Moskisvet.com
Potrebo po navezovanju imamo v sebi.

Odnosi

Tesnoba zaradi spolne neuspešnosti: "Bom dovolj uspešen med rjuhami?"

A.K.
26. 05. 2021 18.57
0

Verjetno se vsak moški kdaj pa kdaj sreča s skrbjo, ali bo med rjuhami dovolj uspešen. »Jo bom znal zadovoljiti? Bom dovolj dolgo zdržal? Ji bom sploh všeč? Bom boljši od njenega bivšega?« Gre za skrbi, vprašanja, pomisleke, ki se pogosteje pojavljajo na začetku razmerja, ko je želja narediti vtis večja. Seks naj bi bil nekaj prijetnega in sproščujočega, a vendar se je temu težko približati, če je prisoten strah, kako dobro se bomo izkazali. Vse skupaj lahko privede celo do tesnobe zaradi spolne neuspešnosti. In ravno v tem je težava. Razmišljati o seksu kot o predstavi, o nečem, kar ženska preučuje in ocenjuje, vodi do pomanjkanja samozavesti, do samokritičnosti, zaskrbljenosti, napetosti in tesnobe. Če imate včasih tudi sami težave, vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako te tegobe preseči in kako se med rjuhami končno sprostiti.

Vsi vemo, da je spolnost veliko več kot le igra teles in organskih odzivov. Ni samo vzburjenje, različni položaji in orgazmi. Velik del nje obsega tudi čustveno in duhovno raven, brez katere pa spolnosti kot popolne in celovite združitve dveh partnerjev ni. A ravno tu nastopi težava. Ker je spolnost tako močno povezana z našim čustvenim svetom, je prav zaradi različnih pritiskov, strahov, dvomov, privzgojenih prepričanj, stereotipov in predvsem preteklih slabih izkušenj lahko vir težav. V tem primeru se med seksom pogosto pojavljajo vsiljive misli, kako nam gre, kaj počnemo, morda razmišljamo o tehničnih podrobnostih, se obremenjujemo o njenem užitku … Ves ta samonadzor izvajamo v prizadevanjih, da bi bili dobri ljubimci, a žal nas ravno to povleče v brezno stiske.

Ker je spolnost tako močno povezana z našim čustvenim svetom, je prav zaradi različnih pritiskov, strahov, dvomov, privzgojenih prepričanj, stereotipov in predvsem preteklih slabih izkušenj lahko vir težav.
Ker je spolnost tako močno povezana z našim čustvenim svetom, je prav zaradi različnih pritiskov, strahov, dvomov, privzgojenih prepričanj, stereotipov in predvsem preteklih slabih izkušenj lahko vir težav. FOTO: Dreamstime
Kako zaključiti zvezo kot gentleman
Preberi še
Kako zaključiti zvezo kot gentleman

S čim smo najpogosteje obremenjeni sodobni moški? 

Strah, da se v postelji ne bomo dobro odrezali in je ne bomo zadovoljili, je ena najpogostejših tegob vseh starostnih obdobij. Priznajmo si, vsak želi med rjuhami narediti vtis, ta pa je povezan tudi z moškim ponosom. Velike težave lahko povzroči tudi negativna telesna samopodoba, kamor spadajo nezadovoljstvo s seboj, morda previsoka telesna teža, kompleksi zaradi dolžine svoje moškosti in druge telesne značilnosti, ki jih doživljamo kot pomanjkljivosti. V spolnosti so pogoste tudi skrbi zaradi prezgodnjega izliva ali pa predolgega doseganja orgazma. V zvezi s slednjim se lahko pojavljajo tudi težave z nezmožnostjo doseganja orgazma ali nasploh uživanja v spolnih izkušnjah. Ne gre izpustiti niti težav z vzburjenjem, ki so pogosto prisotne, ko se v razmerju pojavljajo nerazrešene težave in konflikti. Vse našteto lahko privede do tega, da telo začne sproščati stresne hormone in igra se tu žal zaključi ...

Velike težave lahko povzroči tudi negativna telesna samopodoba, kamor spadajo nezadovoljstvo s seboj, morda previsoka telesna teža, kompleksi zaradi dolžine svoje moškosti in druge telesne značilnosti, ki jih doživljamo kot pomanjkljivosti.
Velike težave lahko povzroči tudi negativna telesna samopodoba, kamor spadajo nezadovoljstvo s seboj, morda previsoka telesna teža, kompleksi zaradi dolžine svoje moškosti in druge telesne značilnosti, ki jih doživljamo kot pomanjkljivosti. FOTO: Dreamstime
Kaj so v odnosu temne skrivnosti in zakaj niso isto kot zasebnost?
Preberi še
Kaj so v odnosu temne skrivnosti in zakaj niso isto kot zasebnost?

Kakšni so simptomi in znaki težav v spolnosti? 

