Moskisvet.com
moški in ženska med predigro

Erotika

Seksomnija: veliko večja težava kot bi si mislili

N.J.
27. 02. 2018 08.07
0

Čeprav je seks sredi noči, napol v snu, včasih odlična popestritev, je spolni odnos v stanju trdnega spanja zelo resna težava.

seks
seks FOTO: Thinkstock
Gre za motnjo, imenovano seksomnija. Ljudje, ki trpijo za to motnjo, ponoči med spanjem, popolnoma nezavedno, izvajajo najrazličnejše spolne prakse. Te nimajo nobene povezave s spolnimi fantazijami in 'mokrimi' sanjami. Znaki seksomnije so glasno in hlipajoče dihanje, agresivna masturbacija ali celo seksualni odnos s partnerjem. Ljudje, ki trpijo za to boleznijo, lahko partnerja tudi nezavedno silijo v spolne odnose, vendar se v budnem stanju tega sploh ne spomnijo.

Gre torej za resno stanje, ki je sicer redko, a lahko uniči zvezo, v ekstremnih primerih in nerazumevanja partnerja pa osebo celo spravijo za zapahe. Več primerov je že bilo, ko je ena oseba tožila partnerja oziroma partnerko zaradi posilstva. V enem izmed primerov je moški ponoči domnevno posilil svojo partnerko, a se zjutraj tega sploh ni spominjal. »Motor dela, a ni nikogar, ki bi ga upravljal,« je skušaj stanje opisati odvetnik, ki je na sodišču branil moškega, ki trpi za seksomnijo.

Kot poroča news.com.au, seksomnijo številni uporabljajo za izgovor za posilstva, s čimer se dela velikanska krivica vsem tistim, ki resnično trpijo za to motnjo. Da šteje za motnjo, morajo bbiti izpolnjeni trije pogoji: da je imel obtoženi že v preteklosti motnje spanja, da dejanje ni bilo vnaprej načrtovano in da 'napadalec' ni želel dejanja na kakršen koli način prikriti. Za dejanje, i se ga ne spomnimo, namreč ne moremo iskati izgovorov.

Znan je recimo primer iz leta 2017, ko so Lawrenca Barillija, ki naj bi večkrat ponoči spolno napadel svojo partnerko, zjutraj pa sploh ni vedel, da se je ponoči kaj dogajalo, obtoženega večkratnega posilstva, oprostili.

Seksomnija je zlo redek pojav

Za to redko motnjo v glavnem trpijo moški. Klinični psiholog in profesor na univerzi Victoria v Melbournu je pojasnil, da je v življenju videl le štiri ali pet primerov. »Osebe s seksomnijo imajo med spanjem daljšo fazo trdnega spanja. Nimajo seksualnih sanj, vedejo se avtomatizirano,« je pojasnil. Čeprav je vzrok še vedno neznan, raziskovalci menijo, da je sprožilec motnje lahko stres, alkohol, lahko jo povzroči jemanje spalnih tablet ali pomanjkanje spanja. Zdravljenje vključuje meditacijo za izboljšanje kakovosti spanja, svetovanje pri specialistu in izogibanje alkoholu in tabletam za spanje.

Prvič identificirali v 90-ih

Kot zdravstveno stanje so seksomnijo prvič identificirali v 90. letih prejšnjega stoletja, leta 2003 pa so jo v zborniku The Canadian Journal of Psychiatry klasificirali kot "paranomnijo", torej kot kakršnokoli nezaželeno vedenje med spanjem, recio hoja v spanu, jamranje, govorjenje ali pa celo sesanje.

Matthew Walker, profesor nevrologije, zaposlen na eni londonskih bolnišnic , pravi, da se neželeno vedenje največkrat pojavi v prvih nekaj urah spanja, ko nastopi stanje globokega spanca. Ta faza je pri osebah z motnjo menda daljša kot pri ostalih. Kaj točno je tisto, kar jih spodbudi k spolnemu vedenju, ni znano. "Morda jih vzburijo sanje ali pa rahel dotik partnerja," je pojasnil. V času nezaželenega vedenja se del možganov, ki nadzoruje razmišljanje, načrtovanje in zavedanje, izklopi, deluje pa tisti del, ki nadzoruje osnovne potrebe, med katere sodi tudi potreba po spolnosti. Na tej stopnji seksomnijak deluje popolnoma brez zadržkov in avtomatsko, naslednjega dne pa se početja ne spominja. Zanimivo je, da se seksomnija prebudi, ko oseba, ki trpi za njo, z nekom deli posteljo, pri večini oseb z motnjo pa se je v preteklosti pojavila že kakšna težava med spanjem – bodisi hoja, govorjenje bodisi prehranjevanje.

moški in ženska, erekcija
moški in ženska, erekcija FOTO: Thinkstock

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492