Moskisvet.com
Ločitev

Odnosi

Odvetnik Peter Prus Pipuš: Eden od pogostejših vzrokov za razhode je pomanjkljiva komunikacija

M.S.
29. 09. 2022 05.00
0

Preteklo leto se je v Sloveniji po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije ločilo 2.322 parov (leta 2020 1.774). Je že tako, da nas odnosi osrečujejo, a na drugi strani lahko povzročajo tudi bolečine. Marsikateri zakon tako ne prestane zoba časa. Razpad zveze je ena čustveno najbolj napornih preizkušenj v življenju, saj zahteva preoblikovanje in prestrukturiranje. Razlogov za ločitev je toliko, kot je parov, je pa po besedah ločitvenega odvetnika Petra Prusa Pipuša večini skupna pomanjkljiva komunikacija.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Peter Prus Pipuš
Peter Prus Pipuš FOTO: osebni arhiv

Koronavirus je bil kriv za porast ločitev tudi pri nas. Zaradi zaprtja države in ukrepov smo bili primorani preživeti več časa skupaj, kar so nekateri izkoristili za osebno rast, medtem ko so pri drugih na površino priplavale zakonske težave. Ali do vse več razvez prihaja tudi zato, ker so se spremenile vrednote, ker sta glavni vrednoti postala denar in uspeh, ki sta izrinila družino in ljubezen? ''Menim, da se v času covidnih omejitev v Sloveniji niso toliko spremenile družinske vrednote, ampak dinamika v družinah, saj je v določenih partnerskih skupnostih in tudi zakonskih zvezah prišlo do povečanja nepredelanih čustvenih težav v zvezah, nekatere težave so tudi eskalirale in privedle do sporov med partnerji, saj so se ljudje na dan gledali tudi po 24 ur, kar pa je za razgibano dinamiko v družinah z mlajšimi otroki in za pare, ki imajo nepredelane težave, včasih težko. Nekatere pare pa so na drugi strani covidni ukrepi tudi dodatno povezali, saj so gradili na čustveni bližini. Partnerji se resda pogosto kasneje odločajo za snovanje družine, saj sta jim na prvem mestu kariera in finančna stabilnost, družina pa je še vedno pomembna vrednota pri Slovencih,'' razlaga Peter Prus Pipuš.

Nika Gorič: ''Marsikdo se ne zaveda, da je kultura vse, kar kot narod imamo''
Preberi še
Nika Gorič: ''Marsikdo se ne zaveda, da je kultura vse, kar kot narod imamo''

Šele skozi čas se v razmerju izkaže, kako se spopadamo s težavami, katere obrambne mehanizme imamo in kako zares funkcioniramo. Se ljudje prehitro poročamo, prehitro obupamo eden nad drugim in nismo pripravljeni sklepati kompromisov? ''Menim, da ni težava v tem, da se prehitro poročamo, saj so se tudi nekoč poročali že pri dvajsetih, pa je marsikatera partnerska zveza in zakonska zveza prestala zob časa in sta partnerja ostala skupaj tudi do smrti. Partnerji se znajo spopadati s težavami. Mislim, da partnerjem dandanes predvsem primanjkuje potrpežljivosti, časa za komunikacijo in ne znajo delati na sebi ter rasti odnosa.''

Ločitev prinaša s seboj prestrukturiranje življenja.
Ločitev prinaša s seboj prestrukturiranje življenja. FOTO: Profimedia
Strokovnjak za samoobrambo Robert Lisac: ''Težava današnje družbe je, da se obnaša, kot da nasilja ni''
Preberi še
Strokovnjak za samoobrambo Robert Lisac: ''Težava današnje družbe je, da se obnaša, kot da nasilja ni''

Ločitve niso nujno slabe, ima pa ločitev še vedno negativno konotacijo. ''Ločitev je nekoč imela negativno konotacijo, ko je bilo sprejeto stališče, da bi naj partnerja ostala poročena oziroma v zvezi ne glede na velika razhajanja, ki se pogosto pojavijo po nekaj letih bivanja in na medsebojne konflikte – in to vse do smrti.'' Žal pogosto ne gre za mirne razveze in partnerja le redko ostaneta v korektnih odnosih. ''Sam bi rekel, da gre morda v 30 odstotkih za mirne razhode, v ostalih primerih pa se stvari praviloma rešujejo s pomočjo sodišč. Pogosto gre tudi za kompleksne postopke na več pravnih področjih, ki se prepletajo – npr. nepravdne postopke glede stikov, skrbništva, ZPND postopke glede prepovedi približevanja ali kazenske postopke.''

Preteklo leto se je v Sloveniji ločilo več kot 2.300 parov.
Preteklo leto se je v Sloveniji ločilo več kot 2.300 parov. FOTO: Adobe Stock
Nakup rabljenega avtomobila: to svetuje strokovnjak za izbiro in nakup avta
Preberi še
Nakup rabljenega avtomobila: to svetuje strokovnjak za izbiro in nakup avta

''Eden od pogostejših vzrokov za razhode je pomanjkljiva komunikacija med partnerjema in pomanjkanje potrpljenja ljudi, da bi vlagali dovolj časa v svojo osebno rast in v partnerski odnos ter družino. Finance, nasilje in drugo praviloma niso osnovni problem in razlog za razhod.'' Ločitev se ne zgodi iz danes na jutri. ''V primeru sporazumne razveze lahko postopek traja le nekaj mesecev, v primeru spora med staršema, kdo bo dobil skrbništvo, kakšni bodo stiki in podobno, pa lahko postopki trajajo tudi več let. Za odvetnika v družinskih sporih je izziv najti pravo ravnotežje med interesi stranke, potrebami in koristmi otroka ter pravicami drugega starša do stikov,'' iz lastnih izkušenj razlaga Peter Prus Pipuš. ''Praviloma so bolj stresni boji glede skrbništva in stikov z mlajšimi otroki, kjer se včasih ena stran poslužuje tudi neprimerne diskreditacije drugega starša, kar ni v korist otroka, kot pa spori glede premoženja, kjer se stranke lažje dogovorijo glede nekaterih skupnih stvari, v kolikor je seveda nesporno med strankama, da skupno premoženje med njima obstoji. Če je spor glede obstoja skupnega premoženja in deležev na njem, so lahko sodni postopki prav tako dolgotrajni.''

To so znaki, ki kažejo, da ste čustveno zrela oseba
Preberi še
To so znaki, ki kažejo, da ste čustveno zrela oseba

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328