Moskisvet.com
Prevara

Odnosi

Ali je odnos po prevari obsojen na propad?

E.R.
08. 07. 2024 03.30
0

Življenje v zakonu po prevari zahteva veliko dela na odnosu, odpuščanja, vzpostavljanje ponovne predanosti odnosu in zaupanja. Ljubezenski odnos je po prevari močno prizadet in za stabilizacijo stvari morata partnerja sprejeti skupno odločitev in sodelovati pri izgradnji novega odnosa, ki ne bo nosil bremena izdaje in nezvestobe. To pa bo najverjetneje zahtevalo čustven trud in napor.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Zakonsko življenje po prevari

Vsako varanje ne povzroči ločitve. Nekatere zakonske zveze se lahko zacelijo in obnovijo, tudi če je prišlo do te vrste izdaje. Raziskave kažejo, da do številnih ločitev pride zaradi afer, a strokovnjaki opozarjajo, da se v večini takšnih situacij prave težave pojavijo, še preden do afere pride. Če se zakonske težave ne rešijo, je varanje pogosto kaplja čez rob, ločitev pa najverjetnejši scenarij.

Napetosti, ki se pojavijo v partnerskem odnosu po prevari, so lahko čustveno precej težke in zahtevne za prebroditi.

To se v zvezi zgodi vsakemu paru
Preberi še
To se v zvezi zgodi vsakemu paru

Poleg zakoncev se v težkih okoliščinah znajdejo tudi otroci, ne glede na to, ali se starša ločita ali ne. Tudi oni lahko občutijo negativne posledice varanja in ločitve neposredno (če so priča težkim starševskim pogovorom in srečanjem) ali posredno (če prevarani starš otrokom pove za afero drugega starša).

Ali bo to konec za zakonsko zvezo ali ne, je odvisno izključno od dogovora partnerjev. Zanesljive statistike, ki bi ocenila, kaj se bo zgodilo, ni. Pri tem igra glavno vlogo pripravljenost obeh strani za ponovno vzpostavitev odnosa. Če se par odloči za ločitev ali razhod, mora biti odločitev jasno ubesedena in dogovorjena, sploh če gre za otroke, ki jih je treba čim bolj zaščititi pred morebitnimi negativnimi posledicami.

Odločitev o ločitvi je treba na primeren način sporočiti tudi otroku.
Odločitev o ločitvi je treba na primeren način sporočiti tudi otroku. FOTO: Shutterstock

Čustva po varanju

Ko pride do prevare, sta začetni reakciji običajno jeza in bes. Žalost in razočaranje sta lahko tako močna, da traja nekaj dni, preden prevarani sprejme to, kar se je zgodilo. Šok in nejevera sta neke vrste obrambni mehanizem, sploh če nejevera traja že nekaj časa. Pogosto jo bremeni občutek krivde, saj ni opazila, da jo partner vara. A sčasoma se stvari razjasnijo, na dan pridejo vzroki in posledice.

Nezvestoba ni nekaj neznanega, ampak gre za kršenje medsebojno postavljenih pravil in meja v odnosu. Če je bilo to kršenje pravil dolgotrajno, se po prevari pogosto pojavi depresija pri partnerju, ki se počuti izdanega. Obtoževanje, nesprejemanje in nemoč lahko otežijo iskanje rešitve in odgovora na vprašanje, kako postopati naprej.

5 resnih znakov, da morate končati razmerje
Preberi še
5 resnih znakov, da morate končati razmerje

Zlahka je domnevati, da bi nezvestoba samodejno pomenila konec razmerja, vendar ni vedno tako preprosto. Na srečo zaradi večje družbene enakosti med moškimi in ženskami, večjega števila strokovnjakov za odnose in zmanjšanja stigme glede obiska zakonske terapije pari menijo, da imajo več izbire in možnosti, ko gre za dogovor o nadaljevanju razmerja. Imeti na voljo samo dve rešitvi – ostati ali oditi – je lahko precej nehvaležen položaj, zlasti če je bilo razmerje dolgotrajno, če so vpleteni otroci in če obe strani nista prepričani, da se želita raziti.

Jeza, bes, žalost, razočaranje ... Vse to v odnosu sledi prevari.
Jeza, bes, žalost, razočaranje ... Vse to v odnosu sledi prevari. FOTO: Shutterstock

Kaj storiti po prevari?

