Moskisvet.com
Pretreniranost

Fit

Kako prepoznati pretreniranost? To so znaki kronične utrujenosti

M.S.
28. 01. 2024 02.15
0

Ljudje v veliki želji včasih pretiravamo (in pogosto v njej tudi pregorimo). Stremimo k vedno boljšim rezultatom, si zastavljamo vedno višje cilje, zadajamo intenzivnejše treninge. Vas vse boli? Ste ves čas utrujeni? Vas misel na trening ne razveseli in vsak dan bijete boj s samim seboj, da greste oz. opravite trening? Razlog za to bi lahko bila pretreniranost, ki ni samo težava vrhunskih športnikov, ki trenirajo po več ur na dan. Kako jo prepoznate in kako odreagirati nanjo?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ljudje smo pogosto neučakani in bi radi do cilja prišli čim prej. Nekateri ubirajo bližnjice, drugi pretiravajo, posebej kot gre za trening in pri tem ne poslušajo telesa. A če želimo prehitro doseči preveč, se bo telo uprlo, če tega ne bo zmoglo prenesti, to pa se bo odrazilo tako na fizičnem področju kot tudi na psihi in hormonih. 

Treba se je zavedati, da naše telo potrebuje od šest do 48 ur, da izvede ciklus obnove, zaradi česar je ''kolobarjenje'' med lahkimi, srednje težkimi in težjimi treningi za napredek nujno potrebno. Brezglavo treniranje lahko vodi v kronično utrujenost oz. pretreniranost.

Ljudje smo pogosto neučakani in bi radi do cilja prišli čim prej.
Ljudje smo pogosto neučakani in bi radi do cilja prišli čim prej. FOTO: Shutterstock
Kakšna je idealna sobna temperatura?
Preberi še
Kakšna je idealna sobna temperatura?

Vzdržljivostni športniki zaradi svoje sposobnosti za konzumiranje ur treningov, naporov in prenašanje utrujenosti težje prepoznajo znake pretreniranosti. Ni pa to samo težava tistih, ki živijo za šport, saj se neravnovesja med stresom in okrevanjem lahko pojavijo tudi pri tistih, ki nimate visoke vadbene in kondicijske stopnje. 

Namreč manj kot ste pripravljeni, nižji je prag za dosego stanja pretreniranosti – manjša, kot je zmogljivost za sprejem fizičnih obremenitev, bolj dovzetni smo za disfunkcijo telesa. Tako lahko po amaterjih ki hitro povečajo obremenitev, kmalu udari pretreniranost, na katero, kot rečeno, niso imuni niti izkušeni športniki, ki pa morajo doseči višji prag, da jih pretreniranost doleti.

Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?
Preberi še
Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?

Pretreniranost se ne zgodi čez noč, je večplastna, saj nima zgolj enega samega vzroka. Nesorazmerje med obremenitvijo in okrevanjem vodi v manjšo zmogljivost oz. uspešnost, kar posledično vpliva na motivacijo, saj se zdi, da kljub trdemu treningu ne napredujemo. 

Kar se dejansko dogaja in to ni samo v naših glavah (več o tem v nadaljevanju). Pretreniranost povzroča tudi čustveno nestanovitnost. Naši čustveni odzivi postanejo nesorazmerni glede na situacijo oz. v primerjavi s tem, kako se sicer odzovemo na takšne situacije. 

Pretreniranost se kaže tudi v manjšem libidu, kar je delno posledica povečane ravni stresnega hormonona kortizola. Simptome pretreniranosti prepoznamo tudi v vedno več izgovorih, da preskočite trening in letargiji.

Med očitnejše znake pretreniranost sodi izgorelost, do katere pride, če telo pretirano obremenjujemo, mu hkrati ne namenjamo dovolj počitka in ne vnašamo dovolj kalorij.
Med očitnejše znake pretreniranost sodi izgorelost, do katere pride, če telo pretirano obremenjujemo, mu hkrati ne namenjamo dovolj počitka in ne vnašamo dovolj kalorij. FOTO: Shutterstock
Kako pravilno izvajati počepe?
Preberi še
Kako pravilno izvajati počepe?

Med očitnejše znake pretreniranost sodi izgorelost, do katere pride, če telo pretirano obremenjujemo, mu hkrati ne namenjamo dovolj počitka in ne vnašamo dovolj kalorij. 

Če ste radi trenirali, zdaj pa vam primanjkuje volje, je to lahko znak, da s treningi pretiravate. Telo je stroj, a kot ta potrebuje vzdrževanje, da ne ''zariba'', za kar potrebuje zadosten počitek, dovolj spanca, vitamine in minerale ter občasno sprostitev. 

Za kaj takega je treba trening kakšen dan tudi preskočiti. Ste večkrat poškodovani? Tudi to je lahko znak, da preveč trenirate in premalo časa namenjate počitku. Telo se zato ne more dovolj hitro regenerirati, kar vodi v manjše in tudi večje poškodbe, ki se vračajo ali težje sanirajo.

Kaj zmanjšuje velikost vašega penisa in kaj morate storiti, da ohranite dragocene centimetre?
Preberi še
Kaj zmanjšuje velikost vašega penisa in kaj morate storiti, da ohranite dragocene centimetre?

Hormoni so odgovorni za marsikateri proces v telesu. Pretiravanje s hrano, treningi ipd. lahko povzroči težave, saj je lahko nekaterih hormonov preveč oz. premalo. Zaradi tega pride do padca odpornosti (zmanjšana imunost), volčje lakote, hrepenenje po določeni hrani, težave z mentruacijo ipd. V primeru tovrstnih težav so potrebne krvne in druge preiskave, da se ugotovi stanje in morebitne nepravilnosti v delovanju telesa.

Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?
Preberi še
Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?

