PREHRANA

Zato bi morali moški uživati kislo zelje, ki je skrivna sestavina seksa

M.S.
24.01.2023, 5:00
0
Najsi bo sveže ali kislo, zelje je vsestranska zdravilna in antistresna zelenjava, ki bi jo moral vsak uvrstiti na svoj jedilnik. V hladnih mesecih je še posebej priljubljeno kislo zelje, ki si ga tako radi privoščimo ob kakšni krvavici ali pečenici ter pire krompirju. Duhovnik in vodni terapevt Sebastian Kneipp je kislo zelje označil kot krtačo za želodec in črevesje. Za kislo zelje je značilno, da spodbuja zdravo delovanje imunskega sistema, ker vsebuje malo kalorij in veliko vlaknin, pa je odlična izbira, ko želimo odvreči kilograme.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Zelje velja za eno najstarejših vrtnin na svetu, od nekdaj pa je cenjen vir vitaminov in drugih pozitivnih lastnosti. Njegove zdravilne učinke so poznali že stari Grki in Rimljani, med njimi tudi Hipokrat. Sodi med nizkokalorično zelenjavo z visoko hranilno vrednostjo in je odlična hrana za izgubljanje kilogramov in razstrupljanje telesa. Zaradi vsebnosti vlaknin in veliko vode ustvarja občutek sitosti. Vsebuje življenjsko pomembne aminokisline, ki bi jih morali vsak dan vključevati v prehrano, saj jih naš organizem ne proizvaja sam.

Kislo zelje ugodno vpliva na naš celotni organizem.
Kislo zelje ugodno vpliva na naš celotni organizem./ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Zakaj bi morali imeti na stranišču vedno pri roki vžigalice?

V hladnejših mesecih se na mizi najpogosteje znajde zelje v kisli obliki, torej kot kislo zelje. Gre za fermentirano obliko zelja, ki fermentira v slanici, s čimer se ohranijo vse lastnosti oz. biosnovi le-tega, s tem da se poveča njegova hranilna vrednost. Kislo zelje na naše telo deluje nekoliko drugače kot sveže (presno) in sladko zelje. Je še boljše za uravnavanje prebave, razstrupljanje telesa in razkuževanje prebavil, s čimer nam zagotavlja bolj zdravo kri in lepšo kožo. V kisanem zelju se namreč razvijejo mikroorganizmi, ki pospešujejo izločanje strupenih snovi in upočasnjujejo procese gnitja v črevesju. Če uživamo kislo zelje, smo bolj imuni na prehlade, izginejo pa tudi težave s slabokrvnostjo in kožo. Deluje protirakavo – kot preventiva proti nastanku raka na debelem črevesju.

Kislo zelje spodbuja nastanek glavnega moškega hormona testosterona, ki omogoča normalno spolnost. Zelje je namreč bogato z glukozinolati (žveplove spojine), ki jih telo pretvori v uporabne komponente Indol-3-karbinol (I3C), ki pomagajo vzdrževati hormonsko ravnovesje in s tem, ko znižujejo raven estrogena v telesu, posredno vplivajo na raven testosterona.

PREBERI ŠE
Zakaj bi morali vsak dan jesti pomaranče?

Če v majhnih količinah uživate presno kislo zelje pred obrokom, boste spodbudili prebavo in utišali lakoto ter posledično pojedli manj, zato je kot tako odlično sredstvo za hujšanje, saj pripomore k zmanjšanju telesne teže. Koristen je tudi zaradi vsebnosti vlaknin, s čimer optimizira inzulin in krvni sladkor, obenem pa postopno dviguje krvni sladkor, zaradi česar smo dlje časa siti. Vlaknine ob tem pomagajo jetrom, da se znebijo hormonov in odvečnih strupov, ki bi se sicer ponovno absorbirali nazaj v krvni obtok.

PREBERI ŠE
Zakaj bi morali izvajati vaje s kolebnico?

Ena glavnih prednosti kislega zelja je, da je bogat vir probiotikov, koristnih bakterij, ki se nahajajo v našem črevesju in pomagajo ohranjati zdravo ravnovesje mikroflore ter krepijo imunski sistem, saj se zaradi izboljšane črevesne flore nekatera hranila lažje absorbirajo v črevesje. Vsebuje veliko vitamina C (antioksidant), pa tudi vitamina A, B1, B2, B6 (potreben za normalno delovanje živčnega sistema in proizvodnjo rdečih krvničk oz. eritrocitov) in B12, vitamina K (pomemben za strjevanje krvi), folne kisline, vlaknin (te spodbujajo samozdravljenje telesa), rudnin in mineralov (kalcij, kalij, natrij, magnezij, železo in fosfor), flavonoide in glukozinolate, ki delujejo protibakterijsko, podpirajo prebavo, pomagajo pri razstrupljanju, krepijo imunski sistem, vežejo proste radikale in uničujejo glivice. Ob tem kislo zelje s svojimi lastnostmi uravnava in klesti holesterol, pomaga obnavljati obrabljena vezivna tkiva, pomaga pa tudi pri gradnji kosti. Mnogi strokovnjaki trdijo, da tudi upočasnjuje proces staranja. Pomaga zmanjšati napenjanje, zaprtje in pline.

Kislo zelje pozimi, ko svežega sadja ni veliko, predstavlja najbogatejši vir vitamina C.
Kislo zelje pozimi, ko svežega sadja ni veliko, predstavlja najbogatejši vir vitamina C. / FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Zakaj bi moški morali jesti banane?

Uživamo ga lahko na različne načine. Iz njega lahko izdelate sarme, joto in solate. Koristna je tudi zeljnica, ki nastane pri kisanju – pijemo jo lahko razredčeno z vodo ali namesto kisa za solate (z olivnim ali bučnim oljem) – na telo pa deluje poživitveno, saj spodbuja izločanje žolča in delovanje trebušne slinavke. Dobra je v boju s težavami s prebavo. Splošno znano je, da je za kisanje zelja najboljše ljubljansko zelje, ki je avtohtona slovenska sorta, prav tako varaždinsko zelje, ki ima ploščato glavo. Kislo zelje, ki ga kupujemo, mora biti trdo, hrustljavo, prosojno, sočno in enakomerno svetlo, aromatičnega vonja in okusa.

PREBERI ŠE
Zakaj bi morali na dolgo pot z letalom s seboj vedno vzeti teniško žogico?