Čeprav lahko pari v primeru ponovne vzpostavitve razmerja poiščejo dodatno pomoč in podporo (predvsem strokovno), to ne pomeni, da jim je lažje postopati naprej, ko temelje enkrat zamaja afera. Prebolevanje prevare ni preprosto, saj zahteva veliko psiholoških prijemov, tako pri posamezniku kot paru, ponovna vzpostavitev zdravega odnosa pa je zato težko delo. 

Kaj je največja napaka, ki jo naredijo pari po prepiru?
Preberi še
Kaj je največja napaka, ki jo naredijo pari po prepiru?

Nezvestoba lahko dolgoročno vpliva na duševno zdravje ljudi v razmerju, čustvena bolečina, povezana z nezvestobo, pa je običajno neizogibna in ima lahko uničujoče učinke na posameznikovo psiho. Gre za doživeto izgubo odnosa, ki ste ga imeli, v katerega ste vložili veliko truda in zaupanja v osebo, za katero ste verjeli, da vas ne bo izdala. In ta izguba zahteva žalovanje in delo, kot je to po vsaki izgubi, ki jo človek doživi v življenju. 

Tega nikoli ne boste rekli nekomu, ki ga imate iskreno radi
Preberi še
Tega nikoli ne boste rekli nekomu, ki ga imate iskreno radi

Večina parov si ne opomore od varanja, vendar obstajajo tisti, ki po okrevanju pridejo iz tega brezna močnejši in pametnejši. Strokovnjaki za zakonske zveze se strinjajo, da je za popravilo porušenega zaupanja potrebnega veliko dela, vendar poudarjajo pomen časa in dela na sebi in odnosu.

Strokovna pomoč paru lahko zelo omaga pri reševanju krize.
Strokovna pomoč paru lahko zelo omaga pri reševanju krize. FOTO: Profimedia

Prva in najpomembnejša stvar po odločitvi, da znova poskusite obnoviti razmerje, je seveda, da nehate varati. Oseba, ki je varala, mora popolnoma prekiniti vsakršen odnos z osebo, s katero je bila nezvesta. Po tem je priporočljivo, da gre par na skupno terapijo in si tam poskuša odgovoriti na vsa vprašanja, ki se po takem dogodku seveda porajajo in zahtevajo informacije in odgovore, da bi lahko razumeli in sprejeli stanje ter dosegli popolno iskrenost. 

Za to je pomembno strokovno vodstvo, ki bo znalo usmerjati komunikacijo, ko ta postane destruktivna. Glede na to, da je zaupanje že porušeno, se morata partnerja zavedati, da lahko vsako prikrivanje resnice povzroči še večjo škodo. Oseba, ki je prevarala, mora biti popolnoma iskrena, četudi se to morda zdi dodatna škoda za zakonca, vendar je to nujno za vzpostavitev novega, bolj poštenega odnosa.

To so lastnosti, ki odlikujejo dobrega očeta
Preberi še
To so lastnosti, ki odlikujejo dobrega očeta

Dejstvo je, da bo odnos po prevari še kar nekaj časa spremljal kanček dvoma. Prevarani partner lahko to dejanje izdaje doživi kot travmo, kar pomeni, da bo vedno bolj previden in zaskrbljen ob vseh signalih, ki lahko pomenijo tveganje za preživetje zveze. Izziv je iti naprej, ob tem pa se zavedati, da je še veliko informacij mogoče skriti, sploh v današnjem virtualnem svetu.

Tako lahko znova zanetimo iskrico v razmerju
Preberi še
Tako lahko znova zanetimo iskrico v razmerju

Naučiti se delovati z zlomljenim srcem ni enostavno. Par mora opustiti dele odnosa, ki niso delovali, in se nato premakniti k ustvarjanju nove dinamike v zakonu. Pomembno je sprejeti, da stvari ne bodo enake, vendar to ne pomeni, da ne morejo biti boljše in močnejše, kot so bile. Razcvet in rast po težkem obdobju se res lahko zgodita, če se obe strani potrudita, poskušata kaj naučiti iz izkušenj in gresta naprej z novimi pravili in nastavitvami, ki bodo pomagali ohraniti odnos. 

Erotika

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: krenizdravo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497