Moskisvet.com
Dieta s kavo

Fit

Hujšanje s kofeinom – nad kilograme s skodelico kave

A.P.
28. 06. 2019 07.25
0

Gresta kava in hujšanje z roko v roki ali kava redi? To vprašanje marsikoga bega. Dejstvo je, da je pitje kave ena najbolj razširjenih navad in o njej kroži skoraj toliko resnic, kot je njenih pivcev. Katera pa je resnica vseh resnic? Strokovnjaki iz nottinghamske univerze so nedavno dokazali, da kava zaradi snovi, ki jih vsebuje, pozitivno vpliva na proces hujšanja.

Prelomna študija, objavljena v reviji Scientific Reports, razlaga, da skodelica kave stimulira rjavo maščobno tkivo, ki ima poleg generiranja telesne toplote – če ta pade pod vrednost, določeno v hipotalamusu – pomembno vlogo pri porabi energije in je ključen dejavnik pri nastanku debelosti. Z večjimi količinami rjavega maščevja bi lahko v bodoče ''zdravili'' debelost in z njo povezane bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2.

Na dan lahko mirne duše spijete tudi 25 kav
Preberi še
Na dan lahko mirne duše spijete tudi 25 kav

Čeprav so znanstveniki sprva mislili, da je rjava maščoba, ki toploto proizvaja s kurjenjem kalorij, prisotna le pri dojenčkih – pomaga ohranjati stabilno telesno temperaturo, saj se dojenčki ne znajo tresti od mraza – pa imajo tudi odrasli v povprečju 50 gramov rjave maščobe, ki lahko letno pokuri ekvivalent petim kilogramov bele maščobe, to je maščobe, ki energijo (kalorije) shranjuje. Pri petdesetih začnemo rjavo maščobo izgubljati, kar je verjetno povezano s starostno debelostjo.

S kavo nad odvečne kilograme?
S kavo nad odvečne kilograme? FOTO: Dreamstime

Profesor na univerzi Nottinghama in eden od avtorjev raziskave, Michael Symonds, je dejal: ''Rjavo maščevje deluje drugače kot druge maščobe v telesu. Toploto ustvarja s kurjenjem sladkorja in maščob, kar je pogosto reakcija maščevja na mraz. Če povečamo njegovo delovanje, izboljšamo raven krvnega sladkorja in lipidov, dodatno porabljene maščobe pa pripomorejo k izgubi odvečnih kilogramov.''

To je prva študija, ki ugotavlja, da ima lahko nekaj takega, kot je skodelica kave, vpliv na rjavo maščobno tkivo. Posledice dognanj so lahko zelo velike, saj sta debelost in sladkorna bolezen problema svetovnih razsežnosti, rjavo maščevje pa bi bilo lahko del rešitve. Avtorji raziskave so začeli z raziskovanjem izvornih celic, da bi preučili ali kofein stimulira rjavo maščobno tkivo. Ko so našli prav dozo, se metodo preizkusili še na ljudeh. Z neinvazivno termalno tehnologijo so locirali rjavo maščevje in ocenili zmožnost proizvajanje toplote. ''V prejšnjih raziskavah smo ugotovili, da je večina maščobe v vratnem delu in smo lahko takoj po popiti kavi preverili ali je rjavo maščevje postalo bolj vroče.'' Zdaj morajo raziskovalci dognati le še ali je kofein v kavi tisti, ki stimulira rjavo maščevje ali je kaj drugega.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492