Moskisvet.com
Zaroka

Odnosi

Rekel je 'da'

A.P.
27. 12. 2019 12.47
0

Potem ko je Lindsey Vonn vrnila uslugo svojemu zaročencu in šla še ona na kolena, se sprašujemo ali smo prišli tako daleč, da so tudi najbolj tradicionalni rituali preživeti in je čas, da jih nehamo pripisovati zgolj enemu spolu.

Čeprav je zaroka zgolj simbolično dejanje, pa ostaja priljubljen ritual pred poroko. Gre za enkraten intimen dogodek, ki nima napisanega postopka. Najbolj tradicionalen način zaroke je, da moški poklekne pred žensko, ji ponudi zaročni prstan in jo istočasno prosi za roko. Običajno je moški tisti, ki zaroči. Gre za starodaven ritual, ki ima simbolen pomen.

Najbolj tipičen prizor, ki nosi veliko simbolike.
Najbolj tipičen prizor, ki nosi veliko simbolike. FOTO: Dreamstime

S tem, ko moški poklekne pred žensko, ji da vedeti, da je pred njo ponižen. Moški so namreč nekoč veljali za močne in neustrašne, s tem pa so pokazali tudi svojo ranljivo stran. S tem dejanjem je moški ženski dal moč, da z 'da' ali 'ne' odloči o  njegovi nadaljnji usodi. Prstan je po drugi strani simbol večnosti, saj je zaroka zaveza, da bo z njo ostal za vedno, medtem ko vprašanje ''Ali bi se poročila z menoj'' kaže na enakopravnost med partnerjema in željo moškega, da si želi poglobiti odnos.

Imate tudi vi prijateljico z ’bonitetami’?
Preberi še
Imate tudi vi prijateljico z ’bonitetami’?

Čeprav je bila v preteklosti zaroka striktno v domeni moških, pa se v dobi, ko se spola vsaj na papirju izunačujeta in je emancipacija žensk prinesla številne spremembe v partnerskem odnosu in razdelitvi vlog, zdi, da je napočil čas, da tudi zaroka preraste spolne okvire.

Povpraševanje po moških zaročnih prstanih raste.
Povpraševanje po moških zaročnih prstanih raste. FOTO: Dreamstime

Temu trendu sledi tudi zlatarska industrija, saj na trgu najdemo kopico moških zaročnih prstanov, ki ženskam dajejo možnost, da naredijo prvi korak. Marsikateri moški se obotavlja zaradi številnih dejavnikov, ki nimajo veze s čustvi do partnerice, a jih skrbijo finance, pričakovanja ipd. in si zato ne upajo poklekniti pred srčno izbranko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med emancipirane ženske sodi tudi nekdanja alpska smučarka Lindsey Vonn, ki se je nedavno zaročila, potem ko jo je za roko zaprosil kanadski hokejist P.K. Subban. Zaročil jo je konec avgusta. Zdaj je nekdanja šampionka belih strmin, ki je vrsto let navijala, da bi se pomerila v moški konkurenci, vrnila uslugo, saj meni, da si tudi moški zaslužijo zaročni prstan. Na prst je zaročencu nadela zaročni prstan okrašen s smaragdom.

To so znaki, da jo privlačite
Preberi še
To so znaki, da jo privlačite

''Vesel božič vsem! Za najino drugo obletnico sem vrnila uslugo in P.K.-ja prosila za roko ... Rekel je 'da''' je bila vzhičena Američanka. ''Govora je o enakopravnosti, toda dejanja so glasnejša od besed. Tudi moški bi morali dobiti zaročni prstan in P.K. si ga zasluži. Komaj čakam, da se poročim s teboj,'' je zaključila nekdanja velika tekmica Tine Maze.

Anketa + Arhiv
Je napočil čas, da tudi ženske začnejo zaročati moške?
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376