Moskisvet.com
Steroidi

Fit

Kaj so steroidi in kakšne so posledice njihovega jemanja?

M.S.
02. 02. 2022 05.00
0

Za začetek pojdimo slabih sto let v preteklost, ko so nemški znanstveniki leta 1930 iznašli način, kako narediti umetno molekulo hormona testosterona. Tako so podvojili velikost telesnih mišic ter povečali vzdržljivost in agresivnost. Leta 1935 so prvič izolirali testosteron, leta 1940 pa so nemški vojaki jemali ene od prvih steroidov. V petdesetih so nanje prisegali nekateri ruski atleti. V šestdesetih, ko so dvigovalci uteži, ki so bili na steroidih, premagali konkurenco, so postali anabolični steroidi nujen dodatek za mnoge atlete. Danes nanje prisegajo običajni ljudje, ki hodijo v fitnes in želijo ubrati bližnjico do veliko mišic in malo maščobe. Medtem ko poklicni atleti steroide uporabljajo za doseganje boljših rezultatov, večino navdušencev nad fitnesom zanima le videz.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Besedo "steroid" uporabljamo za anabolne oz. androgene vrste steroidov, ki so derivati testosterona. Obstaja še veliko drugih steroidov, ki pa nimajo anabolnih ali androgenih učinkov.

Družba je danes prežeta s kultom telesa. Navajeni smo dobiti vse, in to takoj. Medtem ko je uporaba steroidov pri vrhunskih športnikih bolj nadzorovana, pa se številni amaterski športniki ne zavedajo dolgotrajnih učinkov steroidov, katerih jemanje je danes nezakonito. Črni trg kljub temu cveti.

Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?
Preberi še
Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?

Steroide so sprva uporabljali samo v medicinske namene, kasneje pa so jih začeli uporabljati tudi profesionalni športniki. Danes so uporabniki predvsem ''navadni'' ljudje, ki želijo v čim krajšem času prehoditi pot do izklesanega telesa in velikih mišic. Ker so nezakoniti, jih ne moremo kupiti kot prehransko dopolnilo, tako kot proteine in kreatin. V časih, ko je bil Arnold Schwarzenegger še bodibilder, pač. Najodmevnejši primer zlorabe steroidov so športniki bivšega nemškega vzhodnega bloka (državni načrt št. 14.25), ki so steroide dobivali na treningih, projekt pa je finančno podpirala vlada. ''Punce niso prišle sem pet, ampak plavat,'' je na kritike o mišičavosti in globokem glasu nemških plavalk na olimpijskih igrah leta 1972 odgovoril vzhodnonemški trener. Danes ima Vzhodno Nemčijo marsikdo za izumiteljico dopinga. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja je država na krilih steroidov postala športna velesila. V posebnem programu naj bi prepovedana poživila med letoma 1972 in 1989 jemalo tudi devet tisoč vzhodnonemških športnikov.

Najbolj priljubljena oblika prepovedanih poživil so anabolični steroidi, sintetična različica testosterona.
Najbolj priljubljena oblika prepovedanih poživil so anabolični steroidi, sintetična različica testosterona. FOTO: Shutterstock
Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?
Preberi še
Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?

Kaj so steroidi?

Steroidi (anabolični agensi) so sintetično proizvedene snovi, ki posnemajo delovanje hormona testosterona, ki ga naravno proizvaja telo. Ti povečajo sintezo proteinov in pospešijo rast mišic. Imajo pa tudi androgene učinke (povzročajo moške spolne znake), kot je razvoj moških značilnosti (npr. globlji glas in večja poraščenost). V medicini se pretežno uporabljajo za zdravljenje hipogonadizma (bolezensko stanje pri moških, ko moda ne izločajo dovolj testosterona oz. ne tvorijo dovolj semenčic), menopavze pri ženskah, impotence in bolezni mišic. Ločimo anabolične androgene steroide in ostale anabolične agense. Najpogosteje jih uporabljajo dvigovalci uteži, metalci krogle in drugi težkokategorniki, da bi bili močnejši in hitrejši.

Steroidi? Takšne so njihove posledice!
Preberi še
Steroidi? Takšne so njihove posledice!