Odnos, ki ga imamo s seboj, telesna samopodoba in tudi odnos z našo izbranko lahko močno vplivajo na to, kako se bomo podajali v spolnost, kako samozavestni bomo pri tem in ali bomo v tovrstnih aktivnostih sploh znali in zmogli uživati. Če nadzor prevzamejo stresni hormoni, je eden od njihovih učinkov tudi zožitev krvnih žil. To posledično pomeni, da je penis manj prekrvavljen, kar vodi v težave z doseganjem erekcije. Tudi moški, ki običajno s tem nimajo težav, lahko doživijo to tegobo, če bi jih zaradi takšnih ali drugačnih razlogov premagala tesnoba. Tesnoba ali z drugimi besedami anksioznost zaradi spolne neuspešnosti je pri moških pogosteje diagnosticirana kot pri ženskah; pri slednjih se ta kaže predvsem s težavami z vzburjenjem. A če se vrnemo v moški svet, je prav tesnoba krivec, da se začnemo vse bolj izogibati spolnosti, če pa do seksa že pride, smo zaradi skrbi povsem neosredotočeni. Če se takšne izkušnje zgodijo večkrat, to lahko pripelje do spirale vse večjih težav, pri katerih se lahko začnemo načrtno izogibati vsemu, kar vodi med rjuhe. V tem primeru prevzame glavno vlogo strah pred neuspehom, osramočenostjo, izgubo ponosa in morda celo partnerke. Ujamemo se v brezno frustracije, ki sčasoma postaja vse večja. 

Odnos, ki ga imamo s seboj, telesna samopodoba in tudi odnos z našo izbranko lahko močno vplivajo na to, kako se bomo podajali v spolnost, kako samozavestni bomo pri tem in ali bomo v tovrstnih aktivnostih sploh znali in zmogli uživati.
Odnos, ki ga imamo s seboj, telesna samopodoba in tudi odnos z našo izbranko lahko močno vplivajo na to, kako se bomo podajali v spolnost, kako samozavestni bomo pri tem in ali bomo v tovrstnih aktivnostih sploh znali in zmogli uživati. FOTO: Shutterstock
IQ in EQ: Kako razvijemo čustveno inteligenco?
Preberi še
IQ in EQ: Kako razvijemo čustveno inteligenco?

Kako premagati tovrstne težave? 

Če je tesnoba zaradi spolne neuspešnosti prisotna daljše obdobje, je pomembno razmisliti o obisku zdravnika, ki v primeru tovrstnih težav opravi preiskave. Slednje pokažejo, ali je razlog fizični ali psihični. Prav tako ga bodo zanimali spolna zgodovina, partnerski odnos in morebitni stresorji, s katerimi se srečujete v življenju. Zdravila in druge oblike terapij lahko uspešno pomagajo pri zdravljenju erektilne disfunkcije ali drugih spolnih težavah, ki imajo fizične vzroke. Če bo odkril, da se vzroki nahajajo drugje in nimate zdravstvenih težav, pa vam bo zelo verjetno svetoval terapijo, ki pomaga razumeti globlji vir stisk, jih zmanjšati in se jih znebiti.

Zelo pomembna je odkritost in iskrenost do partnerke, saj lahko že en sam pogovor olajša težo skrbi.
Zelo pomembna je odkritost in iskrenost do partnerke, saj lahko že en sam pogovor olajša težo skrbi. FOTO: Dreamstime
Imate tudi vi prijateljico z ’bonitetami’?
Preberi še
Imate tudi vi prijateljico z ’bonitetami’?

Seveda pa je pri vsem tem zelo pomembna odkritost in iskrenost do partnerke, saj lahko že en sam pogovor olajša težo skrbi. Skupaj lahko najdeta načine za zbližanje. Eden od teh je denimo ta, da sta intimna na druge načine – začneta lahko s čutnimi masažami, vročimi kopelmi, samozadovoljevanjem in drugimi oblikami čutnih užitkov. Pri tem je prisotna večja sproščenost in manj pritiska, kar postopoma vodi v vse večjo samozavest in zaupanje vase. Usmerite svojo pozornost na vse prijetne občutke, ki jih doživljate v trenutku – na dotik, vid, vonj, okus in se osredotočite na prijetna čustva, kot so vznemirjenje, naklonjenost, uživanje … Ne pozabite na romantično glasbo ali film, ki vaju spravi v pogon. Pomembno je, da odmislite pretekle slabe izkušnje in skrbi in se samo prepustite. Ne pretiravajte z ustvarjanjem vtisa in se predvsem osredotočite na uživanje. Saj veste – vse je v glavi, še zlasti v spolnosti.

Psihopati in sociopati: dva tipa antisocialne osebnostne motnje
Preberi še
Psihopati in sociopati: dva tipa antisocialne osebnostne motnje

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497