Moskisvet.com
Klopi

Zdravje

Kako pravilno odstraniti klopa?

M.S.
18. 05. 2024 02.00
0

Kako varno odstraniti klopa? Pred nami je obdobje, ko bomo veliko časa preživeli v naravi. A s pomladjo in poletjem se poleg toplih sončnih žarkov vračajo tudi klopi. Če ga odkrijemo na našem telesu, je treba ravnati previdno in preudarno, saj klopi velikokrat prenašajo bolezni (boreliozo in klopni meningitis).

Veste, kako pravilno odstraniti klopa? Številni klope povezujejo s poletjem in visokimi temperaturami, toda ti zajedavci na nas prežijo že od pomladi do pozne jeseni, zato redno pregledujte svojo kožo. Že res, da klopi, če niso okuženi s klopnim meningoencefalitisom ali limsko boreliozo, niso nevarni, povzročajo pa lahko nevšečnosti, kot sta srbenje ali oteklina. Če ste cepljeni proti klopnemu meningitisu, načelno ne zbolite, tudi če vas ugrizne okužen klop.

Klopi že prežijo na nas.
Klopi že prežijo na nas. FOTO: Dreamstime

Pred klopi se lahko zaščitite s primerni oblačili, kot so dolgi rokavi in hlače, za dodatno varnost pa hlačnice zataknite v čevlje. Lahko uporabite tudi repelent, takšnega, ki ga nanesete na kožo, ali takšnega, ki ga popršite po izpostavljenih delih oblačil. Odlična zaščita so tudi eterična olja sivke, žajblja, poprove mete, limonske trave, rožmarina in pelargonij.

Kako se znebiti napihnjenosti po božičnih-novoletnih praznikih?
Preberi še
Kako se znebiti napihnjenosti po božičnih-novoletnih praznikih?

Pomembno je vedeti, da klopa, če ste ga našli na koži, ne mažete z vazelinom, oljem ali drugo maščobo, saj lahko s tem izloči več sline. Če okuženega klopa odstranimo v 12 urah po vbodu, načelno ne zbolimo, če ga odstranimo v 24 urah, pa zbolimo zelo redko.

Klopi so aktivni od zgodnje pomladi do pozne jeseni.
Klopi so aktivni od zgodnje pomladi do pozne jeseni. FOTO: Dreamstime

Obstaja več načinov, kako odstraniti klopa. Sami se odločite, katerega boste izbrali.

Kako odstraniti klopa s pinceto?
Klopa zagrabite čim bližje koži in ga s krožnim gibom previdno izvlecite. Ne smete ga obrniti za 90 stopinj, saj mu lahko zlomite vrat, in v telo posledično izloči več morebitnih strupov. Prav tako ga nikar ne stisnite pri telesu, saj se na ta način v naše telo izločijo njegovi strupi in je možnost okužbe večja. Od primera do primera pa je tudi odvisno, ali obračanje sploh deluje. Mesto pika nato razkužite z alkoholom in nanj po želji nanesite mazilo za blaženje morebitne vnetne reakcije.

Kako odstraniti klopa z vatirano palčko?
Palčko pomočite v vodo in mokro pristavite neposredno ob zajedavca ter začnite okoli njega krožiti, dokler ne spusti. S to metodo v koži ne bo pustil nobenega uda, ki lahko vodi v gnojenje.

Kako odstraniti klopa s kuhinjsko soljo?
Gre za manj znano metodo, ki traja nekoliko dlje od klasičnih prijemov, zato pa klop odpade s telesa sam. To dosežete tako, da mesto, kjer je klop, posolite in nanj pritisnete vlažno vato. Po približno 20 minutah bo klop odpadel.

Kako odstraniti klopa z eteričnim oljem poprove mete?
Rastlinski izvlečki so ravno tako ne le odlična zaščita, ampak tudi izganjalec klopov. Na prisesanega klopa kanite eterično olje poprove mete, in ta se bo prostovoljno izgnal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po odstranitvi klopa je treba mesto pika še nekaj časa opazovati, da se ne pojavi izpuščaj, ki je lahko znak borelioze in klopnega meningitisa. Simptomi za eno in drugo bolezen so različni. Pri boreliozi prva faza bolezni nastopi ali po dveh dneh ali šele po enem mesecu, zanjo pa je značilna kolobarju podobna rdečica na mestu ugriza. Širi se navzven in v sredini bledi. Pri klopnem meningoencefalitisu so prvi bolezenski znaki slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, vročina, bruhanje in bolečine v trebuhu. Prva faza bolezni nastopi 7 do 14 dni po okužbi, neznačilne težave pa trajajo do šest dni. Druga faza se lahko začne, ko virus iz krvnega pretoka preide v možgane. Obe fazi lahko ločita tudi dva tedna! V drugi nastopijo močni glavoboli, slabost, bruhanje, povišana telesna temperatura (običajno nad 39 stopinj Celzija), otrdelost vratu, težave s koncentracijo, tresenje rok in jezika ter motnje zavesti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400