Moskisvet.com
Lucy Illingworth

Seksi

Slepa avtistična pianistka, ki je očarala kralja in kraljico ter stopila ljudska srca

M.S.
08. 05. 2023 08.00
0

Pretekli vikend so bile vse oči uperjene na Otok, kjer so v soboto okronali kralja Karla III. in kraljico Camillo. Po kronanju je potekal tudi zabavni program, ko je zbrane med drugim ganila mlada in popolnoma slepa pianistka iz Yorkshira, ki trpi za težko obliko avtizma in s svojim talentom za glasbo pušča strokovnjake in poslušalce odprtih ust.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Potem ko je nedavno navdušila in pometla s konkurenco na tekmovanju za nepoznane in nadarjene amaterske pianiste s posebnimi potrebami programa Channel 4, The Piano, je 13-letna slepa pianistka Lucy Illingworth navdušila tudi občestvo na gradu Windsor dan po kronanju v Westiminstrski opatiji, ko je nastopila na slavnostnem koncertu britanske kraljeve družine.

Dekle iz West Yorkshira, ki se je rodilo z kancerogenim tumorjem v očeh in le redko spregovori, trpi pa tudi za sindromom mikroduplikacije 16p, ki ga spremlja izostanek v razvoju, avtizem ipd., je s svojim klavirskim nastopom pustila občinstvo odprtih ust. Na prej omenjeno tekmovanje jo je prijavila mama, ki je želela, da ljudje spoznajo, kako izjemna je. Od zmage je svoj repertoar oplemenitila s številnimi znanimi imeni klasične glasbe, kot so Mozart, Beethoven in Schubert. Na zabavi ob kronanju novega kralja je pred 20-tisoč glavo množico zaigrala Bachov Preludij v C-duru. Poleg nje so nastopili tudi zvezdniki, kot so Katy Perry, Lionel Richie, skupina Take That, Nicole Scherzinger in drugi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popolnoma slepa Lucy je bila za kraljevi koncert izbrana iz bazena talentov neprofitne organizacije Amber Trust, ki se ukvarja z glasbenim izobraževanjem slepih in slabovidnih otrok ter sodi pod patronat kraljice Camille. Njen talent je odkril Adam Ockelford, ustanovitelj omenjene fundacije in učitelj klavirja, specializiran za delo s slabovidnimi otroki, ko je imela Lucy zgolj pet let, njen talent pa je odkril po naključju, potem ko ji je pod prte položil električno klaviaturo, ki jo vedno nosi s sabo. ''Takoj sem opazil njen neverjeten talent.'' Uredil ji je učitelja klavirja in tako že osem let dela z Danielom Bathom. Zaradi njenih zdravstvenih težav so ji morali prilagoditi program, saj je ne le slepa, ampak ima tudi težko obliko avtizma in številne učne težave. Lucy se igranja klavirja uči na način roka na roko, ko položi svoje roke na učiteljeve, ko ta zaigra skladbo, in tako glasbo osvoji glede na premikanje prstov. Ima absoluten posluh –  ima ga manj kot 0,1 odstotka celotne populacije – in prepozna vsak ton po višini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Adam meni, da bo Lucy v življenju lahko počela kar koli. Lucyjini starši so zelo hvaležni za to, kar slednji in Daniel počneta zanjo. Zdravniki so jima namreč v njenem zgodnjem otroštvu dejali, da bo težko kar koli dosegla, saj je izjemno hendikepirana, toda Lucy je dokazala nasprotno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470