Moskisvet.com
Kajenje povzroča slepoto

Zdravje

Če kadite, imate dvakrat več možnosti, da oslepite

A.P.
06. 07. 2019 07.56
0

Da je kajenje škodljivo, je vsem dobro znano, a le redkokdo se zaveda, da s tem ogroža tudi svoj vid. Kadilci imajo namreč dvakrat več možnost, da zbolijo za očesno boleznijo, ki je glavni razlog za slepoto pri starejših ljudeh.

Britansko združenje optometristov v raziskavi ugotavlja, da se kljub dejstvu, da je povezava med kajenjem in tveganjem za izgubo vida izpričana, le petina vprašanih zaveda, da kajenje lahko vodi v slepoto. Vzrok je tobačni dim, ki lahko v marsičem poslabša vid.

Le redkokdo se zaveda, da kajenje lahko vodi v slepoto.
Le redkokdo se zaveda, da kajenje lahko vodi v slepoto. FOTO: Dreamstime

Dim namreč vsebuje številne strupene kemikalije, ki dražijo oči in škodijo očem. Težki kovini, kot sta baker in svinec, se kopičita v očesni leči, njena funkcija je lom svetlobe, ki pade v oko in omogoča, da tvori ostre slike predmetov na različnih oddaljenostih, kar privede do nastanka sive mrene, ki povzroča zamegljen vid in občutljivost na svetlobo.

Cigaretni dim je strup za naše oči.
Cigaretni dim je strup za naše oči. FOTO: Dreamstime

Kajenje poslabša tudi očesne težave v primeru sladkorne bolezni, saj škoduje krvnim žilicam v očesni mrežnici. Kadilci imajo trikrat več možnosti, da zbolijo za starostno degeneracijo rumene pege (makule), ki prizadene centralni vid, zaradi česar začnemo stvari videti nepravilnih velikosti in oblik, lahko pa postanemo tudi bolj občutljivi na svetlobo.

Hujšanje s kofeinom – nad kilograme s skodelico kave
Preberi še
Hujšanje s kofeinom – nad kilograme s skodelico kave

Prav tako imajo kadilci 16-krat več možnosti nenadne izgube vida zaradi optične nevropatije, stanja, ko je blokiran dotok krvi do očesa.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497