Moskisvet.com
Moški v fitnesu

Fit

Kako se lotiti bolj zdravega načina življenja?

Oskar Mastnak Sokolov
24. 04. 2024 05.00
0

Ideal vsakega moškega je biti uspešen, privlačen, zadovoljen in zdrav. Zdravje redkokdaj dajemo na prvo mesto, čeprav je z vsemi ostalimi dimenzijami prijetnega in zadovoljujočega življenja neogibno povezano. Zdrav moški je poln energije, ki jo lahko vlaga v projekte, ki ga zanimajo – torej je zelo verjetno uspešen. Hkrati zdravje vpliva na videz in s tem povečuje našo privlačnost. Kdor je zdrav, se dobro počuti in je bolj verjetno tudi zadovoljen sam s sabo. Zdravje je torej odličen prvi cilj, ki postavi dobro osnovo za dobro življenje na vseh področjih.

A kljub obilici prosto dostopnih informacij na spletu je doseganje zdravja v modernem svetu izredno velik izziv. Nezdravi priboljški so dostopni povsod, kopica informacij, ki so na voljo, pa nas prej zmede kot usmeri. Še huje je, da mnogi nasveti, ki jih najdemo na spletu, za seboj skrivajo agendo tistega, ki jih daje; trenerji in nutricionisti bi nam z veseljem prodali svoj fitnes program, prehranske dodatke ali uro svojega svetovanja. 

V svetu, kjer je informacij ogromno, kvalitetnih vsebin pa malo, se je treba zdravja lotiti sistematično. Pripravili smo seznam petih trikov, ki vam lahko zelo pomagajo na začetku vaše transformacije v bolj zdravega in zadovoljnega moškega

Zdravje je odličen prvi cilj, ki postavi dobro osnovo za dobro življenje na vseh področjih
Zdravje je odličen prvi cilj, ki postavi dobro osnovo za dobro življenje na vseh področjih FOTO: Thinkstock

Pri športu je konsistentnost vedno nad intenziteto

Janez in Matej sta začela istočasno hoditi v fitnes. Janez se je na prvem treningu naprezal, dal vse od sebe in domov odšel uničen. Matej je sproščeno dvignil nekaj uteži, odtekel pol kilometra in se raztegnil. Kdo je naredil boljši trening? Jasno, da Janez, boste rekli. Kaj pa, če vam povemo, da je Janez po enem tednu obupal in odnehal, ker se je preprosto preveč gnal, Matej pa je vztrajal naslednjih deset let? Večina fitnes nasvetov za moške nas spodbuja k temu, da bi trenirali "na polno". V resnici je konsistentnost veliko bolj pomembna od intenzitete. Šele po tem, ko smo zgradili trdno rutino in večkrat tedensko že vsaj pol leta obiskujemo treninge, se splača razmišljati o intenziteti. Prvi cilj bi moral biti vzpostavitev navade, ne kaznovanje lastnega telesa. Potiskajte se le, če zmorete in se ob tem počutite boljše; kaznovanje samega sebe bo vodilo v nasprotne rezultate od želenih. 

Najpogostejše napake pri kardiotreningu
Preberi še
Najpogostejše napake pri kardiotreningu

Spanje je neverjetno pomembno

Večina ljudi je neprespanih. Kdor ni prespan, ni motiviran in fokusiran, pa še veliko težje se upre mamljivim, a nezdravim priboljškom. Kvaliteten spanec naj bo torej zelo visoko na prioritetni listi. To pomeni, da naj bo spalnica temna in hladna, zelo pomembno pa je tudi, da se zbujate vsak dan ob podobni uri, da ustvarite spalni ritem. Dobro je, da vsaj eno uro pred spanjem ne gledate v ekrane; če pa že, uporabite programski filter modre svetlobe ali poceni očala, ki filtrirajo modro svetlobo. Naspan moški je motiviran moški – motiviran moški pa brez težav poskrbi za svoje zdravje.

Poznate formulo za boljši spanec 10-3-2-1-0?
Preberi še
Poznate formulo za boljši spanec 10-3-2-1-0?

Kako hrana vpliva na nas?

Sploh moški smo pogosto zelo neintuitivni, ko pride do zaznave in razumevanja vpliva hrane na naše telo. Prehrana je neverjetno individualna in nasveti, ki jih preberete na spletu, ustrezajo tistim, ki jih je napisal – ne pa nujno tudi vam. Splača se ugotoviti, kakšna hrana vam je pisana na kožo. Ker je to zelo težko sestaviti iz spomina, si ustvarite sistem. Vsakič slikajte to, kar pojeste. Nastavite si opomnik in eno uro po obroku glede na svoje počutje naredite sliko navzgor (dobro) ali navzdol (slabo) obrnjenega palca. Že po tednu dni boste imeli kup izredno koristnih informacij, na podlagi katerih si lahko sestavite personaliziran jedilnik.  

7 top živil za boljše zdravje moškega
Preberi še
7 top živil za boljše zdravje moškega

Dodatki lahko pomagajo, niso pa edina rešilna bilka

Prehranska dopolnila so lahko koristna, saj nadomestijo minerale ali vitamine, ki vam v prehrani manjkajo. Težava pa je, da se jih večina oklepa kot edine rešilne bilke, ki bo izboljšala njihovo zdravje. Taka mentaliteta vodi k pretiravanju, mnogi zdravja željni pa tako jemljejo tudi več deset tablet na dan – kar je všeč prodajalcem, precej manj pa vašemu organizmu. Tudi prehranskih dopolnil se torej splača lotiti sistematično in jih predvsem dodajati posamično, ne v seriji desetih novih tablet na dan. Splošno načelo je, da se dodaja največ eno prehransko dopolnilo na teden. Če verjamete, da vam nek dodatek lahko pomaga, ga jemljite en teden in potem zapišite, kako ste se ta teden počutili, šele potem nadaljujte z novimi dopolnili. Na ta način boste hitro identificirali tisto, kar vam zares pomaga, in nehali plačevati za stvari, ki vam ne (ali vam celo škodijo). Ravno zato so problematični tudi "multi" dodatki, ki v eno tableto stlačijo velike količine raznoraznih vitaminov in mineralov – tudi če vam tak dodatek pomaga, ne boste nikoli vedeli, katera od sestavin je dejansko koristna za vas in katere niso. 

Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?
Preberi še
Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?

Boljše počutje je največji motivator

Zdravje je maraton, ne šprint. Čeprav se ne bo zgodilo čez noč, se boste po tednih in mesecih bolj zdravega življenjskega sloga začeli počutiti boljše. Ravno to boljše počutje bo tudi tisto, kar vas bo gnalo naprej – ne motivacijski video fitnes influencerja, ki vam želi prodati svoj program treningov. Glavno vodilo naj bo torej to, da ste ves čas pozorni na svoje počutje in da ne pretiravate – niti s treningom, niti s prehrano, niti s prehranskimi dopolnili. Zakaj? Ker se boste na ta način najhitreje začeli počutiti bolje, to pa vas bo motiviralo, da z zdravim življenjskim slogom nadaljujete. Glavni cilj spremembe življenjskega sloga naj bo, da se vam ne priskuti že od začetka; večini ne uspe, ker želi prehitro narediti preveč, ne ker dela premalo. Zdravo življenje je dolgoročna investicija, ki bo trajala celo življenje, a se bo tudi celo življenje bogato obrestovala. 

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400