahko problematično za tiste, ki ne prenašajo mlečnih izdelkov. Preprosta rešitev je, da vzamete ustrezno zdravilo ali popijete napitek, ki ne vsebuje mlečnih izdelkov," pravi Maciel.

Drugi beljakovinski napitki, ploščice in prigrizki vsebujejo sirotkine beljakovine. "Težava je v tem, da niso vse sirotkine beljakovine enake. Nekatere so narejene iz koncentratov, ki vsebujejo veliko laktoze," dodaja. "Priporočam izolat sirotkinih beljakovin, ker ima manj laktoze in ga bo vaše telo lažje prebavilo."

Razmislite lahko tudi o prehodu na nemlečne beljakovine v prahu, na primer tiste iz grahovih beljakovin in soje.

Poleg tega bodite pozorni na dodatke, kot je navedeno zgoraj. Poskusite beljakovinske praške, ki ne vsebujejo sladkornih alkoholov, kot sta sorbitol ali manitol.

Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?
Preberi še
Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?

Pazite na vlaknine

Bodite pozorni na to, koliko vlaknin zaužijete skupaj z viri beljakovin, če želite zmanjšati količino izpuščenih vetrov. Seveda so številna živila, bogata z vlakninami, polna vitaminov, mineralov in antioksidantov, zato se morate prepričati, da jih s svojo prehrano zaužijete dovolj. Toda v prevelikih količinah lahko povzročijo omenjene nevšečnosti.

"Uživanje preveč vlaknin lahko prav tako moti prebavo in povzroči napenjanje," pravi Walker. "Ohranjanje splošno priporočenega vnosa vlaknin lahko pomaga zmanjšati prebavne težave, povezane z uživanjem beljakovin."

Prehranske vlaknine
Prehranske vlaknine FOTO: AdobeStock

 

Kdaj morate obiskati zdravnika zaradi izpuščanja plinov?

Če menite, da beljakovine povzročajo več kot le občasne vetrove, Walker predlaga, da se naročite na pregled pri zdravniku.

Medtem ko je nekaj napenjanja normalno in ni razloga za skrb, lahko preveliko napenjanje kaže na osnovno prebavno težavo ali intoleranco na hrano, ki bi jo moral oceniti zdravstveni delavec, pravi Walker. "Pozornost na vrste hrane, ki jo uživate, in na to, kako se ob njih počutite, vam lahko pomaga ugotoviti, katere povzročajo največ plinov, tako da jih lahko v prihodnosti zmanjšate ali se jim izognete."

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 

Vir: www.menshealth.com


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492