Moskisvet.com
Z leti seksamo vse manj, a ni vse tako črnogledo.

Odnosi

Tolikokrat na teden bi morali seksati glede na vašo starost

A.P.
01. 03. 2020 06.00
0

Mnogi se verjetno kdaj vprašate, ali seksate preveč ali premalo? Čeprav je zadevo težko posplošiti, saj nimamo vsi enakega odnosa do spolnosti in enakih potreb, pa obstaja povprečje oz. okvirne številke, ki razkrivajo, kolikokrat bi morali seksati gleda na vaša leta.

Z leti naš libido uplahne, zato si je treba za njegovo ohranjanje dejavno prizadevati. V različnih obdobjih življenja seks zaseda različna mesta na prioritetni listi, za kar obstaja ne le biološki, pač pa tudi psihološki odgovor, kar drži za oba spola.

Kolikokrat na mesec seksate?
Kolikokrat na mesec seksate? FOTO: Dreamstime
Slovenija bogatejša za bordel z lutkami v vlogi prostitutk
Preberi še
Slovenija bogatejša za bordel z lutkami v vlogi prostitutk

Čeprav imamo ljudje zelo različne spolne preference – nekateri so spolno vzdržni, za nekatere je dovolj, da imajo spolni odnos enkrat tedensko, spet drugi seksajo vsak drugi dan – pa za določeno starostno obdobje obstaja neko povprečje, ki določa, kako pogosto naj bi seksali.

Mlada Ukrajinka nedolžnost prodala za 1,2 milijona evrov
Preberi še
Mlada Ukrajinka nedolžnost prodala za 1,2 milijona evrov

Študija ameriškega inštituta Kinsey je razkrila povprečje za posamezne starostne skupine, k čemur je treba dodati, da odstopanja v eno ali drugi smer nujno ne pomenijo nič slabega (ali dobrega).

Najbolj dejavni so pričakovano mladi.
Najbolj dejavni so pričakovano mladi. FOTO: Dreamstime

Kolikokrat v povprečju letno/tedensko seksajo ljudje v različnih starostnih skupinah:

Med 18. in 29. letom: v povprečju 112-krat na leto oz. na vsake 3,2 dneva

Ni presenetljivo, da največ seksajo mladi. Moški v povprečju nedolžnost izgubijo pri 16,8 leta, ženske pa pri 17,2 leta.

Med 30. in 39. letom: v povprečju 86-krat na leto oz. vsake 4,2 dneva

Ko enkrat odrastemo, se veliko stvari v življenju spremeni. Tudi naše spolno življenje. V tridesetih se običajno ustalimo in ustvarimo družino, zato upad spolnih odnosov ne preseneča.

Med 40. in 49. letom: v povprečju 69-krat na leto oz. vsake 5,3 dneva

Manj želje po seksu je pogosto povezano z manjšim libidom, ki ga načenjajo starost, družinsko življenje, stres in skrbi.

Z leti seksamo vse manj, a ni vse tako črnogledo.
Z leti seksamo vse manj, a ni vse tako črnogledo. FOTO: Dreamstime

Logično je, da spolna aktivnost z leti upada, saj se začnejo pri večini pojavljati številne zdravstvene težave, povezane s starostjo, prav tako ugasne začetna strast med partnerjema, zato potreba po seksu ni več tako velika. Po prihodu otrok pa je seks tako ali tako za nekaj časa potisnjen v drugi plan.

Seks skozi čas: še pred stoletjem je bil spolni odnos bolj naskok
Preberi še
Seks skozi čas: še pred stoletjem je bil spolni odnos bolj naskok

Kljub temu to ne pomeni, da starejši ljudje ne seksajo. Čeprav omenjeni inštitut ni opravil študije pri ljudeh, starejših od 50 let, so ti še kako spolno aktivni. Številne študije namreč razkrivajo, da se mnogi mesenim užitkom predajajo tudi na jesen svojega življenja, torej v šestdesetih in sedemdesetih letih. Sodeč po raziskavi, objavljeni v reviji The Archives of Sexual Behaviour, je 40-odstotna verjetnost, da bo par, ki je poročen 25 let ali več, seksal dvakrat do trikrat tedensko. To število pade za 35 odstotkov pri parih, ki so v zakonski zvezi skupaj 50 let ali več, pri parih, ki so poročeni 65 let ali več, pa znova naraste.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369