Moskisvet.com
samopodoba

Odnosi

Sabina Majerič: Samopodoba je nekaj, kar se razvija skozi leta

V.H.
28. 11. 2022 05.00
0

Boljša kot je naša samopodoba, lahkotneje bomo hodili skozi življenje, saj mnenje, ki ga imamo o sebi, močno zaznamuje tudi naše vedenje, odnose, občutenja in še in še. Zelo pomembno je, kaj verjamemo, vidimo in čutimo, ko se pogledamo v ogledalo. O sampodobi smo se pogovarjali tudi s psihologinjo Sabino Majerič.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Že v otroštvu smo ponotranjili vzorce, ki so nam jih predali za nas pomembni odrasli, toda na našo samopodobo vpliva še ogromno drugih dejavnikov, na podlagi katerih se tudi drugim predstavljamo v skladu s tem, kar sami verjamemo o sebi. Mag. psih. Sabina Majerič: "Pri tem je del samopodobe zavesten, del pa nezaveden."

Kaj je samopodoba in zakaj je pomembna?

Pod tem pojmom združujemo organizirano celoto potez, lastnosti, občutij, podob, stališč, sposobnosti in drugih psihičnih vsebin, za katere je značilno, da jih posameznik v splošnem pripisuje sebi in skozi očala teh pripisovanj gleda nase in na svet ter usmerja in razume svoje vedenje in vrednost. Velikokrat jo tudi nadaljnje delimo glede na področja, na katerih se v različnih delih življenja vidimo drugače – tako imamo na primer samopodobo vezano na naš nastop v službi/šoli, telesno samopodobo, samopodobo vezano nase v socialnih odnosih in emocionalno samopodobo.

Sabina Majerič, psihologinja
Sabina Majerič, psihologinja FOTO:

Kaj vse vpliva na našo samopodobo? 

Na našo samopodobo vpliva ogromno dejavnikov, povezana je z našimi vrednotami in odnosi, kako vidimo, da se ljudje odzivajo na nas in predvsem, kako si to razlagamo, z odnosi v družini in preostalim socialnim okoljem, partnerji, prijatelji, načinom življenja in celo kulturo ter družbo. 

Moški vse več časa namenjajo svojemu videzu. Kakšno vlogo imajo pri tem sodobni trendi

Trendi tega, kaj je v družbi videno kot privlačno, se skozi desetletja in stoletja vsekakor spreminjajo, je pa tudi res, da pomembno vlogo tu igra tudi naša biologija in dojemanje vloge moškega v primerjavi z žensko. V zadnjem času je telesna samopodoba tako moških kot žensk kar precej na udaru. K temu svoj del dodajo socialni mediji, želja po večni mladosti, ki nam je vedno bliže, in še mnogo drugega. Vsekakor se zdi, da včasih pozabimo na moške in da lahko imajo tudi oni precej težav s samopodobo, ker tega nujno ne izražajo tako odprto kot ženske oz. vsaj na drugačen način, ker naša družba od njih pričakuje nekaj drugega. Zato je pomembno, da o teh temah ozaveščamo in upam, da se tudi s takimi prispevki kak moški, ki to bere in ima težave s samopodobo, počuti manj izločen in sam. 

Seksualnost, moč in visoka pričakovanja: So današnji moški pod večjim pritiskom kot nekoč

Zagotovo smo v času, ko se več govori o spolnosti in so tudi ženske bolj začele izpostavljati pomembnost svojega užitka, a mislim, da je, ali to dojemamo kot pritisk ali nekaj dobrega, odvisno od nas samih in kako mi razumemo odnose. Informacij o tem, kako poskrbeti za kakovostno zvezo in spolne odnose, je več. Več je seveda tudi vsebin, ki zvišujejo naša pričakovanja in nam velikokrat dajo nerealne predstave, kot je recimo pornografija, ampak če znamo nanjo tu in tam pogledati s kritične distance in jo vključiti v svoj odnos kot popestritev in ne predstavo o tem, kakšna morava biti, tudi v tem ne vidim nujno nekaj slabega. Predvsem mislim, da je tukaj pomembno, da vsak partner, pa naj bo moški ali ženska, razmisli, kako on vidi moč v seksualnosti in kaj mu ta pomeni. V kolikor znamo vzpostaviti dovolj intimnosti, da se lahko s partnerjem/ko pogovarjamo tudi o izzivih in naših strahovih na tem področju, bo tudi pritisk, ki ga občutimo, manjši. 

Kakšne so lahko posledice slabe samopodobe? 

Nizka samopodoba se v našem življenju odraža na najrazličnejše načine – od težjega užitka v svojem telesu, o čemer smo govorili prej, do manj funkcionalnih, napetih in nezadovoljivih odnosov, ker iz njih nenehno poskušamo dobiti potrditev, ki je ne najdemo v sebi. Seveda pa je nizka samopodoba povezana tudi s slabšim duševnim zdravjem in občutki manjvrednosti, ki velikokrat botrujejo anksioznosti, drugim neprijetnim čustvom in lahko celo vodijo do depresije. 

Nizka samopodoba se v našem življenju odraža na najrazličnejše načine.
Nizka samopodoba se v našem življenju odraža na najrazličnejše načine. FOTO: Shutterstock

Kako se slaba samopodoba kaže v odnosih? 

Na najrazličnejše načine – pri nekaterih v nezadovoljstvu z odnosi, v konfliktih s sabo in drugimi, v težavah s postavljanjem mej, nenehnih strahovih, da ne bomo dovolj ali da nam partner ne bo mogel/želel dati tistega, kar potrebujemo. Včasih pa je lahko tudi zelo skrita za humor, pogovore s samim seboj, ki jih ne delimo navzven, ali v nenehno željo po dokazovanju, ker ponovno poskušamo dobiti potrditev, ki je (še) ne znamo najti v sebi. 

Kaj je ključno za zdravo samopodobo in kako jo lahko razvijamo? 

Mislim, da ni hitrega recepta ali enega dejanja, ki bi iz danes na jutri našo samopodobo popolnoma povzdignilo in poskrbelo, da nikoli več ne bi podvomili vase ali grdo govorili sami s sabo in o sebi. Samopodoba je nekaj, kar se razvija skozi leta in je precej stabilna, večje spremembe se po navadi lažje zgodijo ob večjih življenjskih spremembah. Ne bom lagala in rekla, da če imaš danes slabo samopodobo, uporabi ta trik in nikoli več ne boš imel grdih misli o sebi. Ampak verjamem pa, da ko konsistentno delamo na sebi, na svojih odnosih in se dan za dnem trudimo raziskovati predstavo o tem, kakšen partner, oče, sin ali kar koli drugega bi radi bili in temu postopoma dodamo ustrezna vedenja, lahko naredimo spremembo in izboljšamo svoj odnos do sebe in drugih. Predvsem  mislim, da si dajmo sočutje in od sebe ne pričakujmo, da bomo prebrali en članek ali knjigo in mora biti vse drugače. Če ni, pa smo očitno nesposobni. 

Zavedajmo se, da je to proces in že najmanjši premiki, že to, da poskusiš danes najti eno stvar ali vedenje, ob katerem verjameš, da boš bližje tistemu tebi, ki bo prijaznejše govoril s sabo in prisluhnil ter upošteval tiste, ki so ti v življenju pomembni namesto samo tistih, ki v tebi ne znajo videti dobrega, bo veliko.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325