Moskisvet.com
Privlačnost se skriva tudi v vsakodnevnih malenkostih.

Odnosi

Diana Ploj Zec: Navadno definiramo privlačnost kot silo, ki nas vleče k drugi osebi

V.H.
16. 11. 2022 05.00
0

V odnose ne vstopamo povsem naključno, saj je v ozadju vedno tudi tisto nekaj, kar nas k nekomu bolj vleče, da si ga želimo spoznati. Privlačnost je skoraj pogoj, da začnemo odnos, ki lahko sčasoma preraste tudi v nekaj več. Diana Ploj Zec, specializantka psihoterapije: "Pri spoznavanju nekoga novega je veliko neznanega, zato vam lahko razumevanje 'psihologije' privlačnosti pomaga pri zmenkarijah."

Privlačnost je včasih težko opisati, čeprav jo čutimo, včasih močno, spet drugič malo manj. V različnih odnosih ima namreč različno intenziteto, a vsekakor je zelo pomembna. Več o tem si lahko preberete v pogovoru s specializantko psihoterapije.

Diana Ploj Zec, specializantka psihoterapije
Diana Ploj Zec, specializantka psihoterapije FOTO:

Kaj sploh je privlačnost? Kako jo lahko opredelimo?

Navadno definiramo privlačnost kot silo, ki nas vleče k drugi osebi. V besedi privlačnost pa se skriva tudi zanimanje za drugo osebo, željo ali afiniteto do druge osebe, ki je čustvene, romantične, spolne, fizične ali estetske narave. Pogosto se privlačnost označuje samo kot fizično, a pomeni veliko več. Od čustvenega aspekta odnosa, zanimanja za nekoga do občudovanja videza nekoga in seveda tudi do doživljanja spolnega občutka.

Statične komponente privlačnosti ... Kakšno vlogo imajo pri ustvarjanju prvega vtisa? 

Ko se pomikate po profilih v aplikaciji za zmenke, je prva stvar, ki jo zagledate, slika druge osebe. Če se vam na prvi pogled oseba zdi privlačna, lahko še podrobneje raziščete njihov profil in se odločite, ali želite komunicirati z njimi. Če pa vas slika ne bo zanimala za delno sekundo, je velika verjetnost, da boste premaknili na naslednjo. 

Govorico telesa ter neverbalno komunikacijo je moč razbrati tudi prek slike, zato je dobro, da smo pozorni tudi na to.

Kako izgledamo in kako bomo naredili prvi vtis, je odvisno od kopice dejavnikov, kot so (v grobem) vaša oblačila, lasje, obrazna mimika, ton kože in drža telesa. S svojo prezenco se tako predstavite v svet veliko prej, preden sežete v stisk roke in se uradno predstavite.

Kako pomembna je privlačnost za gradnjo odnosa?

Če se osredotočimo na fizično privlačnost, je le-ta pomembna sestavina v romantičnem odnosu. Pogosto je tudi izhodišče, da se partnerja med seboj lahko povežeta in ustvarita čustveno navezanost. Pomembna je tudi zato, ker vodi do večje fizične povezanosti in intimnosti, kar pa partnerjema pomaga, da se posledično počutita bolj povezana in navezana drug na drugega.

Pomembno pa je tudi poudariti, da fizična privlačnost v odnosu ni dovolj. Za gradnjo odnosa je pomembno govoriti o skupnih ciljih, načrtih, idejah, stališčih in seveda občutjih. Slednjemu, kot opažam pri delu s klienti, večina parov ne daje dovolj poudarka oz. se to zanemari v sklopu vsakdanjega življenja in vsakodnevnega tempa. Vedno je pomembno, da si na dnevni bazi vzamemo čas in s partnerjem prevetrimo, kako se počutimo, kaj si želimo ipd. 

Privlačnost se skriva tudi v vsakodnevnih malenkostih, npr. ko za partnerja nekaj postorimo, ga presenetimo z objemom, mu namenimo lepo besedo ipd. 

Pomembno je torej, da se naučimo govoriti jezik ljubezni svojega bližnjega, privlačnost pa se bo s tem le stopnjevala.

Kakšne oblike privlačnosti poznamo? 

Ko slišimo besedo "privlačnost", pogosto mislimo, da gre tu samo za spolno privlačnost, vendar temu ni tako. Kot omenjam zgoraj, je privlačnost pomembna in koristna pri uspešnem krmarjenju skozi dinamiko naših odnosov. 

V grobem tako poznamo spolno, romantično, fizično, čustveno in estetsko privlačnost. 

Spolno privlačnost npr. narekuje želja po intimnem odnosu z osebo in nanjo lahko vplivamo samo s fizičnimi znaki. Romantična privlačnost je globlja, spodbujajo jo občutki želje po razmerju z nekom. Fizična privlačnost je želja po čutni in taktilni povezavi, ki bi lahko imela spolne, čustvene ali romantične posledice, vendar to ni prvotni namen. Čustvena privlačnost je skupna izkušnja izražanja in/ali prejemanja ljubezni, spoštovanja in podpore. Tovrstna povezava vključuje delitev upanj, strahov, sanj in vrednot, to posledično ne ustvarja le privlačnosti, ampak gradi odnos, ne glede na to, ali je ta platonski ali romantičen. Estetska privlačnost pa je fokusirana zgolj na videz. Če na reklamnem panoju zagledate osebo, ki se vam zdi privlačna, ob morebitnem snidenju z njo pa bi jo lahko gladko zavrnili.

