Moskisvet.com
Prepir

Odnosi

Usodne napake, ki jih pari počnejo med prepiri

M.S.
20. 12. 2022 05.00
1

Nič neobičajnega ni, če v zakonu ali zvezi prihaja do občasnih nesoglasij in če se včasih med partnerjema vname prepir. Prepiri imajo to ''sposobnost'', da tudi zelo inteligentne ljudi spremenijo v majhne otroke.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Prepiri niso nujno nekaj slabega, če so ti konstruktivni in če z njimi pridemo do rešitev oz. spor uspemo zgladiti. Prepiri žal pogosto ne vodijo nikamor, razlogi za to pa so različni. Če se nenehno prepirate o istih stvareh in se to dogaja pogosto, morda delate eno izmed sledečih napak. Kako torej brezplodne prepire narediti plodne?

Napačne kretnje, dretje in žalitve

Med prepiranjem pomembno vlogo igra govorica telesa. Če med prepirom zavijate z očmi, žugate, partnerju obračate hrbet, se mu posmehujete, zmajujete z glavo, krilite ali imate prekrižane roke, lahko s tem prilijete olje na ogenj in situacijo poslabšate. Vzdržite se tudi žaljivk, ki so odraz šibkosti. In čeprav je kričanje naraven refleks, vodi v še večji prepir, vpitje pa pogosto preglasi vse argumente.

Prepir je znak zrelega razmerja.
Prepir je znak zrelega razmerja. FOTO: Shutterstock

Obtoževanje in defenziva

Glavni problem mnogih prepirov je, da vsak partner vztraja na svojem bregu, išče krivca v drugem, je 100-odstotno prepričan v svoj prav in ne odstopa od svojih prepričanj. Če partnerja krivite za vse slabo, kar je v odnosu, bo zveza slej ko prej propadla. Vedite, da sta za prepir vedno potrebna dva. Razreševanje težav pogosto uide izpod nadzora, ko partner postane defenziven in v samem štartu demantira navedbe drugega, češ da to ni res. Tako ta sploh ne uspe priti do bistva, kar vodi v neproduktivno debato.

Pavza

Marsikdo se dani trenutek ne želi soočiti s težavo in prepir enostavno prekine. To ne pomeni, da ste argument dobili in da je težava rešena, ampak je pogosto razlog, da se s težavo ne upate spoprijeti, problem pa s tem pogosto postane le še večji oz. težje obvladljiv.

Vse naenkrat

Pogosto želijo pari preveč stvari rešiti hkrati. Prepir običajno sproži ena tema, prepir pa nato preraste v precej več in na plano pogosto pridejo zamere iz preteklosti. Lotite se težavo po težavo. Še ena klasična napaka med prepirom je, da partner omeni stvari iz preteklosti, ki nima nikakršne zveze s trenutno situacijo.

Če se prepirate, potem vam ni vseeno.
Če se prepirate, potem vam ni vseeno. FOTO: Shutterstock

Vpadanje v besedo

Ne skačite oz. vpadajte partnerju v besedo. Poslušajte, kaj vam ima za povedati; naj vam predstavi svojo plat zgodbe. Počakajte, da dokonča misel in pridete na vrsto, sicer lahko kaj pomembnega preslišite. Zreli posamezniki spoštujejo sogovornika in ga poslušajo do konca.

Napačna komunikacija

Nesoglasja rešujte iz oči v oči in ne prek sporočil, saj manjkata mimika in ton glasu. Pogosto prav sporočila sprožijo prepir, saj si jih lahko napačno razlagamo.

Utrujeni in lačni

Pravijo, da se večina prepirov začne, ker še nismo jedli. Nikar se ne prepirajte lačni in utrujeni, saj takrat rečete stvari, ki jih kasneje obžalujete. Dokazano namreč je, da se, ko nam pade raven glukoze v krvi, obnašamo bolj agresivno.

Kritiziranje partnerja

Ne kritizirajte partnerja kot osebe, tega, kar je, njegovih vrednot. Razlika je, če nekomu rečete "S tem si prizadel moja čustva" ali pa "To počneš ves čas". Če se v prepiru osredotočimo na partnerja kot takega in ne na določeno obnašanje, lahko prepir uide izpod nadzora.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313