Moskisvet.com
odnosi

Odnosi

V odnosih ne odkrivamo samo partnerja, ampak tudi sebe

V.H.
30. 11. 2022 05.00
0

Veliko govorimo, da hočemo dobre odnose, a pogosto pozabljamo, da do tja vodi pot, ki jo moramo najprej prehoditi. Naši koraki so včasih težki in počasni, spet drugič lahkotni, mogoče celo prehitri, a najlepše je, če lahko hodimo skupaj, z roko v roki, čez vse ovire, ki se znajdejo na naši skupni poti.

Danes deluje vse tako preprosto, a le na prvi pogled, saj prevladujejo instant zgodbe, ki so običajno kratkega veka in ne izpolnijo našega osnovnega hrepenenja po bližini, varnosti in ljubezni v odnosu. V iskanju bližnjic se zato mimogrede lahko izgubimo, še posebej, če ne vemo, kaj si v resnici želimo ali pa smo le pozabili na to, da se odnos gradi korak za korakom, postopoma in s skupnimi močmi. 

Postavljanje prioritet

Imamo ogromno drugih obveznosti, ki se večkrat znajdejo na prednostni listi pred našimi odnosi in kot naučena papiga ponavljamo stavke, kot so: "Nimam časa; Imam veliko dela; Popraviti moram stroj; Avto je treba oprati, Danes pa res ne morem ..." In nekje v sebi že vemo, da bo tako tudi jutri, pojutrišnjem, ker vedno le čakamo in odlagamo boljše čase, saj moramo" prej izpolniti tisoč in eno dolžnost. A pri tem pozabljamo, da smo mi tisti, ki si postavljamo prioritete in če si želimo dobrih odnosov, se je včasih treba odločiti, kaj ima prednost, ker vsega ne moremo imeti. 

Lepi trenutki so pomembni za ohranjanje razmerja.
Lepi trenutki so pomembni za ohranjanje razmerja. FOTO: AdobeStock
Marsikaj ostane napisano samo na listu papirja, mogoče v kakšni osebni beležki, koledarju ali tam nekje, v naših oddaljenih mislih, ki jih vedno znova preženemo, saj nimamo časa za uresničevanje svojih želja, kaj šele drugih, pa tudi, če gre za nam ljube osebe. Torej, čigave želje potem sploh uresničujemo, če nimamo časa? 

Namesto da se oddaljujemo, lahko poskušamo poiskati pravo ravnovesje med tem, kaj si želimo in kaj v resnici "moramo". In mogoče nam danes ni treba oprati avta, ampak lahko razvajamo svojo drago, da bo spet veselo – tudi doma. 

Ustvarjanje skupnih spominov 

Kot vemo, je skupni čas pomemben, a to ne pomeni, da je vseeno, kako ga preživljamo. Ni dovolj, da v isti sobi brskamo po svojem telefonu, beremo ali gledamo televizijo v tišini, ampak da smo dejansko tudi prisotni drug z drugim. 

Ustvarjanje čudovitih trenutkov tukaj in zdaj je ključno, še posebej za hude čase, ko se bomo morali spomniti, zakaj ljubimo človeka ob sebi. In takrat bomo zaradi vsega lepega, kar smo skupaj doživeli, lažje vztrajali in se borili za obstanek našega razmerja.  

Vsak konec je tudi  priložnost za nov začetek, če vemo, kaj hočemo in smo se za to pripravljeni tudi potruditi.

Pot odkrivanja

Odnosi so lahko naporni, saj nam nastavljajo ogledalo, ki včasih razkriva tudi naše temne plati, pridobljene vzorce in vso prtljago, ki jo mogoče nosimo s seboj. Če smo sposobni vsaj malo samorefleksije, se bomo v globljem odnosu resnično spoznali, od trigerjev, ki nas dražijo, osebnih mej, ki jih imamo, kako se odzovemo v določenih situacijah, v čem se razlikujemo, kako trdno so zakoreninjena naša prepričanja in vrednote ter še in še. Vse to pa nam daje tudi priložnost za spremembe, da začnemo delati na sebi, osebnostno zrastemo in gremo naprej samo še boljši in močnejši – skupaj. 

V globljih odnosih marsikaj lahko odkrijemo – tudi o sebi.
V globljih odnosih marsikaj lahko odkrijemo – tudi o sebi. FOTO: ShutterstockKOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328