Moskisvet.com
Varanje, poligamija, svinganje, ...

Odnosi

Svinganje, varanje, večženskost in večmoškost

A.K.
08. 02. 2020 06.00
4

Poleg monogamije, pri kateri gre za čustveno in spolno zavezanost izključno enemu partnerju, obstaja tudi poligamija, ki pa vključuje različne oblike vedenj. Nemonogamnih odnosov je več vrst – razlikujejo se glede na spolno odprtost, vključenost različnih pravil, stopnjo iskrenosti in čustvene povezanosti ter kulturološko ozadje.

Varanje/nezvestoba

Če začnemo pri najbolj enostavnem (in tudi poznanem), je ena od oblik nemonogamnega vedenja nezvestoba. Gre za obliko vedenja, pri kateri eden od partnerjev išče spolno zadovoljitev in/ali čustveno uteho v drugem odnosu. Takšno vedenje je lahko enkratno in se zgodi kot posledica priložnosti, ‘slabega trenutka’ ali zavestne odločitve. V drugem primeru pa se takšno vedenje lahko ponavlja več mesecev, let ali pri nekaterih posameznikih vse življenje. Včasih se razlog skriva v partnerski krizi, dolgotrajnem občutku odtujenosti ali pa v tem, da se eden od partnerjev skozi leta skupnega življenja zvestobe enostavno naveliča in si želi popestriti spolno življenje. V nekaterih primerih lahko to vzporedno počneta oba partnerja, ne da bi za to vedela.

Nezvestoba je ena od oblik nemonogamnega vedenja.
Nezvestoba je ena od oblik nemonogamnega vedenja. FOTO: Shutterstock

Poligamija

Pri nekaterih kulturah po svetu je poligamija nekaj običajnega. Gre za obliko zveze, ki jo sestavljata več kot dve osebi. Najpogostejša oblika zakonske zveze z več partnerji je poligamija oz. mnogoženstvo – ženske so v takšnem odnosu namenjene izključno možu. V to kategorijo spada islam, najvišja koncentracija poligamije pa je na Bližnjem vzhodu (predvsem Savdska Arabija) in v vzhodni delih Afrike. Poliandrija – zakonska zveza ene žene z več možmi je redkejša, saj so takšne poroke prejele manj socialne, politične in kulturne podpore kot poligamni odnosi. Značilna je za Tibet in Butan, kjer se ženska lahko poroči tudi z brati svojega moža, včasih pa si moža deli tudi z njegovim očetom.

Poligamija je zveze, ki jo sestavljata več kot dve osebi.
Poligamija je zveze, ki jo sestavljata več kot dve osebi. FOTO: Shutterstock

Odprto razmerje

Izraz odprto razmerje predstavlja različne tipe razmerij, ki so lahko svinganje, poliamorija, monogamnost in anarhistična razmerja. Gre za vedenje, pri katerem je par odprt za spolne stike z drugimi. Najpogostejša oblika takšnega odnosa je denimo poročen par, ki v svoj odnos oz. bolje rečeno spolno življenje povabi tretjo osebo (ali več oseb), ki pa v njunem odnosu vedno igra/jo sekundarno, torej manj pomembno vlogo. V ospredju sta še vedno onadva, vsake toliko pa si za popestritev privoščita še koga. Par, ki to izvaja, se lahko s spolnostjo ukvarja ločeno, torej imata vsak svoj ‘zunanji’ odnos s sekundarnim partnerjem, ali pa to počneta skupaj. Takšni pari imajo ali sproti razvijajo različna pravila, pričakovanja in način komunikacije med vpletenimi.

Ambiverti: Dominanca, intuicija in prilagodljivost
Preberi še
Ambiverti: Dominanca, intuicija in prilagodljivost

Svinganje

Najbolj znana pa tudi priljubljena oblika nemonogamnega vedenja je svinganje. Pri tem gre za nemonogamne pare, ki sporazumno izmenjujejo spolne partnerje. V tem primeru gre lahko za kratka, enkratna srečanja med neznanci na zabavah ali v klubih, ali pa za skupine prijateljev, ki se poznajo in družijo več let. Takšno ‘gibanje’ naj bi se začelo po 2. svetovni vojni, ko so si piloti ameriških zračnih sil začeli izmenjevati žene. Sloves te heteroseksualne subkulture je, da so svingerji veliko bolj odprti za istospolne interakcije (ženska z žensko), kar pa pri nasprotnem spolu ne velja.

Svinganje je najbolj priljubljena oblika nemonogamnega vedenja.
Svinganje je najbolj priljubljena oblika nemonogamnega vedenja. FOTO: Shutterstock

Poliamorija in polifidelnost

Poliamorija je slog odnosov, ki ljudem omogoča odkrito udeležbo v več spolnih in/ali romantičnih odnosih hkrati – v najboljšem primeru s privolitvijo in vednostjo vseh, ki so v razmerje vključeni. Polifidelnost je podobna, le da gre za slog zaprtega odnosa, ki zahteva spolno in čustveno zvestobo intimni skupini. Poliafektivna razmerja so čustveno intimne, nespolne povezave med ljudmi, ki jih povezuje poliamormni odnos – npr. dva heteroseksualna moška, ki sta v spolnih odnosih z istimi ženskami in imata medsebojno sorodstveno ali bratsko razmerje.

Imate tudi vi prijateljico z ’bonitetami’?
Preberi še
Imate tudi vi prijateljico z ’bonitetami’?

Anarhični odnosi

Glede na anarhistično filozofijo je takšne odnose težko natančno opredeliti, vendar se v različnih diskusijah pojavlja ključna tema – relacijski anarhisti so pogosto zelo kritični do običajnih kulturnih standardov, ki dajejo prednost romantičnim in spolnim odnosom pred neromantičnimi in nespolnimi odnosi. Želijo odpraviti razlike med vrednotenji odnosov na način, da ljubezenska razmerja niso več vredna od platonskih prijateljstev. Menijo, da je vsak odnos edinstven in ima potencial razvijanja v smeri, kot si to želijo udeleženci.

Relacijski anarhisti želijo odpraviti razlike med vrednotenji odnosov.
Relacijski anarhisti želijo odpraviti razlike med vrednotenji odnosov. FOTO: Shutterstock
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376