Moskisvet.com
Laganje

Odnosi

Zakaj lažemo?

M.S.
07. 12. 2022 05.00
0

Laganje oz. zavajanje je v živalskem svetu ''konkurenčna'' prednost, saj je tovrstno ravnanje pomembno pri boju za hrano, izogibanju plenilcem in razmnoževanju. Najbolj se je razvilo pri najbolj razviti vrsti – ljudeh, v živalskem svetu pa naj bi bili najboljši manipulatorji šimpanzi, ki znajo zelo dobro prikrivati resnico in dajati lažni vtis. Laganje je v človeški naravi, včasih so laži celo tako spontane, da jih pozabimo, da smo jih izrekli. V vsaki laži leži želja, da bi bila ta resnična. Sicer pa je laž tudi orodje in že star pregovor pravi,dače laž dovolj dolgo ponavljaš, ta postane resnica.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ljudje se zatekamo k lažem domala ves čas in smo v to tudi delno prisiljeni. Poznamo več vrst laži, ki imajo zelo različne namene. Z nekaterimi skušamo nekoga pretentati, z drugimi se želimo tako ali drugače okoristiti, potem so tu alutruistične oz. t. i. bele laži (ne škodujejo nikomur), pa drobne lažni (delna resnica), plemenite laži (zdravnik bolniku pove, da obstaja 50-odstotna možnost preživetja), črne laži (ki očrnijo), laži iz zabave, predrzne laži, laži s katerimi se skušamo rešiti iz zagate, zaščititi občutke, se izogniti prepiru ali kazni, si olepšati sampodobo, ker menimo, da nam resnica ne bo koristil ipd. Lažemo tudi iz strahu pred nestrinjanjem ali zavrnitvijo, iz želje po ugajanju, iz zaščite in zavajanje samega sebe (s tem želimo preprečiti, da bi bili prizadeti, s čimer zaščititi lastno samospoštovanje – nekatere dejstva ne moremo sprejeti in zavračamo misel nanje ter želimo, da bi se stvarnost spremenila), iz zlobe ipd. Laž je tudi pretiravanje, s katerim napihnemo ali podcenimo dejstva, lahko pa tudi molk, če je trditev napačna in pri tem molčimo. Lažemo tudi, kadar je resnica precej bolj boleča od laži in naredi manj škode. Na ta način pogosto želimo nekomu prihraniti bolečino. Laganje izkoriščamo za doseganje uspeha na različnih področjih – od službe, šole, športa, v družbi, skratka povsod kjer se lahko na tako ali drugače način okoristimo. Lažemo, da ohranjamo dobro samopodobo, da se izognemo kazni, ne ogrožamo odnosa, da drugi pridobijo korist ...

Laganje
Laganje FOTO: Shutterstock
10 zlatih pravil za pristop k ženskam
Preberi še
10 zlatih pravil za pristop k ženskam

Da se otrok nauči lagati, je naravna stopnja v razvoju. Laganje je namreč veščina, ki se jo učimo od samega otroštva, kar so dokazali psihologi, ki so skrivaj opazovali otroke, ki so jim dejali, da ne smejo pogledati igrače, ki so jo pustili v prostoru z njimi. Ti so nato lagali, da je niso pogledali, čeprav to ni bilo res. Mojstri laganja postanemo že pri petih, šestih letih, ugotavljajo psihologi, prej pa smo pri tem nekoliko manj spretni. Lagati začnemo že pri nekje treh letih, le da tedaj ne s slabim namenom.

5 laži, ki jih izreče vsaka ženska
Preberi še
5 laži, ki jih izreče vsaka ženska

Če smo pri laganju zelo spretni, smo manj spretni pri prepoznavanju laži. V svetu, kjer smo prek medijev, industrije, družbenih omrežij ipd. dnevno izpostavljeni lažem, smo zaradi tega lahka tarča manipulacije. Lažnivca sicer najpogosteje prepoznate po tem, da ni tako vljuden in ustrežljiv, da uporabljajo negacije in se pritožujejo pogosteje kot iskreni ljudje. Med najočitnejšimi znaki sicer so, da lažnivcem manjka očesnega stika, da se nenehno dotikajo obraza (nosu, brade, ušes), so obrambno nastrojeni, ne omenjajo podrobnosti ipd. Njihovo gibanje je omejeno na bližino telesa, mimika obraza je omejena na gibanje ustnic, ne vsega obraza, med pogovorom obračajo glavo in telo, odgovarjajo, da na vprašanje odgovorijo z besedami iz vprašanja, ne odgovarja neposredno, govorijo več kot običajno, da bi dobro prodali laž, hitro spreminjajo vsebino pogovora, uporabljajo humor in sarkazem ipd. Lastnosti dobrih lažnivcev so, da imajo vedno pripravljen odgovor, da so dobro igralci, da imajo dober spomin, izvirne odgovore, da nimajo strahu in jih ne preveva občutek krivde ter da dajo veliko informacij, a nič konkretnega.

Laganje
Laganje FOTO: Thinkstock
To sta dan in ura, ko ljudje najpogosteje varajo
Preberi še
To sta dan in ura, ko ljudje najpogosteje varajo

Laže približno tretjina ljudi, s katerimi imamo stik na dnevni ravni, na dan pa se v povprečju zlažemo tudi do stokrat – že takoj zjutraj, ko npr. sodelavcu zaželimo dobro jutro, pa tega vedno ne mislimo zares. Več lažemo bežnim znancem, kot pa najbližjim. Ker laganje pri večini vzbuja občutek krivde, vzburjenje in strah – lahko nas odkrijejo – skušamo prikazati vedenje, kot je pri govorjenju resnice, kar je lažje posnemati z mimiko obraza kot pa govorico telesa. Laganje je kompleksen proces (vpleteno je logično razmišljanje, čustva, spomin itd.), zato prihaja do motenj, ki jih zaznamo kot znake laganja. Kot laganje postane navada, govorimo o kompulzivnem oz. refleksnem laganju, ko tudi pri soočenju z resnico lažnivec ne prizna laži, ampak pri njej slepo vztraja. Še zanimivost za konec. Vedi o lažeh pravimo mentiologija.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313