Moskisvet.com
Karneval Rio 2020

Seksi

Najbolj vroči utrinki s karnevala v Riu

A.P.
27. 02. 2020 08.54
5

Vrhunec vsakoletnega karnevala v Riu de Janeiru je mimohod šol sambe. Karneval, ki poteka od davnega leta 1723, se vsako leto začne s simbolično predajo mestnega ključa iz rok župana v roke kralja Moma, simbola karnevala, sklene pa s parado zmagovalcev.

Karneval v Riu de Janeiru zaznamuje enega najbolj norih tednov v letu v Braziliji, ki vsako leto pritegne na tisoče obiskovalcev. Vrhunec je mimohod 13 najboljših šol sambe, ki poteka povsem ob koncu karnevala. Osrednji del festivala poteka na prostem, in sicer v namenskem kompleksu Sambadrom. Vsaka šola ima od 65 do 82 minut časa, da izvede svojo tematsko predstavo in prepriča žirijo.

Podarjamo vstopnice za priljubljeni šov Zvezde plešejo
Preberi še
Podarjamo vstopnice za priljubljeni šov Zvezde plešejo

Tako kot pust pri nas se tudi karneval v Riu sklene na pustni torek, na pepelnično sredo pa prek državne televizije sporočijo zmagovalca, s čimer dokončno pade zastor nad šestdnevnim rajanjem, ki mesto spremeni v leglo razvrata in ritmov sambe – samo letos so v času karnevala prodali več kot 100 milijonov kondomov in skoraj sedem milijonov litrov piva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Festivali seveda potekajo tudi drugod po državi, a Rio od nekdaj velja za srčiko karnevalskega vzdušja, ki je iz skromnih začetkov – sprva je ob ritmih glasbe na ulicah paradiralo zgolj nekaj ljudi – prerasel v največji karneval na svetu. Med bolj znanimi karnevalskimi mesti v Braziliji so še Sao Paulo, Recife, Salvador in Belo Horizonte itd.

Kdo je Charlotte Awbery, ''pevka s podzemne'', ki je čez noč postala zvezda?
Preberi še
Kdo je Charlotte Awbery, ''pevka s podzemne'', ki je čez noč postala zvezda?

Čeprav korenine festivala segajo v leto 1973, v današnji obliki – kot spektakel pisanih kostumov, plesa in glasbe – poteka od leta 1830. Leta 1985 so glavnino sprevoda z ulic prestavili v za ta namen zgrajeno areno, kar je po mnenju nekaterih uničilo njegov čar.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369