Moskisvet.com
Plavanje in poraba kalorij

Fit

Kako pokuriti kalorije brez kapljice znoja?

A.P.
19. 06. 2019 07.11
0

Marsikdo izmed vas se bo kmalu odpravil na morje ali v bližino vode, kjer se bo hladil in pozabil na skrbi. Plavanje pa ni odlično le za hlajenje razgretih teles, ampak je tudi učinkovita vadba za kurjenje kalorij. Presenečeni boste, koliko kalorij lahko mimogrede porabite s plavanjem, in to brez kapljice prelitega znoja!

Poraba kalorij je stalen proces, ki poteka v našem telesu, plavanje pa eden tistih športov, pri katerem jih pokurimo največ. Pri tej telesni aktivnosti dela celotno telo, pri čemer ne obremenjujemo sklepov. Je odlična aerobna vadba, ki pospeši srčni utrip, veča kapaciteto pljuč in močno pripomore h kurjenju maščob. Vključuje namreč ritmično in stalno gibanje več mišičnih skupin, pljuča in srce pa delata intenzivneje kot običajno.

Plavanje ima številne pozitivne lastnosti.
Plavanje ima številne pozitivne lastnosti. FOTO: Dreamstime

Splošno velja, da več kot tehtamo, več kalorij porabimo. Pomemben dejavnik je tudi delovanje posameznikovega metabolizma, ki pa variira ne glede na težo. Spodnji izračun je zato narejen na osnovi bazalne presnove (BMR) povprečnega človeka z določeno telesno težo, pogojen s časovno determinanto (ena ura plavanja) in ne razdaljo, ki jo v tem času opravi plavalec.

Poraba kalorij med plavanjem (način plavanja – prosto):

– 60 kilogramov težka oseba bo v eni uri pokurila 2343 kilodžulov (hitro plavanje) oz. 1728 kilodžulov  (počasno plavanje)

– 70 kilogramov težka oseba bo v eni uri pokurila 2945 kilodžulov (hitro plavanje) oz. 1837 kilodžulov  (počasno plavanje)

– 80 kilogramov težka oseba bo v eni uri pokurila 3418 kilodžulov  (hitro plavanje) oz. 2393 kilodžulov  (počasno plavanje)

– 90 kilogramov težka oseba bo v eni uri pokurila 3895 kilodžulov  (hitro plavanje) oz. 2724 kilodžulov (počasno plavanje)

10-minutni set vaj za čvrste trebušne mišice, ki jih lahko izvajate doma
Preberi še
10-minutni set vaj za čvrste trebušne mišice, ki jih lahko izvajate doma

Enako količino kalorij boste porabili tako s prsno kot hrbtno tehniko plavanja. Kralj kurjenja kalorij je sicer delfin (metuljček), s katerim pokurite od 2715 (60 kg) do 4285  kilodžulov (90 kg). Za primerjavo. Pri hoji naj bi povprečen človek v eni uri porabil med 1380 in 1757 kilodžuli.

Ena kalorija (cal) predstavlja 4,1868 kilodžula (J), ki je v fiziki enota za delo in energijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479