Moskisvet.com
Facebook zdravje

Fit

Vaš Facebook profil razkriva vaše zdravstveno in psihično stanje

A.P.
21. 06. 2019 06.55
0

Da s svojimi objavami na Facebooku svetu razkrijemo marsikaj o sebi, ni novica, a nova študija ugotavlja, da vaš profil razkriva precej več, kot si morda mislite. Med drugim tudi vaše zdravstveno in psihično stanje.

Ne manjka raziskav, ki ugotavljajo, da je uporaba družbenih omrežji škodljiva za naše zdravje. Zdaj pa se je pojavila študija, ki pravi, da lahko objave na Facebooku pomagajo pri diagnozi duševnih motenj in bolezni posameznika.

Nedavna študija razkriva, da so bili raziskovalci sposobni napovedati 21 zdravstvenih stanj – od nosečnosti, do težav s kožo – zgolj z analizo posameznega Facebook profila. Posebej koristne pri diagnozi sladkorne bolezni in psihičnih težav kot so tesnoba, depresija in psihoza, so bili objave, še ugotavlja študija.

Z objavamo razkrivamo precej več, kot si mislimo.
Z objavamo razkrivamo precej več, kot si mislimo. FOTO: Dreamstime

Študija je bila objavljena v znanstveni reviji PLOS One. ''Facebook profil je odsev človekove osebnosti, ter psihičnega in zdravstvenega stanje,'' beremo v poročilu. Za namen raziskave so primerjali zdravstvene kartone in profile na družbenem omrežju. Skupno so pregledali 949.530 statusov več kot 999 udeležencev, katerih objave so bile daljše od 500 besed. Na podlagi teh so ocenili posameznikovo značilno obnašanje ali postavili diagnozo. Kot se je izkazalo, so pravilno napovedali vseh 21 različni zdravstvenih stanj in to samo na podlagi objav. Še več. 10 stanj so s Facebookom napovedali bolje kot z demografskimi podatki. Če je objava omenjala na primer besedo ''pijan'', so to označili kot zlorabo alkohola, pri tem pa študija opozarja, da predvidljive besede niso nujno ''točne'', čeravno vzorci na družbenih omrežji imajo napovedno vrednost.

Čez 50 let bo število mrtvih na Facebooku preseglo število živih
Preberi še
Čez 50 let bo število mrtvih na Facebooku preseglo število živih

Strahovita moč besed na družbenih omrežjih, ki omogoča pravilno napoved bolezenskega stanja posameznika, dviguje vprašanje o zasebnosti in lastništvu podatkov. Spomnimo, da je preteklo leto Facebook priznal zlorabo zasebnih podatkov več kot 50 milijonov uporabnikov, potem ko so ti na neustrezen način končali v rokah podatkovnega podjetja Cambridge Analytica.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492