Fizično počutje je še en očiten znak pretreniranosti. Bodisi vas vse boli, bodisi pride do poškodbe. V primeru bolečin si privoščite počitek, da ta izgine, kar bi se moralo ob normalnem scenariju zgoditi v dnevu ali dveh. Če imate težave z regeneracijo, je to lahko znak, da ste s treningi pretiravali. 

V tem primeru več časa namenite počitku, treninge pa zmanjšajte in naj bodo ti določen čas na nizki intenzivnosti ali pa si privoščite popoln počitek, če kronična utrujenost ne izgine. Če tudi bolečina ne izgine oz. je vse hujša, obiščite zdravnika. V času regeneracije se pravilno prehranjujte in predvsem mirujte. Ker pretreniranost oslabi imunski sistem, ste zaradi nje bolj dovzetni za bolezni in okužbe, ki se tudi redno vračajo. Zdravilo proti temu je uravnotežena prehrana in več počitka.

Fizično počutje je še en očiten znak pretreniranost.
Fizično počutje je še en očiten znak pretreniranost. FOTO: Thinkstock
Moška nega obraza – kako skrbeti za kožo na obrazu?
Preberi še
Moška nega obraza – kako skrbeti za kožo na obrazu?

Glede na to, da ste od treningov utrujeni, bi moralo spati ''kot ubiti''. A temu ni nujno tako. Če se vam zgodi, da ste ponoči nemirni, da se premetavate in se zbujate utrujeni, je to znak, da ste pretrenirani. Ta namreč moti srčni utrip, ki vam lahko krati spanec. Pretreniranost pa lahko vodi tudi do nespečnosti, ne le motenega oz. manj umirjenega spanca.

Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?
Preberi še
Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?

Ali ste pretrenirani, lahko odkrijete s spremljanjem jutranjega srčnega utripa, razpoloženja in telesne teže. Če imate v mirovanju več dni višji utrip kot običajno (odstopanja od plus/minus sedem do deset utripov so običajna), je to lahko znak pretreniranost, kar zagotovo velja, če imate tudi katerega izmed prej naštetih znakov. 

Občasne spremembe so sicer nekaj normalnega, a če ne izginejo v petdnevnem obdobju, je to lahko znak za alarm. Dober pokazatelj preutrujenosti je tudi odzivnost srčnega trupa. Spremenljivost srčnega utripa namreč pove, kako prenašamo obremenitev. Večja spremenljivost pomeni, da se avtonomni živčni sistem bolje odziva na dražljaje, če pa se na spremembe le-teh ne odziva dobro, pa je to znak utrujenosti sistema.

Kaj je placebo učinek, kako deluje in kako je ta ''učinek pričakovanja'' povezan s covidom-19?
Preberi še
Kaj je placebo učinek, kako deluje in kako je ta ''učinek pričakovanja'' povezan s covidom-19?

SORODNI ČLANKI

Kakšna je idealna sobna temperatura? Kakšna je idealna sobna temperatura? Kako pravilno izvajati počepe? Kako pravilno izvajati počepe? Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje? Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje? Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov? Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov? Kaj zmanjšuje velikost vašega penisa in kaj morate storiti, da ohranite dragocene centimetre? Kaj zmanjšuje velikost vašega penisa in kaj morate storiti, da ohranite dragocene centimetre? Usoda, zapisana v materinem znamenju: če imate znamenje na tem mestu, boste bogati Usoda, zapisana v materinem znamenju: če imate znamenje na tem mestu, boste bogati Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic? Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic? Moška nega obraza – kako skrbeti za kožo na obrazu? Moška nega obraza – kako skrbeti za kožo na obrazu? Kaj je placebo učinek, kako deluje in kako je ta ''učinek pričakovanja'' povezan s covidom-19? Kaj je placebo učinek, kako deluje in kako je ta ''učinek pričakovanja'' povezan s covidom-19? Kako povečati triceps in dobiti mišičaste roke? Kako povečati triceps in dobiti mišičaste roke? To je razlog za jamice v licih, ki veljajo za simbol večne mladosti To je razlog za jamice v licih, ki veljajo za simbol večne mladosti Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi'' Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi'' Keglove vaje za moške: kako izvajati vaje za krepitev mišic medeničnega dna in zakaj Keglove vaje za moške: kako izvajati vaje za krepitev mišic medeničnega dna in zakaj Ima jemanje prehranskih dopolnil več prednosti ali slabosti? Ima jemanje prehranskih dopolnil več prednosti ali slabosti? Zanimiva dejstva o mišicah, ki jih verjetno še ne poznate Zanimiva dejstva o mišicah, ki jih verjetno še ne poznate Čvrste in močne roke: kako zgraditi bicepse in ''napumpati'' mišice Čvrste in močne roke: kako zgraditi bicepse in ''napumpati'' mišice Dr. Leon Bedrač: Naš organizem vedno koordinira razpoložljiva hranila in energijo po načelu triaže Dr. Leon Bedrač: Naš organizem vedno koordinira razpoložljiva hranila in energijo po načelu triaže To se zgodi z vašim telesom, če nehate uživati sladkor To se zgodi z vašim telesom, če nehate uživati sladkor Kaj je HIIT-vadba in za koga je ta vrsta treninga primerna? Kaj je HIIT-vadba in za koga je ta vrsta treninga primerna? To se zgodi z vašim telesom, če nehate piti alkohol To se zgodi z vašim telesom, če nehate piti alkohol Skrivnost za mladostni videz in fit telo? Lasten urin! Skrivnost za mladostni videz in fit telo? Lasten urin! To so najpogostejše napake pri umivanju zob To so najpogostejše napake pri umivanju zob Six pack: kako do izklesanih trebušnih mišic Six pack: kako do izklesanih trebušnih mišic

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400