Moskisvet.com
Žar piščanec

Prehrana

Skrivnosti priprave piščančjega mesa na žaru

A.P.
23. 04. 2020 09.09
0

S pomladjo so na plano pokukali ne le martinčki, rožice in nekateri pridelki, ampak tudi žar. Čeprav letos morda ne boste priredili piknika za prijatelje ali širšo družino, to še ne pomeni, da bi se mu morali odpovedati.

Žar je eden prvih znanilcev pomladi, ki svoj vrhunec doživi poleti. Druženje ob žaru je za mnoge tudi vrhunec družabnega življenja, čeravno bo letos morda potekalo v bolj okrnjeni zasedbi. Ne glede na situacijo, ni treba, da raženj čaka na boljše čase in da ste prikrajšani za številne mesne dobrote z žara. V kuhinjo na prostem lahko ob današnji izbiri žarov spremenite domala vsak prostor, ne le vrt, ampak tudi balkon, teraso, dvorišče ipd.

Popestrite si dan s peko na žaru.
Popestrite si dan s peko na žaru. FOTO: Shutterstock

Piščancem prijazna reja

V zadnjem obdobju Slovenci ponovno ''odkrivamo'' domače in začenjamo ceniti lokalne proizvode. Vse več je med nami tudi ozaveščenih kupcev, ki jim ni vseeno, kako je hrana pridelana in kaj piše na etiketi. Tega se še kako zavedajo pri Perutnini Ptuj, ki je kot prva pri nas uveljavila standard piščančje reje, ki se približa reji, kot je nekoč potekala ''na kmetih''. Njihovi piščanci so tako rejeni v dobrih življenjskih pogojih, ki jih predpisuje standard piščancem prijazne reje, kar v praksi pomeni, da lahko nemoteno razvijejo svoje naravno vedenje in so posledično bolj zdravi. Ne le to, Perutnina Ptuj je eden izmed redkih prehrambenih sistemov, ki nadzira vsak korak v procesu pridelave svojih živil.

Vsi tisti, ki stavite na višjo kakovost, boste zadoščenje našli v liniji piščančjih izdelkov Natur Premium, ki poleg jamstva o prijazni reji zagotavljajo najvišjo kakovost mesa. Meso je odlično tudi za pripravo na žaru.

S piščancem ne morete zgrešiti.
S piščancem ne morete zgrešiti. FOTO: Shutterstock

Zakaj imamo ljudje sploh tako zelo radi žar?

Priljubljen je predvsem zaradi načina priprave, ki bi bil težko lažji, pa tudi ker gre bolj kot za kuho za družabni dogodek. Od preprostega ognja smo danes sicer prišli do izpopolnjenih žarov, ki so nam močno razširili možnosti in olajšali zadeve. In četudi se moški v kuhinji ne znajde, večini peka na žaru ne dela težav in se je loti z užitkom. Nenazadnje je to moško opravilo. Morda si znate v kuhinji pripraviti samo jajce na oko ali skuhati testenine, a ko je čas za piknik, ste prva ''kuhalnica'' vi. Žal se ne rodimo že kot mojstri žara, čeprav se to od nas pričakuje. Ker vsi to (še) niste, imamo za vas nekaj navodil za peko na žaru, s čimer imamo v mislih klasičen žar z ognjem – ker ogenj je pač ''oče'' vseh kulinaričnih tehnik in edina tehnika pečenja, ki mesu pridoda poseben in značilen vonj (ta je odvisen od vrste lesa).

Hitri nasveti za peko na žaru

Ko se lotite peke na žaru, poskrbite, da boste imeli na voljo dovolj žerjavice. Meso na rešetko položite, ko so oglje oz. briketi posiveli, kar je znak, da so razžarjeni. Sicer pa temperaturo ognja preverite kar z roko. Če jo lahko 30 centimetrov nad žerjavico podržite dve sekundi, temperatura znaša med 230 in 260 stopinjami Celzija, če dlje, logično, manj. Pomembno je, da je temperatura dovolj visoka, da se mesu takoj zaprejo pore in da iz njega ne izteče sok, ki mesu daje sočnost – zato ga med peko tudi ne prebadajte. Ko pečete piščanca ali katero drugo meso, ga na razgreti žar ne položite naravnost iz hladilnika, ampak pustite, da se meso prej segreje na sobno temperaturo oz. temperaturo okolice. Pred tem še naoljite rešetke in počakajte, da se začne kaditi, s čimer preprečite, da se meso oz. koža prijema. Mnogi mojstri žara priporočajo peko piščančjega mesa s pokrovom na indirektnem ognju.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497