Moskisvet.com
Živila rok trajanja

Prehrana

Ta živila je varno uživati tudi po pretečenem roku

M.S.
23. 01. 2023 05.00
0

Imate v omari ali hladilniku živilo, ki mu je pretekel rok trajanja? Zagotovo. Vedno najdemo kakšno živilo s pretečenim rokom uporabnosti. Ne zavrzite ga, saj je še vedno lahko užitno. Preverite, kako dolgo po preteku roka so določena živila še neoporečna.

Ste tudi vi ves čas živeli v zmoti in niste vedeli, da lahko določena živila jeste tudi po preteku njihovega roka? Domala za vsako živilo, ki ga kupimo, z izjemo sadja in zelenjave, ki ni zapakirano, je na embalaži naveden rok trajanja oz. rok uporabnosti. Rok trajanja označuje datum, do katerega naj bi bilo živilo užitno, rok uporabnosti pa pomeni, do kdaj je živilo priporočljivo uporabiti, saj mu nato kakovost začne padati. ''Rok uporabnosti živila je čas, v katerem pod navedenimi skladiščnimi pogoji živilo ohrani svojo optimalno varnost in kakovost,'' navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Živil s pretečenim rokom trajanja ne mečite takoj stran.
Živil s pretečenim rokom trajanja ne mečite takoj stran. FOTO: Shutterstock
Hrana in fitnes, to sta lepi par
Preberi še
Hrana in fitnes, to sta lepi par

Treba je razumeti tudi razliko med "uporabno najmanj do" in "porabiti do". Prvo pomeni, da po tem datumu začne kakovost izdelka padati in lahko zaznamo razliko v okusu oz. konsistenci, je pa še vedno varno za uživanje, drugo pa, da je živilo po tem datumu potencialno nevarno za zdravje, saj gre za živilo, ki je z mikrobiološkega vidika hitro pokvarljivo (omogoča hitro in progresivno rast mikroorganizmov).

Hrana, ki hladi ali kako si lahko v vročini pomagate z živili
Preberi še
Hrana, ki hladi ali kako si lahko v vročini pomagate z živili

To večinoma pomeni, da se tisti dan, ki je izpisan na embalaži, živilo avtomatično ne pokvari, saj so ti roki okvirni. Mnoga živila so užitna tudi po tem datumu. Vsako živilo se sicer slej ko prej pokvari (izjema je med), pri tem pa se je najbolje zanašati na svoja čutila, saj je v večini primerov, ko se hrana pokvari, to precej očitno (neprijeten vonj, razbarvanost, plesen, penasta tekočina ipd.). V primeru konzervirane hrane le to zavrzite, če je embalaža kakor koli poškodovana, vzbočena ali izbočena. Živilo lepega videza in prijetnega vonja je povsem varno, četudi je rok uporabnosti že pretekel. Edino pravilo je, da takih živil ne ponudite starejšim, bolnim in otrokom.

Marsikatero živilo je neoporečno tudi po datumu, označenem na embalaži.
Marsikatero živilo je neoporečno tudi po datumu, označenem na embalaži. FOTO: Thinkstock
Kolikokrat lahko pogrejemo ostanke hrane?
Preberi še
Kolikokrat lahko pogrejemo ostanke hrane?

Koliko časa lahko uživamo določena živila po preteku roka trajanja, označenega na embalaži?

Jajca: 3 do 4 tedne po roku trajanja (užitnost jajca lahko preverite z vodo; če ta v njej plava, ni več užitno, če se potopi na dno, pač)

Moka: 1 do 2 mesec po roku trajanja

Mleko (neodprto in v hladilniku): 1 do 2 tedna po roku trajanja

Trdi siri: nekaj tednov po roku trajanja (če opazite plesen, to odrežite, preostanek pa porabite; še zapakiran trdi sir je uporaben tudi 1 leto po roku trajanja)

Mehki siri: tega zavrzite samo, če opazite plesen (neodprt je uporaben tudi 2 tedna po preteku roka)

Maslo: 1 do 2 tedna po roku trajanja

Skuta: 1 do 2 tedna po roku trajanja

Jogurti: do 3 tedne po roku trajanja

Mesni narezki (šunka, določene salame ipd. v neodprti embalaži): 2 do 3 tri dni po roku trajanja 

Suhe testenine: 2 leti po roku trajanja (pri svežih testeninah 2 do 3 dni po roku trajanja)

Žitarice (zrna), kosmiči: do 3 tedne po roku trajanja (neodprti kosmiči so uporabni tudi 1 leto po preteku roka; postane kosmiče lahko uporabite namesto kruhovih drobtin)

Oreščki: več mesecev po roku trajanja

Sokovi v plastenkah: do 3 mesece po roku trajanja

Sokovi v tetrapaku: do 8 mesecev po roku trajanja

Sokovi v steklenici: do 1 leta po roku trajanja

Pivo: nekaj mesecev po preteku roka

Vino (že odprto): do 1 teden po roku trajanja

Konzervirana koruza: do 2 leti po roku trajanja

Kaj in kdaj jesti pred tekom?
Preberi še
Kaj in kdaj jesti pred tekom?

Na splošno velja, da če niste povsem prepričani, da je z živilom vse v redu, ga zavrzite, saj ni vredno tvegati.

To se zgodi z vašim telesom, če nehate uživati sladkor
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če nehate uživati sladkor

V Sloveniji se od leta 2014 lahko prodajajo tudi živila s pretečenim datumom minimalne trajnosti. S tem so želeli pristojni srednjeročno zmanjšati količino zavržene hrane, saj je Slovenci letno zavržemo 68 kilogramov na prebivalca (leta 2020 smo jo skupno zavrgli 144 tisoč ton), medtem ko Evropejci skupno letno zavržemo 89 milijonov ton živil.

Smrtonosna kulinarika: 10 najbolj nevarnih jedi na svetu
Preberi še
Smrtonosna kulinarika: 10 najbolj nevarnih jedi na svetu

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325