Stranski učinki jemanja steroidov

Nekateri fiziološki (in psihološki) stranski učinki zlorabe steroidov vplivajo na oba spola, nekateri pa so specifični za posamezni spol. Med telesne posledice sodijo plešavost pri moških, nezaželena poraščenost trebuha, spodnjega dela hrbta in obraza pri ženskah (te imajo v telesu določeno raven testosterona, a ob vnosu anabolnih steroidov se pojavi hormonsko neravnovesje), povečanje klitorisa, akne, povečano izpadanje las, zmanjšanje in oslabitev genitalij in testisov (zaradi umetnega testosterona ga testisom ni več treba proizvajati in posledično se skrčijo), impotenca, manjša proizvodnja sperme, povečanje prsi pri moških, poškodba jeter in zaustavitev rasti zaradi prezgodnjega zapiranja rastnih centrov dolgih kosti pri adolescentih. Pri ženskah se lahko pojavijo tudi globlji glas, maskulinizacija, neplodnost, ustavitev rasti dojk in neobičajen menstrualni ciklus. V številni primerih je škoda nepopravljiva. Med psihološke posledice sodi povečana agresija in spolna sla (to lahko vodi v nenormalno spolno in kriminalno obnašanje), medtem ko lahko prenehanje jemanja oz. abstinenca vodi v depresijo. Ob jemanju steroidov se ne povečata le libido in agresivnost, ampak se pojavijo tudi čustvena nihanja, zmedenost, evforija, motnje spanja, patološki strah, halucinacije in paranoja.

Pri zlorabi steroidov so odmerki tudi do stokrat večji kot pri uporabi steroidov v zdravstvene namene.
Pri zlorabi steroidov so odmerki tudi do stokrat večji kot pri uporabi steroidov v zdravstvene namene. FOTO: Shutterstock
Moški, pozor! Preveč treninga lahko vodi v depresijo
Preberi še
Moški, pozor! Preveč treninga lahko vodi v depresijo

Jemanje steroidov je dovoljeno samo v določenih zdravstvenih primerih, ko skušajo zmanjšati izgubljanje mišične mase. To pa ima visoko ceno, saj sta glavna stranska učinka povišan krvni pritisk in povišana raven slabega holesterola, kar vodi v težave s srcem in ožiljem. Pretirana uporaba steroidov pa vodi v povečano prostato, kar lahko pripelje tudi do raka prostate. Škodijo tudi jetrom.

Kako povečati triceps in dobiti mišičaste roke?
Preberi še
Kako povečati triceps in dobiti mišičaste roke?

Kaj so androgeni anabolični steroidi (AAS)?

Z anaboličnimi steroidi – gre za vrsto steroidnih hormonov, ki so sorodni testosteronu – označujemo sintetično obliko testosterona. Gre za anabolične agense, ki so derivat naravnega testosterona – telo ga pri povprečnem moškem, starem med 21 in 45 let, samo proizvede od 2, 5 do 11 miligrama na dan, pri čemer so zgolj eden do trije odstotki namenjeni za mišično rast in razvoj, ostalo pa za spolne funkcije. Njegov učinek je najbolj viden v času pubertete. Ženske proizvedejo le od dva to štiri miligrame testosterona dnevno, zato so moški fizično močnejši od žensk. Najbolj dominanten ženski hormon je estrogen, ki kopiči maščobo ter zavira rast kosti in mišic.

Six pack: kako do izklesanih trebušnih mišic
Preberi še
Six pack: kako do izklesanih trebušnih mišic

Besedna zveza "anabolični androgeni steroidi" ima grški izvor, in sicer "anabolično" (grško anabolein) pomeni izgrajevanje tkiv, androgeno (grško aner, rod. andros) pa maskulinizirajoče. Testosteron velja za najpomembnejši androgeni steroid, ker neposredno deluje na mišice, medtem ko sintetični AAS povzroča sintezo proteinov v spolnih organih, v okostju, mišicah in koži, saj okrepi proteinsko sintezo v celicah in s tem rast celic, posebej v mišičnem tkivu.

Čvrste in močne roke: kako zgraditi bicepse in ''napumpati'' mišice
Preberi še
Čvrste in močne roke: kako zgraditi bicepse in ''napumpati'' mišice

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400