Moskisvet.com
Žar legende Lidl Slovenija zelenjavni krožnik

Prehrana

Bitka žarov: kateri je pravi za vas?

A.P.
28. 04. 2020 10.42
0

Razmišljate o nakupu novega žara? Marsikdo se pri tem sooča z dilemo – žar na oglje ali žar na plin? Čeprav je to običajno glavna odločitev, je treba pred nakupom poiskati še odgovore na druga vprašanja.

Topli sončni žarki so napovedali sezono žara, in če še nimate svojega ali si želite omisliti novega, je zdaj skrajni čas za nakup. A še preden razprete denarnico in domov odpeljete svoj novi žar, se je dobro vprašati, za kaj ga nameravate uporabljati, kako pogosto, vam je bolj pomembna praktičnost oz. vsestranskost uporabe ipd. Marsikdo želi imeti z žarom čim manj opravka, ko gre za predpripravo, čiščenje in drugo žar ''folkloro'', spet drugim prav to predstavlja čar peke in obvezen del rituala.

Pred nakupom žara se običajno srečamo z večnim vprašanjem – naj kupim žar na oglje ali plinskega?
Pred nakupom žara se običajno srečamo z večnim vprašanjem – naj kupim žar na oglje ali plinskega? FOTO: Arhiv naročnika

Žar na plin

Če stavite na udobje in želite, da je žar vedno pripravljen, v nizkem startu in da meso na njem že po nekaj minutah zacvrči, potem je izbira plinskega žara zagotovo idealna rešitev. Z njim je precej manj dela kot z žarom na oglje, ki potrebuje ''predigro''. Po peki je treba zgolj očistiti rešetke in ploščo, sicer pa je vaša edina skrb pri plinskem žaru, da vam ne zmanjka goriva (beri plina). Argument, da meso s plinskega žara nima pristnega okusa po žaru, le delno drži, saj je dodatna aroma pri žaru na oglje odvisna od izbire lesa (cenjen je les figovih dreves, bukovine, stare vinske trte, lovora, akacije itd.), saj vsak dim drugače aromatizira meso (oglje lahko obogatite tudi z rožmarinom in timijanom). Če se odločite za plinski žar, je vredno razmisliti, ali potrebujete takšnega s pokrovom, saj vam to daje več svobode pri načinih peke, pohitri pa se tudi sam proces peke. Smotrno je tudi razmisliti, ali potrebujete dva ločena gorilca, seveda pa poskrbite, da si omislite dovolj velikega. Za večino bo sicer dovolj manjši plinski žar, ki ga zelo ugodno ceno dobite v trgovinah OBI.

Žar na oglje

Če je plinski žar bolj po meri današnjega hitrega tempa življenja – če ob strani pustimo trenutno situacijo zaradi pandemije – ko nimamo časa, da si nekaj v miru privoščimo, pa je žar na oglje njegovo popolno nasprotje. Tako kot je treba potrpeti za lepoto, tudi peka hrane na oglju terja svoj čas. Marsikomu prav predpriprava na peko predstavlja čar peke na žaru, kjati če je lastniku plinskega žara pomemben samo cilj (beri pečena hrana), lastniku žara na oglje užitek predstavlja že sama pot do cilja. Treba je namreč zakuriti ogenj, segreti oglje/brikete ... Priporočamo nakup klasičnega ''kettle'' žara z okroglo ali kvadratno delovno površino, ki je najbolj vsestranski žar, saj je lahek (zaradi tanke kovine je sicer večja toplotna izguba), prenosljiv in trpežen. V trgovinah OBI imajo na izbiro kopico žarov na oglje, od večjih, kot je Jaxon XL, srednjih, kot je Johannesburg, do manjših (Venezuela) in celo mini, kot je Tenerife, ki je na voljo za prgišče evrov. Tovrstni žar je primeren za direkten, kot indirekten način peke (za kar pa potrebuje pokrov). Z uravnavanjem pretoka zraka lahko pečemo pri visokih kot zelo nizkih temperaturah. Med tovrstne žare sodi tudi vsestranski keramični žar, ki ponuja pripravo hrane s tehnikami grilanja in dimljenja, saj je obložen s šamotno glino, kot tradicionalne krušne peči. To zagotavlja odlično izolacijo ter učinkovitost in vzdrževanje želene temperature daljši čas.

Odločite se lahko tudi za kombiniran žar.
Odločite se lahko tudi za kombiniran žar. FOTO: Arhiv naročnika

Če strnemo. Glavni prednosti plinskega žara sta hitra uporaba ter malo dela s pripravo in čiščenjem, žara na oglje pa užitek, povezan s pripravo, in ''pristen vonj po žaru''. Žar na oglje je idealen za indirektno peko, ko je treba vir toplote dobro razporediti.

Če se kljub temu ne morete odločiti med enim in drugim tipom žara, obstaja tudi srednja pot, in sicer kombiniran žar, za katerega resda potrebujete ''orožni list'' – je le velik – zato pa boste vedno lahko izbrali način peke, ki vam najbolj ustreza in vam ne bo treba sklepati kompromisov. Tak primer žara je kombiniran žar Dean, ki ima na voljo plinski žar, žar na oglje in posodo za dimljenje.

Žar v prvinski obliki z uporabo pravega oglja.
Žar v prvinski obliki z uporabo pravega oglja. FOTO: Dreamstime

Električni namizni žar

Ne gre pozabiti tudi na vse bolj priljubljene in praktične električne namizne žare, ki so od vseh najenostavnejši za uporabo in idealna rešitev za vse tiste, ki nimate vrta ali terase, a si vseeno želite dobrot z žara. Kljub majhnosti so namreč dovolj zmogljivi za pripravo mesnih dobrot.

 

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497