Moskisvet.com
Triceps

Fit

Kako povečati triceps in dobiti mišičaste roke?

M.S.
21. 01. 2022 05.00
0

Marsikdo, ki želi imeti definirane, močne in mišičaste roke, stavi na napačne konje – na bicepse, ki imajo morda največ privržencev, niso pa edini konj, na katerega je treba staviti. Morda se za njim najbolj kadi (čeravno biceps ne obsega niti polovice nadlahti), a ključna sestavina mišičastih rok so v resnici tricepsi. Pa da bicepsu ne delamo krivice. Za večji obseg rok, ki nas optično naredijo tudi širše, je treba delati na obeh.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kako mišičaste in oblikovane so vaše roke, je bolj kot od bicepsov – nanje se občutno preveč osredotočajo predvsem začetniki – odvisno od mišice s popolnoma drugačno nalogo: tricepsa. Ta tvori kar dve tretjini volumna roke. Čeprav jo običajno treniramo predvsem zaradi videza, je pomembna tudi z vidika optimalnega delovanja telesa. V želji po povečanem obsegu roke morate karseda obremeniti to mišico, ki je triglava, kar pomeni, da njena mišična vlakna potekajo pod različnimi koti, zato moramo za napredek obremeniti oz. aktivirati vse dele mišice, če želimo izkoristiti ves njen potencial.

Pot do mišičastih rok je preko tricepsa.
Pot do mišičastih rok je preko tricepsa. FOTO: Dreamstime
Fitnes nasvet osebnega trenerja: novoletne zaobljube vs. grda realnost
Preberi še
Fitnes nasvet osebnega trenerja: novoletne zaobljube vs. grda realnost

Triglava nadlaktna mišica, ki ji pogovorno pravimo triceps (latinsko musculus triceps brachii), v prvi vrsti skrbi za izteg komolčnega sklepa (ekstenzijo komolca), pomaga pa tudi pri stabilizaciji ramenskega obroča in cele roke, predvsem komolca. Sestavljajo jo, kot namiguje že njeno ime, tri glave, in sicer dolga (caput longum), srednja (caputa madiale) in lateralna (caputa laterale). Ta se nahaja ob brachialisu (bicepsu). Kot podporna mišica nam služi pri vseh vrstah potiskov. Za značilen podkvast videz mišice sta zaslužni dobro razvita medialna (ta je najkrajša glava, ki jo prekrivata dolga in lateralna) in lateralna glava. Dolga glava sicer predstavlja večino mase tricepsa in je naša glavna tarča.

Poleg pravilne tehnike je treba za rast mišic telesu zagotavljati tudi pravo gorivo.
Poleg pravilne tehnike je treba za rast mišic telesu zagotavljati tudi pravo gorivo. FOTO: Dreamstime
Čvrste in močne roke: kako zgraditi bicepse in ''napumpati'' mišice
Preberi še
Čvrste in močne roke: kako zgraditi bicepse in ''napumpati'' mišice

Pri vajah za tricepse se je treba popolnoma osredotočiti na krčenje mišic (kontrakcijo) in utrujanje mišičnih vlaken, ki jih skušamo med vajo zadeti čim več. Pri vadbi za hipertrofijo mišic je namreč ključno, da se mišična vlakna med vajo malce natrgajo. Za maksimalno stimulacijo zato mišici med vajo ne ''pustimo dihati'', s čimer triceps nima druge izbire, kot da se prilagodi situaciji. Kako trenirati za maksimalno stimulacijo rasti tricepsa, ne da bi tvegali poškodbo komolca ali zapestja?

Kaj je HIIT-vadba in za koga je ta vrsta treninga primerna?
Preberi še
Kaj je HIIT-vadba in za koga je ta vrsta treninga primerna?

Najpogostejše napake pri gradnji tricepsov so, da triceps treniramo z mišicami, ki že same po sebi vključujejo triceps kot podporno mišico – triceps sodi v skupino manjših mišičnih skupin in sodeluje pri vajah za prsne in ramenske mišice – zato je mišica med vadbo bolj utrujena. Med pogoste napake sodijo še prevelika delovna teža, napačno zastavljene vaje in trening ter zanemarjanje dolge glave tricepsa, ki optično poveča nadlahet.

''Dipsov'' se lahko lotite kar doma brez fitnes pripomočkov.
''Dipsov'' se lahko lotite kar doma brez fitnes pripomočkov. FOTO: Dreamstime
Nakup uteži: katere izbrati in zakaj?
Preberi še
Nakup uteži: katere izbrati in zakaj?

Glavnina treningov za triceps pade na vaje s prostimi utežmi, s katerimi tricepsom ne pokažemo nobene milosti in posledično zelo dobro stimulirajo triceps. A če jih ne znate pravilno uporabljati, to lahko vodi v poškodbe – predvsem komolca, če niste ogreti. Odličen pripomoček za tovrsten trening je elastika. Priporočamo, da začnete trening na kablih. Delovno težo in obremenitve povečajte s skleki (''dipsi'') (na klopi), šele nato preidite na vaje, ki omogočajo maksimalno obremenitev za dolge glave tricepsa. Če ste pristaš funkcionalnega načina treninga, se osredotočite na izvedbo vaj, ki vključuje večjo skupino mišic in ne izolirajo tricepsa – takšne so npr. vaje z lastno telesno težo in vaje z ročkami, s katerimi sicer primarno targetirate triceps, a aktivira tudi druge mišice.

9 top živil za gradnjo mišic
Preberi še
9 top živil za gradnjo mišic

Nekatere vaje za tricepse: ozek potisk prsi z utežmi (palico), izteg komolca leže na klopci z enoročnimi ročkami, izteg komolcev na škripcu z vrvjo, izteg komolca z ročkami/elastiko (izza glave), potisk s čela, diamantna skleca, ozka skleca z elastiko, skleki (na klopi ali s pomočjo stolov), upogib komolcev za glavo sede, izteg komolcev sede, izteg komolca nazaj, triceps potisk z elastiko ipd. 

Six pack: kako do izklesanih trebušnih mišic
Preberi še
Six pack: kako do izklesanih trebušnih mišic

Ojačan triceps nima samo estetske funkcije, saj je pomemben tudi skozi prizmo stabilizacije ramenskega obroča in komolca. Povečana moč pa poveča tudi mobilnost ramenskega obroča, kar pride prav pri številnih športih, kot so košarka, tenis in odbojka.

Kako sestaviti načrt vadbe za fitnes, s katerim boste vztrajali?
Preberi še
Kako sestaviti načrt vadbe za fitnes, s katerim boste vztrajali?

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400