Pogosto se privlačnost označuje samo kot fizično, a pomeni veliko več.
Pogosto se privlačnost označuje samo kot fizično, a pomeni veliko več. FOTO: Shutterstock

Kljub vsemu pa se z razumevanjem in priznanjem širokega spektra čustev, ki jih lahko čutimo drug do drugega, lahko osvobodimo katerega koli opisovanja privlačnosti in poskusimo samo uživati v njej. 

Spolna privlačnost naj bi zviševala dopamin ... Kako deluje?

Kot vedo vsi, ki so bili kdaj zaljubljeni, so "srčne zadeve" pogosto zapletene. Znanost, ki stoji za ljubeznijo in zaljubljenostjo, pa prav tako. Znanost za tem vključuje ne samo kemijske reakcije v možganih, ampak tudi vseh pet čutov in z njimi povezanih organov.

Medtem ko so poti do zaljubljenosti zelo različne in mnogotere, se v našem telesu takrat zgodi le ena možna reakcija: po začetni iskrici z drugo osebo lahko telo ustvari visoko raven testosterona in estrogena, ki vodita do intenzivnih občutkov poželenja. Možgani nato ustvarijo povišano raven dopamina, ki igra vlogo pri našem doživljanju užitka, in norepinefrina, ki poskrbi za hitrejši srčni utrip in nemir.

Ko ste dlje časa v razmerju oz. daljšem partnerskem odnosu, možgane ob ljubezni preplavita oksitocin, izražen skozi sproščenost ob partnerjevi fizični naklonjenosti ipd., in vazopresin, ki ustvarjata željo po zaščiti svojega partnerja – ustvarjata občutke navezanosti. V možganih tako ni nobenega ljubezenskega mesta, ki bi nam govoril, kako se počutiti, zato potrebujemo vseh naših pet čutov, kateri nas usmerijo k tistemu/nečemu, kar potrebujemo, da počnemo stvari, ki so v skladu z našimi željami.

In feromoni? Kakšna je njihova vloga? 

Feromoni se nahajajo v vsem "živem svetu" in so prvinska oblika komunikacije. Ti kemični prenašalci se prenašajo izven telesa in imajo neposreden razvojni učinek na ravni hormonov in/ali vedenja. Torej, izločajo se zunaj telesa in vplivajo na vedenje drugega posameznika.

Velik del vloge feromonov pri ljudeh ostaja še neznan, vendar znanstveniki že desetletja raziskujejo tovrstno področje.

Do neke mere je znano, da imajo osebe, ki izločajo povišano raven feromonov, večjo izraženost spolne energije, se počutijo bolj samozavestne in so na splošno bolj spolno privlačne. Tovrstne osebe tako pritegnejo več pozornosti, so bolj socialno angažirane in lažje vzpostavljajo vezi z drugimi ljudmi.

Kakšne osebe nas običajno bolj privlačijo in zakaj? 

Pogosteje nas privlačijo osebe, katerih zgodba in energija sta nam znani že iz naših preteklih odnosov. Če smo v naših primarnih odnosih navajeni na toplino in podpiranje, bomo to tudi iskali v našem bodočem partnerju. In obratno, če smo navajeni odsotne ljubezni in le malo topline, se bomo kar magnetno zaljubili v nekoga, ki bo lahko odsotne in bolj "hladne narave". Prej ozavestimo tovrstne vzorce, lažje najdemo neko zdravo navezavo oz. miren in bolj harmoničen odnos.

Kaj je tisto, kar naj bi ženske najbolj privlačilo na moških? 

Privlačnost je seveda več kot le videz in kaj se nam zdi privlačno, je seveda edinstvene narave. Kljub temu pa velja nekaj karakteristik, ki se ženskam zdijo privlačne (in se dopolnjujejo že iz časa pradavnine). 

Najpogosteje ženske težijo k temu, da se v odnosu počutijo varne (tudi finančno) in slišane. Prav tako jim je pomembno zaupanje. Ženske cenijo zaupanje, ker je pogosto povezano z drugimi pozitivnimi lastnostmi, kot sta samozavedanje in ponižnost. Prav tako jim ustreza, če ima moški smisel za humor in določeno strast v življenju. Strast naj bi povezovale s tem, da so moški bolj zanimivi, motivirani in imajo boljši pogled na življenje in lastne življenjske cilje. 

Kljub temu, če bomo sledili sebi in izžarevali lastno notranjo energijo, če tudi nismo šaljivci in v življenju nimamo velike strasti, bomo pritegnili osebo, ki nam je namenjena. Torej, zanemarjajoč oz. ne glede na standarde je poslušanje sebe in delo na sebi najboljša opcija in investicija. 

Privlačnost se skriva tudi v vsakodnevnih malenkostih.
Privlačnost se skriva tudi v vsakodnevnih malenkostih. FOTO: Shutterstock


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328