Moskisvet.com
Sladke pijače

Prehrana

Si želite postati neumni? Pijte sladke pijače!

Oskar Sokolov
20. 09. 2022 05.00
0

Da sladke gazirane pijače niso ravno zdravju koristne, vemo že zelo dolgo. Karies, diabetes, debelost in težave s srcem so le nekatere od dolgo znanih tegob, ki jih prinese in pospešuje konzumiranje gaziranih pijač. Nedavna študija, ki so jo objavili v ScienceDirect, pa je osvetlila srhljive posledice, ki jih sladke gazirane pijače lahko pustijo na možganih. Raziskava, ki je bila opravljena na podganah, spodbuja razmislek o tem, kako velik vpliv na naš um in duševno blagostanje imajo lahko naše prehrambene navade.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Podgane, ki pijejo kokakolo

Znanstveniki so podgane razdelili v dve skupini: v skupino, ki je pila vodo, in skupino, ki je pila kokakolo z vodo. Po slabih dveh mesecih so podganje kognitivne zmožnosti najprej preizkusili v labirintu, nato pa živalce še evtanazirali in preverili fiziološke spremembe na možganih.

Kaj pomeni, če se med spanjem slinite?
Preberi še
Kaj pomeni, če se med spanjem slinite?

Rezultati: otroke stran od sladkih pijač!

Rezultati so bili zelo zgovorni: podgane, ki so pile sladke pijače, so se v labirintu odrezale pomembno slabše od tistih, ki so pile vodo. Zanimivo je, da je konzumiranje sladkih pijač veliko huje prizadelo mlajše podgane, medtem ko starejšim sladkorni "overload" ni huje škodoval. Lekcija? Sladke pijače so najbolj škodljive za odraščajoče, zatorej jih hranite izven dosega otroških rok. Možganski propad pa ni bil viden le v slabšem reševanju nalog, ampak tudi v fizioloških spremembah na možganih. Podgane, ki so pile kokakolo, so kazale propad nevronov v frontalnem režnju in hipokampusu, dveh izredno pomembnih možganskih regijah. Pri ljudeh je nevrodegeneracija frontalnega režnja povezana z osebnostnimi spremembami, večjo impulzivnostjo in manjšim obsegom pozornosti, poškodbe hipokampusa pa so povezane s slabšanjem spomina, anksioznostjo, shizofrenijo, depresijo in bipolarnostjo.

Podgane, ki so pile sladke pijače, so se v labirintu odrezale pomembno slabše od tistih, ki so pile vodo.
Podgane, ki so pile sladke pijače, so se v labirintu odrezale pomembno slabše od tistih, ki so pile vodo. FOTO: Shutterstock
To se zgodi z vašim telesom, če se po jedi uležete
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če se po jedi uležete

Smo ljudje kot podgane?

Čeprav je res, da je metabolizem podgan in ljudi precej različen, so podgane živali, ki se na mnoge substance in okoljske dejavnike odzivajo podobno kot človek; tudi zato so ravno te vrste glodalci pogosto prve živali, na katerih bodo farmacevtska podjetja preizkusila nova zdravila. Kljub temu pretirana paranoja ni potrebna: če ste v otroštvu sem ter tja spili kak kozarec kokakole ob kosilu, z vašimi možgani ni nič narobe. A velike in zelo verjetno nepovratne spremembe, ki sta jih na podganjih možganih pustila le dva meseca kontinuiranega konzumiranja sladkih pijač, naj bodo opomin in vodilo za prihodnost. Vedno več raziskav namreč kaže na to, da so gazirane sladke pijače strup. Strup, ki je resda slasten, a ne dovolj, da bi se zanj splačalo v nevarnost postavljati naš najdragocenejši organ.

Zakaj se moški praskajo po mednožju?
Preberi še
Zakaj se moški praskajo po mednožju?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325