ODNOSI

To so znaki, ki kažejo, da ste čustveno zrela oseba

V.H.
22.09.2022, 5:00
1
Čustvena zrelost je ključna sestavina lepega in izpolnjenega življenja, saj smo prav zaradi nje sposobni prevzeti odgovornost tudi za svojo srečo. Več o znakih, ki kažejo na to, ali ste čustveno zrela oseba, si lahko preberete v nadaljevanju.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vsak dan imamo priložnost, da napredujemo in postanemo boljši ljudje, a le če hočemo, smo pripravljeni delati na sebi in smo zmožni samorefleksije. Čustveno zrelost navadno povezujemo s sposobnostjo razumevanja in obvladovanja lastnih čustev, hkrati pa se zmoremo spoprijeti z najrazličnejšimi izzivi, ki so preprosto del vsakdanjega življenja. 

Prevzemanje odgovornosti 

Z leti pridejo najrazličnejše odgovornosti, od katerih čustveno zrele osebe ne bežijo, ampak so jih pripravljene prevzeti nase in izpolniti svoje dolžnosti, pa naj si bo to na področju dela, družine, financ in tako naprej. V odrasli dobi se namreč pričakuje, da postanemo malo bolj resni, smo kos različnim zadolžitvam in obveznostim ter prevzamemo nadzor nad svojim življenjem – sami. V ozadje strahu pred odraslostjo se pogosto lahko skrivajo slabi vzorci iz otroštva, še posebej, če starši ali skrbniki svojim otrokom nikoli niso dovolili zares odrasti ali jih nehote ovirajo pri njihovi samostojnosti.

Takšni in drugačni izzivi so del odraslega življenja.
Takšni in drugačni izzivi so del odraslega življenja. / FOTO: AdobeStock

Prepoznavanje in popravljanje lastnih napak 

Čustveno zrele osebe bodo zmogle priznati svoje napake in s prstom ne bodo kazale samo na druge, saj so iskrene in poštene, tako do sebe kot tudi do okolice. Če gredo stvari narobe, bodo želele poiskati najprej odgovore pri sebi, s katerimi dejanji so mogoče tudi same prispevale k nastali situaciji. To pomeni, da si prizadevajo razumeti, kaj je šlo narobe in se iz tega tudi kaj naučiti za v prihodnje.

Postavljanje zdravih mej

Postavljanje zdravih meja je nujno, če vemo, da smo vredni spoštovanja in si zaslužimo biti ljubljeni, slišani in upoštevani. Da lahko rečemo iskreni, moramo najprej dobro poznati tudi sebe, svoje želje in potrebe, da jih lahko sploh izrazimo. Ljudje, ki ne prepoznavajo svojih želja in se niso naučili postavljati osebnih meja v odnosih oziroma se postaviti zase takrat, ko je treba, se pogosto lahko znajdejo v nefunkcionalnih zvezah, v katerih se izgubijo tudi sami. 

Ustrezno uravnavanje čustev 

Odrasli ljudje naj bi imeli razvito čustveno kapaciteto in so opremljeni s praktičnimi veščinami za soočenje s frustracijami, medtem ko se čustvena nezrelost kaže tudi v neustreznih reakcijah, ki bi jih prej kot odraslemu človeku pripisali majhnemu otroku, ki se še ni naučil ustrezno uravnavati svojih čustvenih odzivov. Nedorasli odrasli imajo lahko težave pri vzpostavljanju globljih odnosov, saj njihovo čustvovanje ni preveč raznoliko, ampak so pogosto trmasti, vihravi, užaljeni za vsako malenkost, kuhajo mulo in se hitro razjezijo. Prav tako jim pomanjkanje kontrole nad čustvi povzroča številne frustracije že pri najmanjših težavah, s katerimi se običajno srečujemo v partnerskih odnosih. 

Sposobnost prilagajanja

V življenju stvari ne gredo vedno po načrtu in marsikaj nas lahko preseneti, a čustveno zrela oseba je sposobna razmisliti o stvareh in najti plan B ali C, če je treba. Ljudje, ki imajo zmožnost prilagajanja, so ravno zaradi tega toliko bolj uspešni, za razliko od nezrelih oseb, ki se oklepajo nerealnih pričakovanj in sanj, ki jih ne zmorejo prilagoditi realnemu življenju. In tako raje ostajajo v svojem naivnem in otroškem svetu, ker so čustveno obtičali nekje v preteklosti, pa čeprav imajo lahko že veliko svečk na torti, sive lase, mogoče celo plešo, nekaj gub na obrazu, zajeten trebuh ali zobne vsadke, po vedenju zagotovo ne kažejo let, ki jih v resnici imajo. 

Čustveno nezreli ljudje nikoli niso uspeli odrasti.
Čustveno nezreli ljudje nikoli niso uspeli odrasti. / FOTO: AdobeStock