Moskisvet.com
Deviškost

Seksi

Miti in resnice o deviškosti

A.K.
18. 01. 2021 06.00
0

Skozi zgodovino je bila nedolžnost pomemben del ženske identitete in v nekaterih delih sveta je tako še danes. Na nedolžnost so gledali kot na simbol samokontrole, njena izguba v predporočnem obdobju pa v mnogih religioznih krogih še danes velja za prepovedano temo. Izraz "deviška" izvira iz latinske besede virga, kar pomeni mladi kalček, in se je v angleščini prvič pojavila v 9. stoletju. Izbrskali smo nadvse zanimiva, pa tudi nenavadna zgodovinska prepričanja o deviškosti.

Device so imele v večini družb skozi zgodovino zelo visok status. V Rimu so svečenice Vestalke izvajale svete obrede za imperij in skrbele za večni ogenj. Bile so tako zelo vplivne in spoštovane, da so bile deležne najboljših sedežev v koloseju, omogočen pa jim je bil nesporni dostop do najvišjega sloja družbe. Svoj himen so morale ohraniti nedotaknjen do 30. leta, saj je bila v nasprotnem primeru cena izgube nedolžnosti smrtna – če so jim dokazali krivdo za spolni odnos, so v tistem času grešnice žive zazidali. Tudi jezdenje konj naj bi jim bilo prepovedano. Ena od legend pravi, da je devica Tuccia svojo nedolžnost uspela dokazati tako, da je iz reke Tibere nesla sito, polno vode, ne da bi pri tem izgubila eno samo kapljico. Ta čudež je kasneje postal simbol devištva, zato je kraljica Elizabeta I. oziroma deviška kraljica občasno upodobljena s sitom.

Device so imele v večini družb skozi zgodovino zelo visok status.
Device so imele v večini družb skozi zgodovino zelo visok status. FOTO: Shutterstock
Je deviški pas navadna izmišljotina?
Preberi še
Je deviški pas navadna izmišljotina?

A s tem plemenitim statusom so prišla tudi številna zabavna prepričanja o devicah – vključno s čarobnimi močmi, s katerimi naj bi znale začarati kače in čebele. Poleg tega so nekoč mislili, da so se Salomejine roke skrčile, ker je želela preveriti nedotaknjenost Device Marije. V bistvu so imele device (in njihove vagine) v zgodovini pogosto status superherojk.

5 nenavadnih zgodovinskih prepričanj o deviškosti

Mit 1: Kopanje v krvi device te ohranja mladostnega in lepega

Zdi se, da je v ta mit še najbolj verjela ena najstrašnejših serijskih morilk vseh časov – slovaška grofica Elizabeth Bathory. V svojem madžarskem gradu je bila odgovorna za smrt več deset mladih kmečkih devic, ki jih je mučila, jim puščala kri in izvajala številne mukotrpne poskuse. Čeprav zgodovinski opisi niso povsem enotni, se domneva, da je bila Bathory neprištevna, saj je pila in se kopala v krvi svojih žrtev, ker naj bi jo to ohranjalo lepo in mladostno. Na koncu pa jo je le doletela kazen – zazidali so jo v eno od sob v odročnem gradu, jo hranili skozi režo, dokler ni čez tri leta umrla. 

Mit 2: Device urinirajo manj kot ženske, ki so že izgubile nedolžnost

Preverjanje deviškosti je bilo povezano tudi z nenavadnimi obredi in testi, ki so jih za zaprtimi vrati pogosto izvajali izkušeni zdravniki. Seveda ni presenetljivo, da so bili ti testi z današnje perspektive prava norost. Eden najbolj nenavadnih, ki so ga zagovarjali vsi, od grškega zdravnika Plinija do srednjeveškega zdravnika Albertusa Magnusa, je vključeval prepričanje, da je telo nedevice že utrujeno, izrabljeno, zato naj bi po njihovem mnenju ženska več urinirala. Z nekaj požirki vode je morala ženska pogoltniti tudi lignit, nato pa so skrbno spremljali, kdaj bo urinirala. Če je do odhoda na stranišče trajalo več časa, je bila po njihovi presoji devica, v nasprotnem primeru pa ne več. Magnus je lignit uporabil tudi tako, da ga je zažgal med nogami ženske. Če je ta zavohala hlape, so sklepali, da ni več devica, saj so po njihovem prepričanju hlapi potovali skozi nožnico v telo, kar je pomenilo, da nima več deviške kožice. 

Prednosti in pasti virtualnega seksa
Preberi še
Prednosti in pasti virtualnega seksa

Mit 3: Vse device imajo majhne prsi

Po pisanju Hanne Blank’s Nedotaknjena zgodovina je bil eden najboljših načinov za določanje deviškega statusa pregled prsi. Majhne in jedre prsi z majhnimi bradavicami so veljale za dokaz nedolžnosti. Prepričanje je med drugim temeljilo predvsem na ugotovitvi, da prsi med nosečnostjo postanejo večje in polnejše.

Da naj bi device imele majhne prsi, je zgolj eden od mitov o deviškosti.
Da naj bi device imele majhne prsi, je zgolj eden od mitov o deviškosti. FOTO: Dreamstime

Mit 4: Deviškost je mogoče dokazati z vrvico 

Helkiah Crooke je bil spoštovan dvorni zdravnik kralja Jamesa I. okoli leta 1600, znan pa je bil tudi po knjigi o anatomiji. A njegov test nedolžnosti je bil daleč od naprednega, saj je vključeval vrvico, s katero je izmeril dolžino od ženskega nosu do tilnika. Če je bila ta dolžina popolnoma enaka obsegu vratu, je bila razglašena za devico. Precej nenavadno je to, da je Crooke močno verjel v himen (ki je bil v tistem času šele odkrit), vendar se je kljub temu odločil, da bo devištvo določal s pomočjo vrvice. 

Mit 5: Rastline in živali se na device odzivajo drugače

Praznoverja o devicah in njihovem odnosu do narave obstajajo že dolgo. Eno bolj znanih prepričanj je, da naj bi z lahkoto ukrotile še tako divje zveri, med katere spada tudi samorog, ki je v srednjeveški umetnosti veljal za erotični simbol. V knjigi nemškega misleca Heinricha Kornmanna iz leta 1610 je bilo zapisano, da so device veliko bolj trpele zaradi pika škorpijona kot ostale ženske. Stari Grki so verjeli, da so se kače dovolile hraniti samo devicam. Stara angleška ljudska pripoved pa trdi, da so device lahko hodile skozi roj čebel, ne da jih jih te pičile.

Ko zapeljive čipke zamenjajo babičine hlačke
Preberi še
Ko zapeljive čipke zamenjajo babičine hlačke

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479