Moskisvet.com
Alkohol med kolesarjenjem

Fit

Pivo med kolesarjenjem? Kaj pravi Rogličeva ekipa?

A.P.
07. 07. 2019 07.56
2

Svet profesionalnega kolesarstva je bil v preteklosti precej drugačen. Kolesarji niso načrtovali obrokov, niso imeli prehranskih strategij, preprosto so sedli na kolo in začeli poganjati pedala. So nekoč med vožnjo res pili pivo? To ugotavlja kolesarska ekipa Jumbo-Visma, za katero vozi tudi naš kolesarski as, Primož Roglič.

Skušnjava po hladnem pivu po kolesarjenju je običajno velika, čeprav marsikateri rekreativni kolesar rade volje poseže po hmeljevem napitku. A v svetu profesionalnega kolesarstva za alkohol danes praktično ni več prostora, saj prinaša številne slabosti. Zato so Primož Roglič in druščina pri konzumaciji zelo pazljivi. Alkohol ima namreč škodljive posledice za telo, ko se ta po vožnji skuša regenerirati.

Kljub temu je bilo še v šestdesetih letih prejšnjega stoletja povsem normalno, da so športniki med kolesarjenjem uživali alkohol. Pili so različne pijače, od piva, vina, do čajev in vroče čokolade. Z njimi so se hidrirali – čeravno je danes dokazano, da alkohol pri tem ni posebej koristen – in naredili vožnjo prijetnejšo. Tedaj so namreč profesionalni kolesarji v sedlu preživeli precej dlje kot te dni. Danes etapa v povprečju traja med tremi in petimi urami, nekoč pa so pedale vrteli tudi po 18 ur.

Če je le mogoče, se alkoholu med vožnjo s kolesom izogibajte, še posebej v res vročiih dneh.
Če je le mogoče, se alkoholu med vožnjo s kolesom izogibajte, še posebej v res vročiih dneh. FOTO: Dreamstime

Obstaja malo morje raziskav, ki dokazujejo, da ima alkohol negativne posledice na športne dosežke. Med drugim mora biti naše telo sposobno shraniti ogljikove hidrate, dobljene iz hrane, da jih lahko med vožnjo uporabi kot gorivo. Za to so zadolžena jetra, ki pa imajo pri tem težave, če istočasno razgrajujejo alkohol. Če zaužijete več kot dva kozarca alkohola, sposobnost jeter po shranjevanju ogljikovih hidratov začne upadati, kar pomeni, da bomo zaradi nizkega krvnega tlaka fizično manj sposobni.

Uživanje alkohola poveča potrebo po hidraciji, ki je ključna pri optimalnem delovanju telesa. Tveganje dehidracije je tako v popolnem nasprotju z nalogo, da za zadostno hidracijo skrbimo pred, med in po kolesarjenju.

Vožnja v zavetrju: kolikšen zračni upor kolesarju nudi spremljevalni motorist
Preberi še
Vožnja v zavetrju: kolikšen zračni upor kolesarju nudi spremljevalni motorist

Po vadbi se v mišicah nahaja mlečna kislina – to mišice proizvajajo ob obremenitvi – ki jo telo samo razgradi, toda proces je oviran, če se v telesu nahaja alkohol. Če mlečna kislina ne razpade, se poveča tveganje za nateg mišic, padec pa utrpi tudi naša fizična pripravljenost.

Alkohol prav tako zavira proizvajanje testosterona in anaboličnih hormonov, ki jih telo nujno potrebuje za regeneracijo in krepitev mišic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kozarec piva ali vina vsake toliko časa sicer ne bo negativno vplival na našo vožnjo. Tako kot nasploh v življenju, tudi v primeru alkohola upoštevajte pravilo zmernosti ali pa po vožnji zaužijte brezalkoholno pivo. Če niste profesionalec ali zagrizeni rekreativec in ne gledate na uro ter ne želite napredovati, pa kakšno pivo med postankom ne bo pretirano vplivalo na vaše sposobnosti. Ob tem velja omeniti, da sme na kolo sesti le tisti, ki ima v organizmu do 0,50 grama alkohola na kg krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Prirejeno po članku ekipe Jumbo-Visma

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470