Moskisvet.com
Športni napitki vs. voda

Fit

Kdaj med vadbo namesto vode uživati športni napitek?

M.S.
28. 05. 2024 04.45
0

Vsi, ki ste kdaj spremljali šport po televiziji, ste verjetno opazili, da športniki med vadbo uživajo vse prej kot navadno vodo. Ti napitki so pomemben del športnikove diete in seveda tudi velik posel. Mnogi so prepričani, da gre za čudežni napoj, ki izboljša nastop, mnogi pa vam bodo dejali, da so ti napitki le marketinški trik in da prisegajte zgolj na vodo. Komu verjeti? Kdaj, če sploh, med športno aktivnostjo namesto po vodi poseči po športnem napitku?

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Voda predstavlja velik del človeškega telesa in je ključna za pravilno delovanje. Vode ne izgubljamo samo prek urina, potu in blata, vodo skozi kožo izgubljamo ves čas, prav tako z zrakom, ki ga izdihavamo. Zato strokovnjaki priporočajo, da naj za normalno delovanje organizma dnevno spijemo od 2 do 2,5 litra vode na dan.

Kdaj pa vi posežete po športnem napitku?
Kdaj pa vi posežete po športnem napitku? FOTO: Dreamstime

Voda je glava sestavina športnih napitkov, a ti seveda vsebujejo tudi številne druge snovi, med njimi elektrolite in ogljikove hidrate, ki so poleg vode ključni za optimalno delovanje telesa. OH-ji pridejo pogosto v obliki sladkorja (glukoza, fruktoza in saharoza), pa tudi v drugih formah. Običajno športni napitek sestavlja od 6 do 8 odstotkov ogljikovih hidratov. Pri 6 odstotkih to pomeni 14 gramov ogljikovih hidratov na 240 mililitrov. Seveda obstajajo tudi napitki z malo ali celo nič ogljikovimi hidrati, po katerih posegajo tisti, ki si želijo zgolj dozo elektrolitov – minerali, ki imajo električni naboj – brez ekstra kalorij. Elektrolita, ki ju najpogosteje najdemo v športnih pijačah, sta natrij in kalij.

V veliko primerih je voda povsem dovolj.
V veliko primerih je voda povsem dovolj. FOTO: Dreamstime

Medtem ko med telesno aktivnostjo vodo in elektrolite izgubljamo s potenjem, je mišični glikogen glavni vir ogljikovih hidratov za pridobivanje energije za mišično delovanje, zato uživanje OH-jev pred in med vadbo upočasni kurjenje zalog. Športni napitki so izdelani, da telo oskrbijo z vsemi tremi omenjenimi elementi, da bi pripomogli k boljšemu športnemu nastopu in regeneraciji. A kdaj je treba vodo zamenjati za kaj več? Če se lotevate krajših vaj, ki niso pretirano intenzivne, potem je dovolj, če se hidrirate z vodo, saj sladkorja, elektrolitov in OH-jev ne boste potrebovali.

10-minutni set vaj za čvrste trebušne mišice, ki jih lahko izvajate doma
Preberi še
10-minutni set vaj za čvrste trebušne mišice, ki jih lahko izvajate doma

Čeprav se marsikdo, ki se športno udejstvuje, ogljikovih hidratov izogiba v širokem loku, pa so ti, kot rečeno, glavni vir goriva, saj bo prav sladkor in druge ogljikove hidrate v krvi telo najprej pokurilo, šele nato se bo odpravilo v mišično skladišče glikogena. Ker te zaloge ni na pretek, jo uspešno dopolnjujemo (tudi) z uživanjem športnih napitkov. Če telovadite več kot 60 oz. 90 minut ali tudi ''samo'' 45 minut zelo intenzivno, vam bo športna pijača pomagala, če manj, pa izguba elektrolitov ne bo tako velika, da bi potrebovali kaj več od vode.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479