Moskisvet.com
Pomen zdravja moškega spolnega organa

Prehrana

Pravilna prehrana je ključ do kakovostnega semena

Ma.K.
12. 09. 2020 06.00
2

Strokovnjaki ugotavljajo, da se kakovost moškega semena slabša. Vse manjše je število spermijev v moški semenski tekočini, med obstoječimi pa je vedno več takšnih, ki se slabo ali pa sploh ne gibljejo in so morfološko spremenjeni. Povprečno število spermijev v ejakuatu se je v zadnjih 50 letih zmanjšalo kar za polovico. In čeprav se na prvi pogled trend upadanja zdi nerešljiv, naj dejansko ne bi bilo čisto tako; po mnenju strokovnjakov naj bi se dalo začetne, a izredno pomembne, premike doseči že s pravilno prehrano!

Zdravje sperme in plodnost je mogoče izboljšati s pomočjo številnih zdravil, operacij in tehnologij, a vendarle je bolje začeti po naravni poti, s hrano. Zdrav način življenja naj bi bil po besedah strokovnjakov namreč ključen za proizvodnjo zdravih semenčic. Na kaj v prehrani bi morali moški torej biti pozorni, da bodo njihovi spermiji kakovostni, plodni, hitri in predvsem zdravi?

Vitamini

Pomanjkanje vitamina A povezujejo z upadom plodnosti in počasnostjo spermijev, zato moški uživajte papriko, oves, korenje, suhe marelice, sladek krompir, špinačo in brokoli.

Vitamin C, ki pozitivno vpliva na gibljivost spermijev, najdete v jagodah, beluših, sadju in rumeni zelenjavi, proizvajanje spermijev in njihovo gibljivost pa lahko izboljšate ne le z uživanjem vitamina C, temveč tudi E in B12, ki sta odlična antioksidanta in ščitita pred prostimi radikali.

Poleg sadja in zelenjave je dober multivitaminski nadomestek odlična zamisel, če imate občutek, da se vaša sperma ne proizvaja v zadostnih količinah in zaužijete premalo vitaminov.

Zdrava prehrana moškega
Zdrava prehrana moškega FOTO: Shutterstock

Minerali

Neustrezne količine cinka lahko povzročijo upad števila spermijev. Naravni viri tega minerala so jajca, puranje meso, ostrige, morski sadeži, bučna semena, govedina, oves, jagnjetina, jogurt, oreščki in ječmen.

Za zdravje in dobro gibljivost spermijev je pomemben tudi selen, ki ga najdete v brazilskih oreščkih, rdečem mesu, skuti, perutnini in jajcih.

likopen
likopen FOTO: Shutterstock

Likopen

Likopen, svetlo rdeč karoten, ki se nahaja v paradižniku, paradižnikovi omaki, korenju in lubenici, dokazano povečuje število spermijev.

Maščobne kisline

Študije so pokazale, da sperma zdravih moških vsebuje več polinenasičenih maščobnih kislin, še posebej omega-3 in omega-6, kakor sperma neplodnih moških. Najdete jih v orehih in mastnih ribah, kot so sardele, inčuni, sardine in losos.

Folna kislina

Nekateri moški, ki jemljejo prehranske nadomestke folne kisline v kombinaciji s cinkom, imajo kakovostnejšo spermo, ki vsebuje tudi do 70 odstotkov več spermijev. Raziskave so tako pokazale, da nizke vrednosti folne kisline v organizmu povzročajo večje število okvarjenih spermijev s kromosomskimi (genetskimi) abnormalnostmi. Folno kislino lahko zaužijete z zeleno listnato zelenjavo, polnozrnatimi živili, avokadom, fižolom in sadjem.

Voda

Pitje zadostnih količin vode tekom dneva preprečuje dehidracijo, ki je eden pomembnejših dejavnikov za povečevanje volumna sperme.

Voda
Voda FOTO: Dreamstime

Česa se morate izogibati?

Kemični pesticidi, s katerimi škropijo sadje in zelenjavo, se lahko vpijejo v pridelke in vplivajo na zdravje sperme in plodnost. Zato pred uživanjem svežih pridelkov le-te vedno skrbno operite in sadje po možnosti olupite, še bolje pa je, če jeste organsko in biološko pridelano hrano.

Konzervirana hrana

Bisfenol-A (BPA), kemikalija, ki škodi hormonom in jo najdemo v nekaterih plastikah, naj bi zmanjševala zdravje spermijev, raziskovalci pa predvidevajo, da je v telo največ vnesemo z uživanjem pakirane hrane. Notranja stran številnih pločevink s hrano in pijačo je premazana s smolo, ki vsebuje BPA, še posebej velike količine te kemikalije pa so našli v pločevinkah, ki vsebujejo kisla živila (sadje, paradižnikove mezge …). Izbirajte torej sveža živila in ustekleničeno pijačo.

Alkohol

Prekomerno uživanje alkoholnih pijač lahko škoduje spermi, zato jih uživajte zmerno, če želite biti plodni in načrtujete naraščaj.

Servirna temperatura alkoholnih pijač
Servirna temperatura alkoholnih pijač FOTO: Dreamstime

Nasičene maščobe

Raziskovalci domnevajo, da je hrana, bogata z mononasičenimi in nasičenimi maščobami, škodljiva za spermo, zato si slanino, predelane mesne izdelke, klobase, šunko in maslo privoščite le občasno.

Spermi seveda škodujejo tudi nekatera zdravila (opijati, steroidi, citotoksične droge, ki se jih uporablja za zdravljenje raka ...), kajenje, ftalati, ki jih najdemo v plastičnih oziroma vinilnih spolnih igračah in kopalnih zavesah, šamponih in milih, pogoste vroče kopeli in določena oblačila – oprijete spodnjice, še posebej tiste, ki so narejene iz sintetičnih materialov in povečujejo tveganje za neplodnost. Za plodnost in zdravje sperme boste najlažje poskrbeli tako, da boste uživali raznoliko in svežo prehrano ter v življenje vpeljali zdrav življenjski slog.

Zdrava prehrana moškega
Zdrava prehrana moškega FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400