Moskisvet.com
Seks

Odnosi

Toliko kalorij v resnici 'pokurite' med seksom

M.S.
28. 10. 2021 05.00
1

S seksom resda porabite veliko kalorij, a predajanje mesenim užitkom jih vendarle ne 'pokuri' toliko, kot bi si morda želeli, zato ne more nadomestiti klasičnih športnih aktivnosti. Preverite, koliko kalorij porabite s seksom.

Tega pred seksom in po njem nikar ne počnite
Preberi še
Tega pred seksom in po njem nikar ne počnite

Žal obiska fitnesa ali športne aktivnosti, kot sta tek in kolesarjenje, ne morete nadomestiti s seksom. Koliko kalorij porabite med seksom, je odvisno od več dejavnikov – spola, metabolizma ter trajanje in intenzitete spolnega odnosa – a kljub temu drugim aerobnim vadbam ne seže do kolen. Je pa seks zagotovo ena najzabavnejših aktivnosti, ki se jo otepajo le redki. Morda s seksom ne boste porabili toliko kalorij, ima pa ta številne druge pozitivne učinke: poskrbel bo za boljše razpoloženje in boljše splošno zdravje oz. imunski sistem ter izboljšal duševno zdravje, počutje in spanec, saj se med seksom izloča serotonin, t. i. hormon sreče, ki vam pomaga zaspati. Po nekaterih raziskava seks tudi zmanjša tveganje za razvoj rakavih obolenj.

Seks ne more nadomestiti telesne vadbe.
Seks ne more nadomestiti telesne vadbe. FOTO: Dreamstime

Raziskava iz leta 2013 je pokazala, da moški med seksom, ki traja 25 minut (v to je všteta predigra), porabijo 101 kalorijo (4,2 kalorije na minuto), ženske pa 69 (3,6 kalorije na minuto), kar je več kot enkrat oziroma trikrat manj od števila kalorij, ki jih porabimo z zmernim tekoma ali polurno vadbo v fitnesu – pribl. 276 kalorij pri tem porabijo moški, 276 kalorij pa ženske.

7 načinov, kako lahko začinite spolno življenje na preprost način
Preberi še
7 načinov, kako lahko začinite spolno življenje na preprost način

Vsi dobro vemo, da seks le redko traja 25 minut – to je daleč od realnega povprečja. Če vzamemo povprečje, ki je 6 minut (seks brez predigre), moški v tem času porabijo 21 kalorij, ugotavlja druga raziskava iz leta 2013. Če želite povečati porabo, lahko to dosežete že s stokanje, saj to porabo dvigne na 18–30 kalorij. Porabo pa lahko povečate tudi z zahtevnejšim položajem. Če ste na vrhu, boste porabili več kalorij, saj v tem položaju bolj ''garate'', medtem ko v misijonarskem položaju (spodaj) porabite manj. Seks s ''prepovedanim'' partnerjem (beri: varanje) prav tako poveča porabo kalorij, saj tovrsten seks bolj pohitri srčni utrip kot rutinski seks. S tem početjem pa ne tvegate le razpada zveze, ampak tudi nenadno smrt zaradi srčnega napada, saj je študija razkrila, da se 75 odstotkov nenadnih smrti zgodi med spolnim odnosom z zunajzakonskim partnerjem.

S seksom morda ne porabite toliko kalorij, kot s telesno vadbo, a ima številne druge pozitivne učinke na zdravje.
S seksom morda ne porabite toliko kalorij, kot s telesno vadbo, a ima številne druge pozitivne učinke na zdravje. FOTO: Dreamstime

Če želite sami izračunati, koliko kalorij ste porabili med seksom, 4,2 pomnožite s časom trajanja seksa in dobili boste rezultat. Ženske čas seksa pomnožite s 3,1.

Kdaj je najboljši čas za seks? Zjutraj, popoldne ali zvečer?
Preberi še
Kdaj je najboljši čas za seks? Zjutraj, popoldne ali zvečer?

In zakaj moški porabijo več kalorij kot ženske? To je splošno pravilo, ki ne velja zgolj za seks. Moški so praviloma težji od žensk in za isto aktivnost porabijo več, poleg tega so moški med seksom običajno aktivnejši.

Razlaga sanj: kaj pomeni, če sanjate, da ste seksali s sodelavko?
Preberi še
Razlaga sanj: kaj pomeni, če sanjate, da ste seksali s sodelavko?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470