Moskisvet.com
Komunikcija na spletu

Odnosi

Poznate pravila spletne komunikacije?

A.K
17. 10. 2019 07.50
0

V današnjem času vsaj deloma živimo v digitalnem svetu, ki ima svoja nenapisana pravila. Vsakodnevno se srečujemo s komunikacijo prek elektronske pošte, klepeti na družbenih omrežjih, kratkimi sporočili … Toda vsi vemo, da to, kar v resnici mislimo, lahko prek poslanega sporočila zveni popolnoma drugače – neprimerno, grobo, nekulturno ... Na ta račun nastajajo konflikti, nesporazumi in drugi šumi v komunikaciji, sploh ko pridemo do odnosa z nasprotnim spolom. Kako privlačni znanki namigniti, da nam je všeč, ne da bi izpadli vsiljivi ali celo vulgarni? Predstavljamo vam nekaj univerzalnih trikov za uspešno komunikacijo prek kratkih sporočil.

Tehnično gledano lahko danes prek kratkih sporočil pošiljamo, karkoli se nam zazdi, kar je lahko dvorezen meč. Cenzuro si delamo le sami, saj ni nikogar, ki bi nam preprečeval neprimerno vsebino. Zato mora vsak pri sebi razmisliti, kaj se mu zdi primerno in kaj želi s poslanim doseči. Če je v igri privlačno dekle, ki jo želite osvojiti in nanjo narediti vtis, morate biti pri vsem tem še toliko bolj pozorni.

Najpogostejše napake, ki jih delate pri osvajanju
Preberi še
Najpogostejše napake, ki jih delate pri osvajanju
Komunikacija prek spleta ima svoje zakonitosti.
Komunikacija prek spleta ima svoje zakonitosti. FOTO: Shutterstock

Brez vulgarnih besed in fotografij: Verjetno prav vsi poznamo problematiko pošiljanja neprimerne, vulgarne, spolne vsebine, s katero želi moški pritegniti pozornost ženske. A učinek je popolnoma nasproten. S pošiljanjem fotografij svojih intimnih organov prejemnico neprijetno presenetimo in prizadenemo, s tem pa kažemo tudi svoj nivo. Enako velja za spolne vsebine, ki temeljijo na besedi. V fazah spoznavanja je potrebna taktnost, kaj se dogaja pozneje, ko sta dva skupaj že več let, pa je njuna izbira.

Vsak od nas je drugačen: Tudi pri pisanju sporočil je treba imeti v mislih, da se med seboj razlikujemo. Če nekoga neka stvar popolnoma navduši, lahko pri drugem izzove prav nasprotno. Nekateri znajo razumeti šalo ali cinizem v vaših besedah, drugi ne. Zato je pomembno vsaj malo poznati osebo na drugi strani, če ne želite popolnoma ustreliti mimo in morda celo zapraviti priložnosti.

Bodite pozorni na čas: Pazite, da sporočil ne pošiljate v poznih večernih urah ali celo ponoči, saj lahko ustvarite povsem napačen vtis. Sploh če ne poznate navad osebe, ne veste, kakšne rituale ima zvečer in kdaj hodi spat. Nihče se ne zbuja rad zaradi ’čudakov’, ki nimajo drugega dela, kot da pošiljajo sporočila sredi noči. Seveda tudi v tem primeru to velja še za fazo spoznavanja. Držite se klasičnega bontona in sporočila raje prihranite za naslednji dan, naj vas še tako srbijo prsti.

Ženske zagotovo ne boste navdušili z neprimerno vsebino, nekulturnim izražanjem in vsiljivostjo.
Ženske zagotovo ne boste navdušili z neprimerno vsebino, nekulturnim izražanjem in vsiljivostjo. FOTO: Shutterstock
Čustveni simboli - ko so vse besede odveč
Preberi še
Čustveni simboli - ko so vse besede odveč

Dodatne vsebine, ki ne sodijo v klepete: Poleg spolnih vsebin se izogibajte tudi morebitnim razpravam ali komentarjem v zvezi z religioznimi in političnimi temami ter prepričanji. Morda se ob prebranem čudite, kdo bi to pošiljal osebi, ki jo želi osvojiti – verjemite, so primeri moških, ki so na teh področjih bolj aktivni, zato se jim zdijo takšne teme pomembne. Kot rečeno, pustite tovrstne vsebine za pozneje, če in ko se spoznata oz. izkaže zanimanje. Če ne, jih raje izpustite.

Ne vedite se kot najstniki: Če želite nekoga navdušiti, ne pišite kratic, kot so BRB, LMAO, ASAP … Raje napišite celo besedo, kot pa da se uporabljate kratice, ki so bolj kot ne domena mlajših generacij.

Ne zasujte je: V navalu navdušenja se izogibajte maničnemu pošiljanju sporočila za sporočilom, skorajda brez premora. Prav tako naj vsebina ne bo predolga – ni vam treba pisati esejev, izražajte se jedrnato in kratko.

Čustveni simboli so zelo koristni tam, kjer si želimo poudariti ton napisanega.
Čustveni simboli so zelo koristni tam, kjer si želimo poudariti ton napisanega. FOTO: Dreamstime
Kaj pa, če ne odgovori? Če ne odgovori, ji dajte čas. Ženska oziroma dekle ima svoje življenje, lahko je zasedena, lahko razmišlja, kaj naj vam odgovori. Ne zasujte je z naslednjimi sporočili samo zaradi neučakanosti. Dajte ji čas in prostor. Če neha odgovarjati, je to znak, da ji enostavno niste všeč.

Ne pretiravajte z GIF-i in emotikoni: Že res, da lahko vsebino sporočil popestrimo z izbiro emotikonov ali kakšnega zabavnega GIF-a, a v mejah sprejemljivega. Bodite selektivni in ne pretiravajte ter se raje osredotočite na vsebino. Čustveni simboli so zelo koristni tam, kjer si želimo poudariti ton ali način napisanega.

Kaj pa sexting? Sexting nikakor ni primeren v začetnih fazah spoznavanja, temveč je rezerviran za čas, ko sta že par ali vsaj prijatelja, ki se privlačita in tega ne skrivata. Tako kot je omenjeno že zgoraj, se je spolni vsebini treba izogibati, če osebe ne poznate – do takrat pa se držite preverjenih taktik, s katerimi ne boste zgrešili – prijazen ton, nevsiljivost, taktnost …

Sta že bila na zmenku? Vam je uspelo in sta bila na zmenku? Potem ji to po srečanju tudi napišite. Iskreno se ji zahvalite za lep večer. Obenem na ta način tudi preverite, kako se je zdelo njej, ne da bi vam bilo treba postavljati vprašanja. Če ste nanjo naredili vtis, boste to kmalu izvedeli. Nikar pa je ne zasujte takoj z novimi vabili, zato raje malce počakajte. Ženske imajo rade moške, ki niso videti obupani, temveč imajo tudi svoje življenje.

Poznate vroči seksting z emotikoni?
Preberi še
Poznate vroči seksting z emotikoni?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400